Ultimele

Feluri cu carne

Retetele tale » Feluri cu carne » Pagina 90

Ca la Hanul Ancutei: Piept de rata la cuptor

Va recomandam o reteta foarte indragita pe plaiurile razesilor, carnea de rata potrivindu-se cel mai bine cu o varza calita acrisoara. Reteta este culeasa de Simona Lazar de la Hanul Ancutei, judetul Neamt. Pentru inceput se pune carnea de rata intr-un bait obtinut din iaurt, mustar, sare, otet si usturoi. Se cresteaza carnea din loc […]

10 februarie 2017

Rețete românești: Borș de cartofi, ca în Moldova

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând: retete romanesti, de gătit în inimapostului! Nimic mai nimerit pentru o zi de post decât un borş moldovenesc, cu cartofi, cu morcov, cu ceapă şi ardei gras, cu roşii şi fasole fiartă, […]

26 august 2016

Rețete românești: Scordolea – rețeta lui Radu Anton Roman

„Un sos balcanic” – îl numește Radu Anton Roman – neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deși o oarece indicație dă, după cum se va vedea mai departe), precizând de ce-l include în seria de retete romanesti: „foarte folosit cândva în România, azi rar făcut, și doar la Galați și la Brăila, unde racii și grecii […]

25 august 2016

Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman)

O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor ’90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura „blurat”. Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile ardeau. Grăbeam să ajungem undeva, la o terasă umbrită, la întâlnirea cu Radu. Cum care Radu? Radu Anton Roman. Din ziua aceea fierbinte – […]

22 august 2016

Rețete românești: Sarmale cu urdă, în frunze de sfeclă

Am spus-o – și o voi repeta mereu – nu de la turci au învățat românii a pregăti sarmale! Ce ne deosebeşte, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalți de a-şi promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple, de a apăsa pe nota locală, în toate meniurile şi la […]

01 iunie 2016

Rețete românești: Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut

In România trăiesc nouăsprezece comunităţi etnice istorice – adică acelea aflate aici de sute de ani -, cărora li se alătură aromânii. În secolele de convieţuire, şi-au împrumutat reţetele, ca un semn de preţuire reciprocă a culturii culinare specifice. În satele din nordul Moldovei, în judeţele Suceava şi Botoşani, ucrainenii se numără printre etnicii care […]

01 martie 2016

Rețete românești pe gustul tău: Șnițele ardelenești de porc cu cartofi și laște

Din Ardealul cel bogat în savori – un fel de Turn Babel al bucatelor, căci atâtea etnii și-au fiert mâncărurile tradiționale pe plita lui – din Ardealul acesta fantast am ales o rețetă deloc complicată. Una dintre acele delicioase retete romanesti.  O să-mi spuneți că așteptați mai mult pentru dimineața aceasta de luni, dar nu-i […]

28 februarie 2016

Borș mănăstiresc

Părintele Dionisie, șeful cuhniilor de la Mănăstirea Căldărușani, îmi mărturisea cu un deceniu în urmă că niciodată nu i-a fost teamă că nu va avea ingredientele necesare în cămară. Și asta pentru că simpla rugăciune era de ajuns pentru a completa ceea ce lipsea. Îmi spunea părintele că dacă n-avea zahăr, sau orez, ori ceapă, […]

11 februarie 2016

Rețete românești: Chifteluțe cu tarhon în sos roșu

Din Ardealul gusturilor împerecheate, cu… căsătorii mixte între bucate, vine și această rețetă ce-a primit drept zestre… o legătură de tarhon. Poate vi se pare că-i joacă, dar rețeta cu pricina e treabă serioasă și-o să vă pună ceva probleme, dacă nu luați aminte la modul ei de preparare. Chifteluțele cu tarhon, îmbăiate în sos […]

02 februarie 2016

Rețete românești: Ciorbă măcelărească

Pentru aceia dintre dumneavoastră care vor o schimbare la masa (și-un fel de mâncare gustos și ușor de preparat), astăzi vom căuta retete romanesti în cuhniile măcelarilor arădeni. Pentru a afla cum se prepară o ciorbă măcelărească. Ai trebuință de (pentru 10 porţii): 500 g ceapă, 1 kg carne de porc proaspătă (ceafă), 500 g […]

01 februarie 2016

Potarnichi boieresti

Ce-ati zice de o reteta mai deosebita, cu iz de sarbatoare? Potarnichi boieresti.   Ingrediente potarnichi (cate doua de fiecare mesean), curatate de pene, puf si maruntaie si parlite, ulei de masline, unt, cativa catei de usturoi, rozmarin, dafin, maghiran, boia de ardei iute, boia de ardei dulce, ceapa urscata, o telina mica, o legatura […]

11 ianuarie 2016

Rețete românești: Bulz de măruntaie

Rețete (mai) românești, ca-n Bucovina nu găsești! E un slogan pe care l-am auzit și eu, cândva, urcând pieptiș spre Pietrele Doamnei, și zău că mi-a părut rău atunci că nu aveam în rucsac și caietul meu de retete romanesti, ca să notez iute-iute toate câte le-am aflat. Dar, unele dintre acele rețete mi-au fost spuse […]

07 ianuarie 2016

Rețete românești: Ostropel (sau ostropăț) de miel

Dacă nu aveți încă un caiet de retete romanesti, e timpul să vă cumpărați un… caiet. De dictando. De 100 ori 200 de file, ca să vă ajungă să scrieți în el acele retete romanesti pe care nu vreți să le uitați! Pe la mine pe-acasă îi zicea ostropăț. Și-așa i-am zis și eu multă vreme, până […]

06 ianuarie 2016
Pui-sos-iaurt-menta4

GURMANDINO.RO: Pui in sos de iaurt cu menta si usturoi

Ca in cazul altor retete de pe blog, cea de astazi s-a “nascut” prin experimente. Totul a inceput cand am mancat, la un moment dat, intr-un restaurant arabesc, niste excelente kibbe (kebbe, kibbeh sau cum vreti voi sa spuneti chiftelutelor acelea lunguiete din bucataria levantina, avand la baza carne de vita si bulgur) in sos de […]

17 decembrie 2015
Muschiuleti-porc-crusta4

GURMANDINO.RO: Muschiulet de porc in crusta, cu legume, la cuptor

Porcul si feniculul merg bine impreuna, dupa cum am vazut si cu alte ocazii (vezi reteta de Muschi de porc cu arpagic si caise, respectiv de Rasol de porc la cuptor, cu ierburi si bere). Cum bine se intelege porcul si cu mustarul si cu rozmarinul si salvia. Iar daca mai punem si alte legume […]

13 decembrie 2015