Ultimele

Ciorbe, supe, borsuri

Supă cu lapte și verdețuri

Iata o reteta interesanta propusa de site-ul AntenaSatelor.ro: Supă cu lapte și verdețuri. Ingrediente – plante verzi – spanac, leurdă, păpădie, urzici, salată verde, ceapă verde, leuștean, pătrunjel – – legume și rădăcinoase – ceapă, morcov, cartof (facultativ) – unt, lapte bătut, lapte covăsit sau smântână (pentru dres).  

26 mai 2017

Supă cu perișoare de pui

Supă cu perișoare de pui am făcut pentru prima dată când bâiețelul meu era mic. El a fost foarte încântat dar ne-a plăcut și nouă, adulților. De atunci o fac pentru întreaga familie! Ingrediente pentru supă cu perișoare de pui: ● un piept de pui ● un ou ● 3-4 linguri orez ● puțină verdeață […]

09 mai 2017

Supă de nohot

Ne-am obișnuit să asociem năutul cu gastronomiile Orientului. Era însă o vreme în care acesta – ca și alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucătăriile noastre – se găseau în orice gospodărie de om bun, fie la sat, fie în mahala. Mărturie ne stau și rețetele din „coprinsul” întâielor noastre cărți de bucate. În […]

09 aprilie 2017

Rețete românești: Borș de cartofi, ca în Moldova

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând: retete romanesti, de gătit în inimapostului! Nimic mai nimerit pentru o zi de post decât un borş moldovenesc, cu cartofi, cu morcov, cu ceapă şi ardei gras, cu roşii şi fasole fiartă, […]

26 august 2016

Rețete românești: Scordolea – rețeta lui Radu Anton Roman

„Un sos balcanic” – îl numește Radu Anton Roman – neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deși o oarece indicație dă, după cum se va vedea mai departe), precizând de ce-l include în seria de retete romanesti: „foarte folosit cândva în România, azi rar făcut, și doar la Galați și la Brăila, unde racii și grecii […]

25 august 2016

Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman)

O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor ’90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura „blurat”. Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile ardeau. Grăbeam să ajungem undeva, la o terasă umbrită, la întâlnirea cu Radu. Cum care Radu? Radu Anton Roman. Din ziua aceea fierbinte – […]

22 august 2016

Borș mănăstiresc

Părintele Dionisie, șeful cuhniilor de la Mănăstirea Căldărușani, îmi mărturisea cu un deceniu în urmă că niciodată nu i-a fost teamă că nu va avea ingredientele necesare în cămară. Și asta pentru că simpla rugăciune era de ajuns pentru a completa ceea ce lipsea. Îmi spunea părintele că dacă n-avea zahăr, sau orez, ori ceapă, […]

11 februarie 2016

Rețete românești: Ciorbă măcelărească

Pentru aceia dintre dumneavoastră care vor o schimbare la masa (și-un fel de mâncare gustos și ușor de preparat), astăzi vom căuta retete romanesti în cuhniile măcelarilor arădeni. Pentru a afla cum se prepară o ciorbă măcelărească. Ai trebuință de (pentru 10 porţii): 500 g ceapă, 1 kg carne de porc proaspătă (ceafă), 500 g […]

01 februarie 2016

Rețeta lui Radu Anton Roman: Supa cu părul zânelor

Pe Radu Anton Roman l-am văzut, cel mai adesea, gătind la… televizor. Ca mai toată lumea, de altfel. Dar de câteva ori mi-a fost dat să-i fiu în preajmă pe când gătea, învăluindu-și gesturile largi în vorbe de poveste. Când era musafir, la masa altora, avea ritualul lui. Mai întâi adulmeca, încercând din împletirea de […]

17 septembrie 2015

Ciorbă de lăptucuță

O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: “Falnic şi luminos se ridică-n fundal blîndul rege al atîtor înălţimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase păşuni, cu cele mai încîntătoare şi mai bogate plaiuri din tot cuprinsul Carpaţilor noştri…” Aşa descria Alexandru Vlahuţă muntele sub care se odihneşte, între cele două […]

03 septembrie 2015

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării

Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul Istrului, la Sviniţa. Până să intrăm în odaia cea bună, acasă la Milca Balaci, ne-am oprit câteva minute lângă smochinii care priveau lung înspre drumul care duce spre Cazane. Cu Milca Balaci am pornit o vorbă, cu […]

02 septembrie 2015

Sarbusca sau dresala cu chisleag

Despe moldoveni se spune ca ar pune lapte si-n varza acra. Lapte, nu, dar smantana sau chisleag, da. Mai ales daca varza aia acra este perpelita nitel in ulei, cu niscaiva condimente deasupra si cu ceapa rosie taiata maruntel. Dar daca ai lapte acru sau chisleag, atunci poti zce ca toata gastronomia „Bot’senilor” iti sta […]

30 august 2015

Bors de miel

Abetina a participat la concursul nostru cu o reteta delicioasa de Bors de miel. Daca vrei sa castigi o friteuza Tefal, un blender Philips si un gratar electric Zelmer, participa si tu.   Ingrediente -1 kg.carne cu os de miel, -1 morcov, -2 cepe rosii, -1 radacina pastarnac, -1 bucata radacina telina, -1 ardei capia […]

13 iulie 2015

Dictatura gastronomică: Ciorbă țărănească

Întâia oară, sintagma „bucătărie românească” o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o broşurică în care sunt mâncăruri pe placul românilor. La numai un deceniu distanţă, ceva mai la nord, în Braşov, un […]

29 iunie 2015

Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent

La Manastirea Dervent, calugarul-bucatar foloseste ingredientele pe care i le ofera Dunarea si oamenii Baraganului ori ai Dobrogei, oaspetii spirituali ai manastirii. Retetele sunt ale parintelui Casian, in masura in care a pus in ele ceea ce a invatat de la parinti. La o oala de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi […]

05 aprilie 2015