Ultimele

Ciorbă de lăptucuță

Retetele tale » Ciorbă de lăptucuță

O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: “Falnic şi luminos se ridică-n fundal blîndul rege al atîtor înălţimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase păşuni, cu cele mai încîntătoare şi mai bogate plaiuri din tot cuprinsul Carpaţilor noştri…” Aşa descria Alexandru Vlahuţă muntele sub care se odihneşte, între cele două braţe ale Rîului Bîsca, satul Varlaam.

Punct terminus al călătoriilor cu maşina şi teritoriu de graniţă între păstori şi agricultori, Varlaamul, ca şi Gura Teghii sau Nehoiu din apropiere, poartă amprenta a două lumi ce se in­tersectează. Ora­şul pătrunde către izvoarele de tai­nă ale mun­telui, iar muntele îşi re­var­să bogăţia la oraş, mai ales prin acele pieţe cu tradiţie în vîn­za­rea brînzei. Aş crede că no­to­ri­e­tatea produ­se­lor lactate proveni­te din zona Pente­le­ului se explică mai ales prin amî­na­rea urbanizării sale. Nu şoseaua im­posibilă, care leagă Nehoiu de Varlaam, ţi­ne însă frîna trasă, ci, la fel ca acum o sută sau mai multe sute de ani, izolarea are temeiul ei civilizator, care face, bunăoară, să nu putem vedea oier buzoian care fură la cîntar ori masă de oameni ai muntelui fără musafiri…

La Varlaam, în locul numit “Peleşul de la poalele Pente­le­ului”, inimoasa mea gazdă, Maria Blidaru, m-a îmbiat cu o “cior­bă din foi de lapte”.

Adică din “lăptucuţă” (salată) de pădure. E o mîncare tra­di­ţională, care foloseşte ingrediente la îndemînă. Se mai poate face cu şte­vie, cu salată sau cu spanac. Reţeta e destul de simplă: se fierbe puţină lăptucuţă, se căleşte un pic de ceapă şi se adaugă frunze­le fierte. Se mai căleşte puţin, după care se toarnă lap­te prins (sau bă­tut). La final se pune multă verdeaţă şi se dă în fiert. AAceasta e o mîncare tradiţio­nală de primăvară sau de vară.

Alte retete delicioase gasesti pe ANTENASATELOR.RO.

Data articol: septembrie 3, 2015