Ultimele

Borș cu lășcuțe (rețetă din Șopteriu de Câmpie)

Retetele tale » Borș cu lășcuțe (rețetă din Șopteriu de Câmpie)

Știu unde să vă duc să aflăm noi (vechi) retete romanesti! În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă – chișca fiind pregătită odată cu călbașul sau caltaboșul -, cu cârnațul cu ai și chiper – ai fiind usturoiul -, când se „ușide porcul”, zice-se, adică de Ignat. Se mai gătea „borș de șălate dires cu smântână și ou”, servit cu balmoș – mămăligă fiartă în zer.

Tot mai demult se făceau „găluște de păsat în frunze de curechi” – nimic alt decât sarmale -, lășcuțe în borș, „plășintă” cu brânză și mărar, mămăligă „cu papă, cu slănină și cu lapte scopt” – laptele scopt fiind, v-ați dat seama deja, laptele prins -, friptură de miel cu baraboi – adicătelea cu cartofi și altele „tăt așe”. Mi-e greu să le scot pe toate din căldura regionalismelor culinare.

Dar pentru că e dimineață și se cuvine să vă dau rețeta zilei, eu zic să vorbim astăzi despre borșul cu lășcuțe, care nu-s altceva decât tăiței.

 

CItește mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

Cuvinte cheie:
Data articol: octombrie 23, 2017