Ultimele

Prajitura Ileana – desert delicios si rapid de casa

Retetele tale » Prajitura Ileana – desert delicios si rapid de casa
Prajitura Ileana este un deliciu facut din mai multe straturi de blat cu nuca, intre care se pune o crema usoara si pufoasa, cu aroma de vanilie.

Mod de preparare Prajitura Ileana



1. Pune albuşurile într-un castron mare (preferabil de metal, ţinut în frigider în prealabil) şi bate-le cu mixerul sau cu telul, la început cu viteză mică, apoi mărind-o treptat. Când ouăle se întăresc, adaugă zahărul în ploaie, puţin câte puţin, amestecând până se încorporează complet şi spuma devine lucioasă (regula de bază la albuşuri este ca acestea să nu se scurgă atunci când întorci vasul cu faţa în jos).

2. Adaugă toată cantitatea de nucă peste spumă şi amestecă ingredientele cu o spatulă, nu cu mixerul, pentru ca albuşurile să nu îşi piardă volumul. Amestecarea se face prin împăturire, cu mişcări circulare de sus în jos, pentru ca spuma să îşi menţină structura aerată.

3. După ce ai încorporat nuca în spumă, poţi să adaugi treptat făina cernută în prealabil, în ploaie, tot prin mişcări de sus în jos, până obţii o compoziţie omogenă.

4. Din acest aluat poţi să faci patru foi de prăjitură. Ia o tavă de prăjitură, pune hârtie de copt în ea, toarnă un sfert din aluat, apoi întinde-l bine cu o spatulă. Stratul trebuie să fie subţire, pentru că este vorba despre o prăjitură cu foi subţiri. Pune blaturile pe rând la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 10-15 minute, până devin aurii.

5. În timp ce blaturile se răcesc, poţi să te ocupi de cremă. Pune gălbenuşurile într-un castron termorezistent şi bate-le împreună cu zahărul tos şi cel vanilat până obţii o cremă uşoară şi deschisă la culoare, dar nu pufoasă complet.

6. Cât baţi găbenuşurile, pune pe foc o cratiţă cu apă la bază şi las-o pe foc mediu. Alege o cratiţă cu gura puţin mai mică decât dimensiunea castronului cu gălbenuşuri, pentru a putea face crema la aburi. După ce ai făcut crema, pune castronul deasupra cratiţei, la aburi, şi amestecă încontinuu până se topeşte complet zahărul, iar crema începe să se îngroaşe puţin. Las-o la răcit cât timp te ocupi de celelalte ingrediente.

7. Untul, la temperatura camerei, trebuie bătut sau frecat până devine pufos. Apoi se adaugă în crema de gălbenuşuri şi se amestecă uşor până se omogenizează. Cu această cremă vei umple foile prăjiturii Ileana.

8. Pune prima foaie pe o suprafaţă suficient de mare şi toarnă un sfert din cremă peste aceasta. Întinde-o cu o spatulă, astfel încât să nu fie stratul prea gros, după care adaugă următoarea foaie peste şi continuă astfel până e gata prăjitura, ţinând cont că ultimul strat trebuie să fie de cremă.

9. La sfârşit, poţi decora prăjitura Ileana cum doreşti: cu pudră de cacao, cu ciocolată dată pe răzătoare sau cu fulgi de ciocolată albă sau neagră, conform preferinţelor tale. Prăjitura se lasă la rece câteva ore sau, ideal, peste noapte, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Lista ingredientelor si cantitatile o gasiti pe KFETELE.RO.

Data articol: iulie 12, 2017