Iata o delicioasa prajitura in foi cu crema de lamaie trimisa de Janet.

 

 

Ingrediente

pentru 2 foi, pentru o tava de 20/42:

-400 g faina alba
-100 ml ulei sau unt topit
-100 g zahar
-150 ml lapte
-10 g bicarbonat (amoniac alimentar)
-un varf de lingurita de sare
-un ou mare

 

pentru crema:

-600 ml lapte
-250-300 g unt
-300 g zahar
-100 g faina
-2 lamai

 

In plus:

-250 g piscoturi de sampanie
-300 ml cafea espresso
-40 ml amaretto

 

Pentru glazura:

– 300 g ciocolata
-3 linguri de ulei

 

 

Mod de preparare

Intr-o craticioara se pune zaharul si se face un caramel. Adaugam laptele si lasam sa fiarba la foc mic, pana cand se topeste caramelul. Intre timp, batem oul, adaugand uleiul sau untul topit, in fir subtire, amestecand continuu. Dupa ce caramelul s-a topit, il racim intr-un vas cu apa rece, apoi il adaugam peste oul batut si ulei.
Intr-un bol cernem faina pe care o amestecam cu sarea si bicarbonatul. Facem o adancitura in faina si punem amestecu de caramel. Amestecam cu o spatula de lemn, ca mai apoi sa framantam cu mana. Nu trebuie framantat prea mult.
Impartim aluatul in doua parti egale din care vom coace doua foi pe dosul tavii. Se presara faina pe tava, aluatul il facem un rulou si il punem pe mijlocul tavii. Cu un sucitor vom intinde foaia direct pe tava. Punem tava la cuptorul de dinainte incins, cam 6-7 min. Dupa ce s-au copt le suprapunem si le lasam sa se raceasca si ne vom ocupa de crema.

 

Crema:
Intr-o craticioara se pun zaharul, 400 ml lapte si coaja rasa de la cele doua lamai. Punem pe foc mediu si lasam sa dea in fiert. Pana da in fiert, intr-un bol desfacem faina cu restul de lapte, amestecand bine sa nu ramana cocoloase. Cand laptele incepe sa fiarba adaugam faina desfacuta cu laptele, in juvoi, amestecand continuu. Lasam focul mic si lasam sa dea doua clocote, dupa care oprim focul. Intr-un vas cu apa rece, punem craticioara cu crema, amestecam continuu, sa se raceasca pana ajunge la temperatura mainii, dupa care incepem sa incorporam untul, cate o bucatica pana il terminam.
Cand am terminat de incorporat untul, adaugam zeama de lamaie dupa gustul fiecaruia. Sa fie un pic acruta.

 

Montarea prajiturii:

Vom monta prajitura in tava pe care am copt foile. Punem prima foaie peste care vom pune jumatate din crema. Peste crema vom pune piscoturile inmuiate in cafea, doar pe jumatate.
Peste piscoturi punem restul de crema, peste punem a doua foaie coapta pe dosul tavii.
Lasam la o parte si vom topi cam 300 g ciocolata cu 3 linguri de ulei si punem peste prajitura si dam la rece.
Portionam a doua zi.
O prajitura super delicioasa!

Aneta Frunza
Brasov