Ultimele

Dovleac copt, cu miere (rețetă răzășească)

Retetele tale » Dovleac copt, cu miere (rețetă răzășească)

Despre bucatele din Tansa, sat de răzeși din buza Ieșilor, mi-a vorbit mai demult pictorița naivă Catinca Popescu, veche și bună prietenî din Bacăul tutelar al amintirilor mele de tinerețe. Rețete simple, dar cu gust de poveste!

Pictoriță a satului natal, cu lanurile lui de floarea-soarelui și stupinele raspândite pe coaste de deal, îmi povestea despre bucatele din casa părinților, agricultori și apicultori, pentru care aurul mierii era adevarata avere. Nu-i de mirare, deci, că-n iernile bogate-n zăpezi, găteau bătrânii ei… Dovleac copt cu miere.

Cum se procedează: Dovleacul se curăță de coajă și de sâmburi, se taie în cuburi, se tăvălește prin zahpr tos și se așază într-o tavă care se dă la cuptor, la foc moderat, până începe să se rumenească. Se scoate, se așază pe un platou și se toarnă deasupra miere, înainte de a se aduce la masă.

Cine dorește, înainte de turna mierea, poate stropi dovleacul cu zeama unei lămâi.

– rețetă din Tansa, județul Iași, aflată de la pictorița naivă Catinca Popescu, publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

 

 

Ingredientele le gasesti pe ANTENASATELOR.RO.

Data articol: februarie 2, 2018