Ultimele

Cozonac cu nuca si cacao facut in casa

Preparare

  1. Toateingredientelesa fie la temperaturacamerei, exceptandlaptele care trebuiesa fie caldut.
  2. Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.
  3. Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa.
  4. Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.
  5. Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot.
  6. Adaugamuntul (saumargarina) si iar framantam.
  7. La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minute, pana aluatul nu mai e lipicios si se desface de pe maini si lighean.
  8. Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.
  9. Pemasa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.
  10. Fiecarebucata se framantausor, doar cat sa-idati forma rotunda. Se aseazabucatileobtinutepe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosopsi se lasa la crescut 30 minute.
  11. Amestecamingredientelepentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.
  12. 5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.
  13. Luamfiecarebucata de aluatsi o intindem foaie subtire de un deget.
  14. Punempefoaieumplutura, cat luam cu amandoipumnii. Intindemumplutura uniform pestealuat.
  15. Rulamaluatul, usor ca sanuiasaumplutura.
  16. Asezamcozonacii in tava, la distantaunii de altii.
  17. Acoperimcozonacii cu prosoape de bumbacsi lasam iar la crescut pentru 1 ora.
  18. In acest timp incingem cuptorul la 180C.
  19. Ungemcozonacii cu oualebatute cu smantana.
  20. Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: decembrie 27, 2010