Ultimele

Cozonac ardelenesc cu nuca si rahat

Retetele tale » Cozonac ardelenesc cu nuca si rahat

Amalia a trimis o alta reteta la concursul nostru “Asteptam primavara cu dulcegarii”.

Deschide in fiecare zi Newsletterul Sfatulparintilor.ro, gaseste ingredientul zilei si trimite reteta ta cu respectivul ingredient! Poti castiga o saltea de pat pentru copii de la Vreaumobila.ro sau un aparat de facut clatite de la Sfatulparintilor.ro.

 

Ingrediente

ALUAT:
– 1 kg făină
-5 ouă
– 50 g drojdie proaspata
– 200g ZAHAR
– 500ml lapte
– 8 lingura ulei de floarea-soarelui
-1 lingurita sare
– 2 pliculete zahăr vanilat
– 1 lingurita coaja rasa de lamaie
UMPLUTURA:
– 500 g nucă măcinată
– 4 albus batut
– 350 g ZAHAR
– 250 rahat taiat cubulete

– 1 gălbenuș pentru uns

 

Mod de preparare
– din drojdie, o lingura de zahar ,un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia;
– intre timp , se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua;
– adaugi pe rand galbenusurile …peste care presari un praf de sare( asa m-a invatat bunica…galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg;
– framanti in continuare adaugand treptat laptele,zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic(cca 20 de minute);
– acoperi cu un prosop apb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute , la caldura;
– intre timp, bati cele 4 albusuri ramase spuma, impreuna cu zaharul si adaugi nuca;

– dupa ce a dospit aluatul,il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin;
– intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei ,in foaie subtire(de un deget);
– intinzi jumatate din cantitatea de umplutura cu nuca si rahat, apoi rulezi cu grija;
– asezi ruloul in tava de cozonac unsa cu ulei;
– procedezi la fel si cu cealalta jumatate de ingredinte;
– acoperi tavile cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute;
– in acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt;
– ungi cozonacul cu galbenus;
– lasi la copt cam 45 de minute;
– il scoti imediat din tava si il acoperi cu prosopul;
– il lasi sa „mearga la moara” 10 minute, apoi il poti taia si savura!

Data articol: februarie 21, 2013