Ultimele

Coq au vin

Retetele tale » Coq au vin
coq au vin - sfatulparintilor.ro - pexels_com - cooked-chicken-on-white-plate-2673353

Iata o sugestie deosebita pentru mesele de sarbatoare: Coq au vin.

 

 

Ingrediente Coq au vin

 

1 cocos de curte
1 sticla de vin (Merlot sau Beaujolais)
2 morcovi
3 cepe
3 catei de usturoi
1 ardei gras
6 feliute de sunca
200 gr de ciuperci
ulei de masline

 

Pentru arome

1 crenguta de cimbru
2 foi de dafin

 

 

 Mod de preparare Coq au vin

De ar exista un paradis al mancaciosilor, cu siguranta in mijlocul sau s-ar ridica muntele Coq au vin, spre bucuria si indestularea tuturor. Povarnisurile ar fi plamadite din bucatele indelung inmiresmate si fragezite in sosul de vin care ar curge apoi de pe creste in parauri involburate.

Nu te apuca de aceasta epopee a bucatarie frantuzesti daca nu ai timp si un cocos de curte, crescut cu dragoste si porumb. Gateala nu e foarte grea, doar ca dureaza si trebuie facuta ca la carte. Iar daca inlocuiesti cocosul grasut si galben la piele cu un pui de magazin, in zadar vei cauta sa pricepi de ce coq au vin e atat de laudat.

Cu o zi inainte de festin, tai cocosul in bucati – pieptul si pulpele merg la coq au vin, aripile, spinarea si gatul, la ciorba.

Acum sa va zic un secret: pentru si mai multa aroma, imparte in doua si ciocanele, si pulpele superioare. Taind prin os, maduva o sa poata sa-si lase toate sucurile in sos.

Pune bucatile de cocos intr-o oala mare, impreuna cu doua cepe taiate sferturi, doi morcovi facuti betigase, bucati de ardei gras, o crenguta de cimbru si doua foi de dafin. Acopera totul cu vin rosu, pune un capac si da oala la frigider, macar douaspe ceasuri.

A doua zi, scoti carnea din marinada – ce rosie este, ce arome unice promite! O lasi putin la scurs, apoi o rumenesti in unt sau ulei. De s-a aurit cocosul, il scoti din tigaie si pui in locul lui legumele din marinada, impreuna cu trei catei de usturoi zdrobiti.

 

Dupa cateva minute de rumeneala, rastorni legumele intr-o cratita mare, cu tot cu sosul din tigaie. Adaugi carnea si marinada de vin rosu. De acum, cocosul trebuie sa fiarba. Minim doua ceasuri, la cel mai pirpiriu foc posibil, pana incepe sa se desprinda carnea de pe oase. Cand bolborosela cocoseasca se apropie de sfarsit, topesti feliutele de sunca intr-o tigaie, uitand de orice dieta. In sosul obtinut, calesti o ceapa si ciupercile. De s-au inmuiat, le faci cunostinta cu cocoselul, in cratita cea mare.

 

Un sfert de ora mai tarziu, coq au vin e gata. Frantuzoaicele spun ca ar fi bine sa-l lasi o zi, sa se imprieteneasca bine aromele. Dar stiu ca nu esti de piatra, asa ca te indemn sa rupi cu mana o paine alba, proaspata si pufoasa si sa-ti torni un pahar din vinul ramas de la inmiresmarea carnii.

 

Mai multe retete delicioase puteti gasi aici: www.retete-istete.ro

Incearca si aceasta reteta video

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Data articol: decembrie 6, 2021