Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul romanesc ”Octav”

by Sfatul Parintilor | 18/07/2017 22:47

La finele anului 2016, Franta isi arata gratitudinea fata de Vladimir Cosma intr-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, in picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului roman, aflat la pupitrul Orchestrei Romane de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistica de succes.

 

In acelasi an, Vladimir Cosma, care a pus pe note muzicale trairile a numerosi mari actori europeni in peste 400 de partituri pentru productii cinematografice si seriale TV, a compus coloana sonora a filmului romanesc ”Octav”, ce va avea Premiera de Gala in aceasta toamna pe 4 octombrie, la Sala Palatului.

 

In Octav muzica are o importanta foarte mare, pentru ca este un film despre amintiri, despre trecut, iar muzica poate sa exprime sentimente precum dorul, nostalgia, veselia regasirii unui prieten, pe care doar imaginea singura nu le poate oferi”, povesteste Vladimir Cosma, cel mai renumit compozitor roman de muzica de film.

 

Prea putin cunoscut publicului roman, Vladimir Cosma a avut un destin exceptional in spatiul european si international, cu preponderenta in cel francez. Nascut in Bucuresti, Vladimir a crescut intr-o familie de artisti muzicieni care i-au insuflat inca de tanar pasiunea pentru muzica si i-au cultivat sensibilitatea pentru arta si frumos. A studiat muzica la Paris cu Nadia Boulanger si la Conservatorul National Superior de Muzica din capitala franceza, iar din acest amestec cultural, faurit initial in creuzetul familiei, s-au nascut partituri de care ulterior marii regizori s-au indragostit in mod irecuperabil.

 

In 1968, Yves Robert i-a incredintat prima sa lucrare de muzica de film pentru pelicula „Alexandre le Bienheureux”, succes confirmat si consolidat in 1972 cu muzica din comedia „Le Grand Blond avec une chausseure noire”.

 

Intr-un interviu acordat publicatiei „Le Monde”, compozitorul roman explica imbinarea dintre note si actorie, accentuand modul cum aceasta ingemanare ajunge la public intr-un mod cat mai intim si constructiv: ”Alegerea mea a fost sa nu fac o muzica prea descriptiva. Vreau sa subliniez culoarea filmului, nu sa accentuez ceea ce se vede in imagine. Muzica este un cameleon. Ea este cea care preia culoarea imaginii, mai degraba decat invers. Daca, pe o scena de dragoste, pui un andante dintr-un concert de Mozart, muzica devine romantica, in timp ce, intr-un film de Hitchcock, cu un asasin care se apropie sa omoare personajul, aceasta muzica foarte dulce si lenta devine vicioasa”.

 

Interesul artistic al compozitorului se extinde si in creatii de muzica clasica, lucrari pentru cor si orchestra, concerte pentru vioara, trompeta, violoncel, mandolina, muzica de camera si o opera, „Marius et Fanny”, dupa Marcel Pagnol, prezentata in premiera de Roberto Alagna si Angela Gheorghiu.

 

Pentru creatiile sale artistice, Vladimir Cosma a fost onorat cu doua Premii César, pentru cea mai buna muzica de film („Diva” – 1982, „Le Bal” – 1984), alte distinctii prestigioase precum si numeroase discuri de aur si de platina in toata lumea.

 

Filmul Octav, in regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebreaza viata si aduce omagii puritatii copilariei, prieteniei, dragostei si nostalgiei dulce-amaruie. Din distributia filmului fac parte nume importante ale cinematografiei romanesti: Marcel Iures, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu si multi altii.

 

Lung-metrajul este o coproductie Romania — Marea Britanie, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, iar producator este Adela Vrinceanu Celebidachi.

 

Filmul va avea lansarea oficiala in cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/vladimir-cosma-a-compus-muzica-pentru-filmul-romanesc-octav/