Testari gratuite pentru depistarea infectarii cu virusul hepatitei C

by Sfatul Parintilor | 30/07/2011 10:24

In perioada 1- 6 august va incepe o campanie, in premiera in Romania, de testare gratuita in vederea depistarii cu infectia cu virusul hepatitei C in toata tara, a anuntat directorul Institutului de Boli InfectioaseMatei Balssi secretar de stat in Ministerul Sanatatii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, informeaza agerpres.ro.

Acesta a precizat ca testarea se va face in laboratoarele Bioclinica din peste 25 de orase din tara. Testele vor fi realizate prin prelucrarea sangelui venos si vor arata daca pe parcursul vietii persoana a venit in contat cu virusul hepatitei C si a dezvoltat anticorpi pentru aceasta boala. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacientii vor primi rezultatele in 48 ore de la testare, in clinica unde s-a produs recoltarea. Daca rezultatul va fi pozitiv, pacientii vor primi consiliere gratuita din partea unor medici specialisti. „In momentul de fata, hepatita C este o problema majora de sanatate publica, care a atins proportii epidemice, la nivel mondial. In Romania se inregistreaza o rata de prevalenta medie de 3,23%. O caracteristica majora a hepatitei acute C este tendinta de a se transforma in boala hepatica cronica, aproximativ 80% dintre bolnavii de hepatita acuta C dezvoltand infectia cronica, in continuare boala putand evolua spre ciroza hepatica, insuficienta hepatica si cancer hepatic”, a spus prof. dr. Cercel.

Hepatita cu virusul C constituie o problema de sanatate publica ce nu poate fi prevenita prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalitatii. „Virusul hepatitei C se transmite in primul rand prin expunerea la sange infectat, care poate avea loc in cazul consumatorilor de droguri intravenoase, al transfuziilor de sange sau produse din sange, al tatuajelor cu ace cu tus contaminate, al echipamentului de hemodializa infectat, ranilor cu obiecte ascutite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte cai”, a explicat prof. dr. Streinu Cercel.

Medicii recomanda, pentru a evita expunerea la infectie, sa nu se foloseasca in comun obiecte care pot avea urme de sange, precum periute de dinti, clesti de unghii, aparate de ras. Taieturile sau ranile deschise trebuie ingrijite si tratate corespunzator. Daca cineva se taie cu un obiect de uz casnic, precum cutite sau deschizatoare de conserve, trebuie ingrijita taietura si sterilizat instrumentul prin fierbere inainte de a fi utilizat din nou.

Tratamentul hepatitei cronice are drept scop eliminarea virusului din sange. Scopul tratamentului este obtinerea unui raspuns viral sustinut. Acesta are loc atunci cand virusul nu mai poate fi detectat in sange la sase luni dupa tratament.

 

Foto: dreamstime.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/testari-gratuite-pentru-depistarea-infectarii-cu-virusul-hepatitei-c/