239 de scoli din Romania au participat la competitia “Fara Ura, cu Toleranta” - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

239 de scoli din Romania au participat la competitia “Fara Ura, cu Toleranta”

Sfatulparintilor » Recomandări și timp liber » 239 de scoli din Romania au participat la competitia “Fara Ura, cu Toleranta”
Premiere concurs Salvati Copiii 'Fara ura, cu tolerenta' (3)

In cadrul unui eveniment desfasurat la Spatiul Public European din Bucuresti, a avut loc premierea castigatorilor competitiei scolare Fara Ura, cu toleranta. Concursul, lansat in data de 7 februarie 2017 cu ocazia Zilei Internationale a Sigurantei pe Internet, a reunit 300 de proiecte din 239 de scoli inscrise in competitie si a implicat peste 24.000 de persoane in activitatile desfasurate la nivel national de catre elevi si cadre didactice.

“Ca in fiecare an, concursul adresat scolilor a starnit interesul elevilor si cadrelor didactice, astfel ca ne-am bucurat sa vedem ca proiectele au fost foarte numeroase si consistente. Avand in vedere complexitatea probelor si etapelor concursului, speram ca efortul depus de cei implicati va avea efecte concrete in diminuarea si constietizarea bullyingului.”,  a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al  Organizatiei Salvati Copiii Romania.

Miza concursului a fost constientizarea  efectelor  pe care situatiile de bullying le au asupra tuturor celor implicati, fie ca vorbim despre victima, despre agresor sau despre martor. Statisticile celei mai recente cercetari Salvati Copiii pe aceasta tema, mentioneaza ca fenomenul se mentine la cote ridicate, 46% dintre copii declarand ca au fost martorii unei situatii de bullying in grupul de prieteni, iar 69% in mediul online.

Adeseori, comportamentele asociate bullying-ului sunt interpretate de numerosi adulti, parinti si cadre didactice, ca strategii de adaptare firesti pe care copiii le folosesc in mod natural si pentru care nu este necesara interventia adultilor. In realitate, comportamentele de bullying reprezinta unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru sanatatea si protectia copiilor, care prin caracteristicile specifice (dezechilibru de putere, regularitate, intentia de a provoca suferinta fizica si / sau emotionala), devine imposibil de gestionat doar la nivelul grupului de copii”, declara Diana Stanculeanu, psiholog Salvati Copiii.

La concurs au participat elevii si profesorii din invatamantul preuniversitar. Competitia a beneficiat de sustinerea Ministerului Educatiei Nationale, desfasurandu-se in perioada  7 februarie – 24 martie 2017, iar copiii si adolescentii au participat potrivit ciclului de invatamant in care se incadreaza. Castigatorii competitiei au fost:

  • categoria I (clasele I-IV) – Premiul I: Scoala Metropolitana ARC Bucuresti; Premiul II : Colegiul National Andrei Muresanu, Bistrita-Nasaud; Premiul III: Scoala Gimnaziala Oprea Iorgulescu, Campulung.
  • categoria II (clasele V-VIII): Premiul I: Scoala Gimnaziala nr. 10, Bacau; Premiul II: Scoala Gimnaziala2 Ramnicu Sarat; Premiul III: Colegiul National Spiru Haret, Tecuci.
  • categoria III (clasele IX-XII): Premiul I: Liceul de Arte H. Darclee, Braila; Premiul II: Colegiul National Carol I, Craiova; Premiul III: Colegiul National Gheorghe Sincai, Baia Mare.

Autorii proiectelor castigatoare au primit diplome din partea Ministerului Educatiei Nationale si Salvati Copiii. Recompensarea claselor castigatoare a constat in echipamente care vor facilita procesul educational.

Data articol: 24/05/2017