Violenta la copii: 35.000 de copii mor anual - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Violenta la copii: 35.000 de copii mor anual

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Violenta la copii: 35.000 de copii mor anual

Alianta Europeana pentru Siguranta Copiilor a lansat Raportul National Action to Address Child Intentional Injury, cu sprijinul Isabellei Durant, Vice-Presedintele Parlamentului European, si al lui Bernard de Vos, Presedintele Retelei Europene a Ombudsman-ilor pentru Copii. Raportul adreseaza eforturile depuse la nivel national cu privire la siguranta copiilor din perspectiva violentei şi a altor accidente intentionate si descrie adoptarea, implementarea si aplicarea acestora in peste 25 de State Membre.

 

 

Raportul include un rezumat al actiunilor in domeniu cu focus asupra leadership-ului, drepturile copiilor, capacitati si surse de date statistice care sa faciliteze planificarea la nivel european, cu scopul de a sustine eforturile de preventie la nivel national. Raportul include si un profil individual al fiecarei tari participante ce descrie actiunile intreprinse pentru a adresa problema accidentelor intentionate in randul copiilor pana in iulie 2013.

 

In fiecare an la nivelul UE un numar mai mare de 35.000 de decese se inregistreaza in randul copiilor si adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 19 ani, si aproximativ 24%, respectiv in jur de 9.100 dintre aceste decese se datoreaza accidentelor. Dintre acestea, aproximativ o treime sunt clasificate ca si accidente intentionate sau cu intentie nedeterminata. Mai mult, drepturile copiilor la siguranta sunt incalcate ca urmare a inconsistentelor ce apar in adoptarea si implementarea unor politici bazate pe dovezi.

 

 

Accidentele intentionate in randul copiilor – rele tratamente, violenta intre copiii de aceeasi varsta (colegi) si suicidul – produc efecte negative si de lunga durata asupra copiilor, familiilor acestora si asupra intregii societati, astfel ca aceasta problema necesita o atentie sporita. Acest tip de accidente reprezinta o problema majora de sanatate publica si o chestiune ce priveste drepturile omului.

 

La nivelul Natiunilor Unite s-a specificat clar ca ”nici un tip de violenta asupra copiilor nu este justificabila; toate tipurile de violenta asupra copiilor pot fi prevenite”. Concluziile acestui raport arata insa ca desi exista politici, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a asigura pe deplin implementarea si respectarea acestora si ca aceste eforturi beneficiaza de resurse adecvate pentru a genera impactul dorit, inclusiv implicarea profesionistilor din sectoare diferite precum sanatate, educatie, justitie si servicii sociale.

Cuvinte cheie:
Data articol: 25/03/2014