Reguli de selectare a unei baby sitter pentru copilul tau

by Sfatul Parintilor | 29/09/2017 20:10

Vine o vreme cand parintele trebuie sa se separe fizic de copilul sau, fie ca se duce la serviciu, fie ca are nevoie de timp pentru sine. Un parinte are nevoie din cand in cand de asemenea timp pentru el (numit de americani „ME time’) fie sa isi viziteze prietenii, fie sa mearga la un curs sau pur si simplu sa isi incarce bateriile la cumparaturi. Iar acest lucru este valabil indiferent daca esti casatorit sau esti un parinte singur. Un timp dedicat doar tie nu este un moft, ci o necesitate chiar daca nu esti parinte, insa cu atat mai mult atunci, deoarece cantitatea de energie si atentie si dedicare pe care orientezi catre mica fiinta iti poate seca rezerva proprie de energie si trebuie sa ti-o refaci.

 

Parintii tind sa isi gaseasca copilul si mai incantator cand au petrecut putin timp doar pentru ei. Insa timpul departe de copii isi merita toti banii daca stii ca cel mic este in siguranta si pe maini bune. De aceea, serviciile unei bone devin necesare, fie periodic, fie permanent, peste zi.

Ce cauta parintii atunci cand angajeaza pe cineva profesionist care sa aiba grija de copilul lor? In dorinta ca cel mic sa nu sufere din pricina departarii de parinti, acestia au tendinta sa aiba asteptari nerealiste de la babysitter.

 

Inainte de toate, daca te afli in aceasta situatie sau urmeaza sa treci prin ea – de a angaja o bona – incearca sa eviti sentimentul ca angajezi un parinte surogat pentru copil. Indiferent cat este de constiincioasa o bona, ea nu va fi pentru copilul tau ceea ce un parinte este sau poate oferi. Este nedrept si imatur sa astepti ca aceasta persoana sa fie o copie la indigo a ta, ca atunci cand vii acasa sa fii dezamagit. De indata ce te-ai convins ca bona este o persoana decenta, blanda si buna, urmatorul pas intelept este sa permiti acelei persoane sa fie ea insasi (respectand regulile si nevoile familiei tale) si sa reactioneze la situatiile de viata traite cu copilul tau, dupa propria ei judecata.

Interviul cu o bona. Ce e de discutat

Inainte sa plasezi copilul in grija unei persoane straine, trebuie sa aiba loc un interviu pentru a fi analizata persoana, a i se aduce la cunostinta pretentiile, asteptarile si regulile voastre. Este momentul intrebarilor si al raspunsurilor directe si totodata o ocazie ca instinctul parintelui sa intre in scena. Pare aceasta viitoare babysitter a copilului tau o fiinta calda, flexibila? Vederile ei despre cum se disciplineaza un copil sunt destul de apropiate de ale tale? Ea si copilul par sa se simta in largul lor unul cu celalalt? Trebuie sa fii atent daca persoana da semne ca este preocupata excesiv de curatenie si rigoare si disciplina, daca pare deprimata sau inflexibila. Nu stii la ce te poti astepta (rau) ulterior, cand tu nu esti acasa, iar ea trebuie sa actioneze conform principiilor ei de viata sau starii de spirit care o caracterizeaza.

Interviul cu bona este momentul potrivit sa discutati programul orar precum si costurile. Bona cere alt pret pentru ore suplimentare sau pentru o zi de week-end? Trebuie sa discuti tot; nu se stie cand ai nevoie de ea dupa programul tau de serviciu sau intr-o duminica si ea iti pune atunci niste conditii financiare aberante, stricandu-va si relatia si neavand nici cu cine sa lasi copilul. Discutati si despre transport. Are cum ajunge la tine sau se asteapta sa o iei si sa o duci acasa?

Este necesar sa ii spui bonei informatiile generale despre voi si casa voastra si sa ii oferi instructiunile specifice. Fiti foarte clari cu privire la ce vreti sa faca in absenta voastra. Explica-i regulile si programul familiei, in mod deosebit cele care implica copilul. Ii citesti copilului povesti, in special inainte de a adormi? Are copilul voie sau nu sa se uite la televizor? Ai niste reguli foarte precise cu privire la disciplina si educatia copilului tau?

Daca ii spui bonei toate aceste lucruri, iar ea este o persoana de buna credinta, poti avea incredere ca iti va respecta regulile si va lasa, totusi, loc si pentru joaca, initiativa si creativitatea copilului.

 

Ce ai de pregatit tu inainte sa vina bona

Daca ati batut palma, pregateste o hartie cu informatiile vitale puse pe scris pentru bona voastra si lasati-o intr-un loc la indemana, cum ar fi direct langa telefon sau prinsa cu magnet de usa frigiderului. Lista trebuie sa includa:

Numele tau, adresa voastra si numarul vostru de telefon. Poate ti se pare inutil asa ceva, insa in cazul unei urgente se stie ca bonelor li se face brusc un gol in creier cand li se cer prin telefon informatiile fundamentale despre locul unde sunt, cine e proprietarul casei si parintele copilului.
Numerele de telefon ale medicului copilului, telefonul de la Politie si de la Pompieri.
Numarul de telefon, adresa si numele locului unde poti fi gasit tu.
Numele si numarul de telefon al vecinilor ce pot fi contactati in cazul unei urgente. Acest aspect trebuie vorbit si cu vecinii respectivi in avans. Ca o rezerva, trece-i si numarul de telefon si numele unei rude foarte apropiate sau a unei prietene de incredere.
Momentul cand te astepti sa te intorci acasa. Daca apare o modificare in program si estimezi ca vei intarzia fata de momentul pe care ea il stie, neaparat sun-o si spune-i. Si ea la randul ei trebuie sa anunte alti oameni din viata ei ca intarzie (acasa). In plus, nimic nu e mai rau pentru copil decat o bona suparata (pe tine) si frustrata si nervoasa (ca tu ai intarziat fara sa o anunti, ca o tii mai multe ore decat stabilit).

Ce trebuie sa faci cand bona incepe treaba acasa la tine

Dupa ce bona a sosit la voi, propune-ti si aranjeaza-ti programul de asa natura incat sa stai 20-30 minute cu ea si cu copilul. Copilului trebuie sa i se spuna clar faptul ca mami si tati vor fi plecati si ca „Vali” va sta cu el. Chiar daca initial pare sa accepte, nu este neobisnuit ca cel mic sa izbucneasca in plans cand realizeaza faptul ca parintii chiar au plecat si ramane cu o doamna straina lui.

Desi plansul copilului este sincer, la fel de bine el poate disparea atunci cand realizeaza inevitabilul situatiei, ca plecarea parintilor lui este reala si ca nu are ce face in aceasta privinta. O bona buna de regula preia controlul si ii poate spune copilului „stii, cand eram de varsta ta si eu plangeam cand plecau parintii mei de acasa, te inteleg. Dar uite, poti sa spui tu ce vrei sa facem ca sa ne imprietenim mai bine si sa nu mai plangi.” Bona ii poate spune copilului ce mult ii place casa lui, camera lui, jucaria lui preferata si de ce.

Ii poate spune celui mic ca ea cunoaste o alta persoana care are acelasi nume cu al lui – acesta este un truc care nu da gres niciodata in a fascina copilul. Da asemenea sugestii bonei voastre; o poti ajuta si ii si arati ca iti pasa de calitatea timpului pe care ea il petrece cu copilul tau, ajutand-o in misiunea deloc simpla pe care o are de indeplinit: sa iti returneze un copil fericit si echilibrat emotional, nu doar hranit si curat fizic.

Inainte sa pleci de acasa, arata-i inca o data bonei casa si unde se gasesc lucrurile esentiale, pana cand ea le invata bine. Arata-i unde se afla pe scara blocului atentionarea de incendiu; lasa-i lanterna cu baterii in caz ca se intrerupe curentul. Lasa-i la indemana o trusa de prim-ajutor cu ce e nevoie in cazul unei accidentari domestice (rivanol, fasa sterila, bandaj de rani, etc).

Explica-i ca nu are voie sa ii dea copilului tau niciun medicament in lipsa ta, fara acordul tau telefonic sau al medicului pediatru!

Daca este seara si ati chemat bona sa stea cu copilul pana reveniti dintr-o vizita, explica-i acesteia ce fel de gustarele are voie copilul sa manance seara si ce nu e permis. Lasa-i si ei la indemana sa manance cate ceva. Daca vrei sa o mai chemi, fiti generosi cu acest aspect, nu o tineti nemancata pana reveniti voi din vizita.

Daca trebuie sa prepare mancare copilului peste zi, fiti siguri ca nu plecati de acasa pana nu vedeti cu ochii vostri ca bona stie unde se gasesc in bucatarie ustensilele si ingredientele necesare prepararii mancarii. Este dificil sa te descurci in bucataria altei familii, asadar pentru binele tau si al copilului, fii explicita.

 

Regulile familiei tale

Fiecare familie si situatie sunt diferite dar sunt reguli general valabile si proceduri ce trebuie explicate oricarei babysittere.
Este in regula sa foloseasca bona telefonul! Poate ca e bine sa ii precizezi lungimea acceptabila a convorbirilor, astfel incat, cand vrei sa suni acasa sa te asiguri ca totul este in regula, sa nu gasesti mereu linia ocupata. Are voie bona sa invite pe cineva la tine acasa cat sta cu copilul tau? O persoana de acelasi sex cu ea sau de sex diferit are voie? Pentru unii parinti, este mai bine daca copilul e in  compania a doua persoane, pentru altii ideea de inca o persoana straina in casa este de netolerat.
Care sunt regulile tale in ceea ce priveste raspunsul la usa? Cu siguranta o bona nu trebuie sa lase pe nimeni necunoscut in casa, indiferent cine pretinde ca este. Chiar si daca e vorba de o ruda apropiata a familiei, bona poate aplica regula. Cel putin se vede ca isi face treaba bine. Sigur ca avand acordul tau telefonic, poate permite acelei rude sa intre (desi rudele nu prea au de ce veni in casa ta in lipsa ta, fara ca tu sa fii informata in avans).
Lasa-i instructiuni despre cum sa raspunda la telefon. Daca astepti un telefon important, instruieste-o ce sa spuna, ce mesaj sa preia sau sa dea.
Asigura-te ca reintaresti toate regulile si rutinele si obiceiurile familiei pe care le-ai spus deja la interviu: la ce ora sa se culce copilul, daca sa fie lasata lumina pornita sau jaluzelele trase, daca exista o jucarie preferata cu care doarme copilul, etc.
Are copilul teme de facut? Daca da, are bona vreun rol ca sa ajute copilul in procesul temelor sale? Poate ajuta cu ceva? Macar sa stie care este rutina zilei in ceea ce priveste momentul temelor (temele incep la ora 16 dupa ce copilul se odihneste si nu are voie la calculator inainte de a si le termina, etc).
Ai pretentia ca bona sa faca mici activitati casnice cum ar fi sa duca gunoiul, daca este cazul, sau sa spele farfuriile? Daca da, ea trebuie sa stie si sa fie de acord. Este cazul de plata suplimentara? Discutati totul. Nu porni de la premiza ca este normal si de bun simt sa faca ceva sau altceva fara sa aveti un angajament clar cu privire la ce are ea de facut. Ce e normal pentru unii, nu este la fel si pentru altii.
Cunoaste copilul anumite cuvinte speciale sau de alint pentru anumite activitati, persoane sau obiecte ce fac parte din rutina vietii lui? Daca da, spune-i-le bonei, ca sa vorbeasca cu copilul aceeasi limba.

 

In concluzie, mergi pe intuitie, comunicare, incredere si empatie in relatia cu persoana pe care o alegi sa aiba grija de copilul tau. Daca ea este o persoana de buna credinta si simte simpatia si sustinerea ta, va avea grija si mai bine de copilul tau. Pana la urma, esenta meseriei de bona poate fi rezumata la: pastreaza copilul fericit, pastreaza copilul in siguranta. Iar pentru ca sa ii reuseasca din plin, are nevoie de tine ca parinte sa o ghidezi.

 

 

 

Sursa: www.childdevelopmentinfo.com

 

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/baby-sitter-bone-selectare-bone-reguli-de-selectare-a-unei-baby-sitter-pentru-copilul-tau/