Reguli de selectare a unei baby sitter pentru copilul tau - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Reguli de selectare a unei baby sitter pentru copilul tau

babysitter - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - green-2558204_1920

Interviul cu o bona. Ce e de discutat

Inainte sa plasezi copilul in grija unei persoane straine, trebuie sa aiba loc un interviu pentru a fi analizata persoana, a i se aduce la cunostinta pretentiile, asteptarile si regulile voastre. Este momentul intrebarilor si al raspunsurilor directe si totodata o ocazie ca instinctul parintelui sa intre in scena. Pare aceasta viitoare babysitter a copilului tau o fiinta calda, flexibila? Vederile ei despre cum se disciplineaza un copil sunt destul de apropiate de ale tale? Ea si copilul par sa se simta in largul lor unul cu celalalt? Trebuie sa fii atent daca persoana da semne ca este preocupata excesiv de curatenie si rigoare si disciplina, daca pare deprimata sau inflexibila. Nu stii la ce te poti astepta (rau) ulterior, cand tu nu esti acasa, iar ea trebuie sa actioneze conform principiilor ei de viata sau starii de spirit care o caracterizeaza.

Interviul cu bona este momentul potrivit sa discutati programul orar precum si costurile. Bona cere alt pret pentru ore suplimentare sau pentru o zi de week-end? Trebuie sa discuti tot; nu se stie cand ai nevoie de ea dupa programul tau de serviciu sau intr-o duminica si ea iti pune atunci niste conditii financiare aberante, stricandu-va si relatia si neavand nici cu cine sa lasi copilul. Discutati si despre transport. Are cum ajunge la tine sau se asteapta sa o iei si sa o duci acasa?

Este necesar sa ii spui bonei informatiile generale despre voi si casa voastra si sa ii oferi instructiunile specifice. Fiti foarte clari cu privire la ce vreti sa faca in absenta voastra. Explica-i regulile si programul familiei, in mod deosebit cele care implica copilul. Ii citesti copilului povesti, in special inainte de a adormi? Are copilul voie sau nu sa se uite la televizor? Ai niste reguli foarte precise cu privire la disciplina si educatia copilului tau?

Daca ii spui bonei toate aceste lucruri, iar ea este o persoana de buna credinta, poti avea incredere ca iti va respecta regulile si va lasa, totusi, loc si pentru joaca, initiativa si creativitatea copilului.

 

Ce ai de pregatit tu inainte sa vina bona

Daca ati batut palma, pregateste o hartie cu informatiile vitale puse pe scris pentru bona voastra si lasati-o intr-un loc la indemana, cum ar fi direct langa telefon sau prinsa cu magnet de usa frigiderului. Lista trebuie sa includa:

Numele tau, adresa voastra si numarul vostru de telefon. Poate ti se pare inutil asa ceva, insa in cazul unei urgente se stie ca bonelor li se face brusc un gol in creier cand li se cer prin telefon informatiile fundamentale despre locul unde sunt, cine e proprietarul casei si parintele copilului.
Numerele de telefon ale medicului copilului, telefonul de la Politie si de la Pompieri.
Numarul de telefon, adresa si numele locului unde poti fi gasit tu.
Numele si numarul de telefon al vecinilor ce pot fi contactati in cazul unei urgente. Acest aspect trebuie vorbit si cu vecinii respectivi in avans. Ca o rezerva, trece-i si numarul de telefon si numele unei rude foarte apropiate sau a unei prietene de incredere.
Momentul cand te astepti sa te intorci acasa. Daca apare o modificare in program si estimezi ca vei intarzia fata de momentul pe care ea il stie, neaparat sun-o si spune-i. Si ea la randul ei trebuie sa anunte alti oameni din viata ei ca intarzie (acasa). In plus, nimic nu e mai rau pentru copil decat o bona suparata (pe tine) si frustrata si nervoasa (ca tu ai intarziat fara sa o anunti, ca o tii mai multe ore decat stabilit).

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 29/09/2017