Raceala la copii: Cat de des este normal sa raceasca un copil pe an

by Sfatul Parintilor | 14/04/2022 18:10

Raceala la copii: Raceala[1] este una din cele mai uzuale forme de imbolnavire printre copiii de toate varstele. Desi dureaza maxim o saptamana pana cand se vindeca de simptomele virusilor[2] ce cauzeaza raceala, copiii se simt rau si nefericiti, scosi din rutina vietii lor de zi cu zi, iar parintii ingrijorati cum sa ii intareasca imunitatea si sa il fereasca ca racelile sa recidiveze, doar doar vor scapa cu cat mai putine pe sezon. Daca vrei sa afli mai multe despre racelile copiilor, indeosebi care este un numar de raceli pe an considerat acceptabil de catre specialisti, iata mai jos cate sfaturi pentru parinti ce pot prinde bine la casa omului.

Ce inseamna raceala la copii?

O raceala este o infectie virala a tractului respirator superior. Exista peste 200 de tulpini diferite care pot cauza aparitia simptomelor comune ale unei raceli iar numarul lor este in crestere. Practic, un copil nu reuseste niciodata sa tina ritmul cu numarul acestora ca sa aiba imunitatea pregatita si sa evite racelile pe durata unui an.

Intrucat racelile sunt, prin definitie, infectii virale, antibioticul nu este de niciun folos in tratamentul lor, stiut fiind faptul ca antibioticul se administreaza in cazul tratarii bacteriilor.

Cu exceptia nou nascutilor, racelile la copiii sanatosi nu prezinta niciun pericol, in ciuda neplacerilor cauzate prin alterarea starii lor generale.

Raceala trece de regula intre 4 si 10 zile fara un tratament special.

Uneori oboseala[3], stresul[4]  sau tipul specific al virusului in actiune poate declansa o infectie bacteriana in corpul copilului in zona gatului, sinusurilor, urechilor sau plamanilor. Infectia bacteriana slabeste sistemul imunitar al corpului si necesita tratament cu antibiotic.

Simptomele de baza pentru raceala la copii

In cazul copiilor, majoritatea racelilor incep abrupt. Copilul poate sa nu aiba nimic, sa fie vioi si in stare foarte buna si brusc, de la o ora la alta sa inceapa sa oboseasca, sa stranute, sa ii curga nasul si uneori sa faca febra. Copilul poate avea si durere in gat si o usoara tuse cateva zile, toate acestea sunt firesti la racelile comune ale copiilor. Virusul responsabil la tura aceasta de raceala copilului tau poate cauza neplaceri si pe sinusuri, urechi, laringe, faringe. In timpul unei raceli, un copil poate avea si diaree[5]  dar poate si vomita.

La inceputul racelii, copilul poate fi foarte irascibil si iritat si sa se planga de durere de cap si congestie nazala (respira greu). Pe masura ce avanseaza raceala, secretia nazala devine din apoasa si transparenta in groasa si inchisa la culoare.

Raceala la copii: De cate ori se pot imbolnavi in fiecare an?

Statisticile recente arata ca prescolarii au in medie 9 raceli pe an, copii aflati in colectivitate scolara au in jur de 12 raceli pe an iar adolescentii si adultii au in medie 7 raceli pe an. Sezonul racelilor incepe din septembrie si tine pana in aprilie inclusiv, asa ca cei mici de regula racesc cel mai mult in acest interval de timp.

Asadar, acest numar de raceli pe an este in limita fireasca a reactiei unui corp cu sistemul imunitar in formare si care se izbeste permanent de germeni si virusi in colectivitatea de care apartine. Multi dintre copii si adulti, totusi, scapa cu mai putine serii de raceli pe an, gratie ingrijirii corespunzatoare de care beneficiaza, alimentatiei sanatoase, igienei si odihnei suficiente.

Cum poti preveni raceala la copii

Cel mai eficient mod de a preveni o noua racela a copilului tau este sa il inveti cum sa se spele bine pe maini[6] si cat de des. Raceala comuna este imprastiata cel mai mult prin contact mana-mana. De exemplu, un copil racit isi atinge nasul apoi se joaca cu copilul tau si ii atinge mana si astfel si copilul tau va fi infectat cu virusul acelei raceli.

Raceala comuna se raspandeste deasemenea si prin obiectele infectate cum ar fi clantele de la usi, barele de sustinere ale scarilor, cartile, penarul, telecomenzile, tastatura computerului si mouse-ul. Un virus de raceala poate trai pe un obiect cateva ore, timp suficient pentru copil sa il atinga si apoi sa se frece la ochi sau la nas sau sa manance cu mana insuficient curatata.

Invata-ti copilul sa se spele des si bine pe maini. Repeta-i ori de cate ori este nevoie acest lucru, mergi tu cu el la baie ori de cate ori sunteti impreuna ca sa vada si sa asocieze cand e cazul sa se spele pe maini. Numai prin repetitie poate ajunge o informatie buna sa devina rutina si sa fie si executata instinctiv de catre copil. Este imposibil sa tina minte sa se spele pe maini numai pentru ca ii spui tu cand si cand. E nevoie de consecventa si insistenta pana ii intra in reflex acest gest vital pentru sanatatea sa.

Invata-l sa se spele pe maini inainte de fiecare masa, ori de cate ori a folosit toaleta sau s-a jucat acasa sau la scoala.

Cat timp dureaza spalatul pe maini eficient? Specialistii recomand sa cante copilul “La multi ani” de doua ori si aceasta este timpul (20 secunde) cat trebuie sa dureza spalatul pe maini ca sa se omoare toti germenii cu apa calda si sapun.

Daca copilul deja este racit, este important sa ii protejezi pe altii de virusul pe care el deja il are. Tine copilul acasa; se va reface mai bine si nu va imprastia in colectivitate microbul. Daca totusi nu ai cum sa faci acest lucru, incurajeaza-l sa isi acopere cu cotul gura cand stranuta[7]  si sa isi sufle nasul in servetel de unica folosinta pe care apoi sa il arunce la gunoi.

Insista explicand copiilor importanta de a se spala pe maini dupa ce isi sufla nasul, stranuta, tuseste, ca sa nu imprastie virusul.

Cum tratezi raceala la copii?

Racelile sunt boli care trec de la sine si pe care sistemul imunitar le poate gestiona bine in cateva zile. Cu toate acestea, anumite tratamente la domiciliu ajuta, cum ar fi:

– Odihna din belsug pentru copil

– Hidratare din abundenta

– Un umidificator in camera copilului pe timpul noptii. Mediul umed ajuta ca nasul si gatul sa nu fie uscate si sa respire mai usor.

– Ibuprofen sau paracetamol ca sa ii reduci febra si durerile. Ambele se gasesc in concentratii indicate pentru copii dar le veti administra la indicatia medicului!

– Apa de mare pentru administrare nazala

Aspirina nu este indicata pentru copii sau adolescentii care au simptome de raceala, indeosebi febra. Aspirina creste riscul sindromului Reye, o afectiune rara care apare aproape numai la copiii sub 15 ani si care afecteaza sever creierul si ficatul.

Vorbeste intotdeauna cu medicul inainte de a administra orice doctorie unui copil sub 6 ani.

Retine!

Antibioticele nu ajuta cu nimic o raceala in desfasurare. Doar daca simptomele se agraveaza de la zi la zi si febra creste, poti suspecta o infectie bacteriana si deci administrarea de antibiotice. Dar chiar si asa, discuta mereu cu medicul copilului. Nu orice antibiotic functioneaza la orice bacterie si in plus exista riscul ca cel mic sa dezvolte rezistenta la un anumit antibiotic in cazul in care i-a fost administrat des in ultimul an.

In timpul tratamentului cu antibiotic este obligatoriu sa ii protejezi flora intestinala administrandu-I in paralel probiotice pe care le gasesti la farmacii sau la magazinele naturiste, dar conform indicatiilor medicale.

Afla aici cum sa te refaci dupa raceala si gripa[8].

Endnotes:
  1. Raceala: http://sfatulparintilor.ro/35769/nas-infundat-10-sfaturi-sa-tratezi-raceala-la-copii
  2. simptomele virusilor: http://sfatulparintilor.ro/28698/imunitatea-copilului-jobul-parintelui/
  3. oboseala: http://sfatulparintilor.ro/29637/top-10-alimente-care-combat-oboseala-cronica
  4. stresul: http://sfatulparintilor.ro/30059/cum-detectezi-stresul-la-copii
  5. diaree: http://sfatulparintilor.ro/29601/diareea-la-copii-cauze-simptome-prevenire/
  6. cum sa se spele bine pe maini: http://sfatulparintilor.ro/29941/cum-imi-feresc-copilul-de-microbi/
  7. sa isi acopere cu cotul gura cand stranuta: http://sfatulparintilor.ro/28771/du-cotul-la-gura/
  8. cum sa te refaci dupa raceala si gripa: http://sfatulparintilor.ro/29865/cum-ne-refacem-dupa-raceala-sau-gripa/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/raceala-la-copii-cat-de-des-este-normal-sa-raceasca-un-copil-pe-an/