Cum tratezi febra la copii. Ghid util pentru părinţi

by Sfatul Parintilor | 06/05/2023 18:10

Cum tratezi febra la copii. Febra la copii[1] nu este un subiect pe care să-l tratezi cu superficialitate, însă nici nu trebuie să intri în panică. Este adevărat că un episod de febră la copii[2] poate fi atât de descurajator încât primul lucru pe care vrei să-l faci este să suni medicul.

Însă majoritatea medicilor pediatri recomandă ca primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te relaxezi.

Febra la copii[3] poate fi periculoasă, însă de cele mai multe ori nu este. Mai mult, febra la copii[4] este chiar un lucru bun. Înseamnă că sistemul imunitar îşi face datoria şi se luptă cu răceala sau cu alte infecţii. Creierul trimite comanda de creştere a temperaturii pentru ca celulele să distrugă „invadatorii”.

Copiii sănătoşi pot tolera o temperatură de până la 41,1 grade fără complicaţii. Deşi sunt rare cazurile în care febra[5] urcă până la asemenea cote înalte, ar trebui totuşi să fii pregătit. Ţi se poate întampla în primii trei ani de viaţă ai copilului.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să reacţionezi prompt la orice episod de febră la copii.

Cum tratezi febra la copii în funcţie de vârstă

Cum să reacţionezi când copilul are febră mare depinde foarte mult de vârsta lui. Dacă bebeluşul are mai  puţin de 3 luni, iar febra a depăşit 37,8 grade, e cazul să suni imediat la medic. Bebeluşii nu au sistemul imunitar fortifiat complet, aşa că sunt vulnerabili la infecţii precum meningita sau pneumonia. Iar febra mare este singurul simptom care te avertizează asupra pericolului.  Dacă bebeluşul are între 3 şi 6 luni, o temperatură de 38,3 te anunţă că este cazul să suni medicul.

După ce a depăşit vârsta de 6 luni, o temperatură alarmantă este 39,4. Dacă bebeluşul prezintă şi alte simptome precum tuse, gât roşu, nas înfundat sau îi curge nasul abundendent, are frisoare, diaree şi prezintă semne de oboseală şi durere, este cazul să suni medicul încă de când are febră 38,8.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![6]

Febra la copii şi alte simptome

De vreme ce febra la copii este un prim semnal că ceva nu este în regulă, ar trebui să fii atent şi la celelalte semne. O temperatură mai mică de 38,3 şi un nas care curge indică o răceala banală. Dacă în schimb vomită sau are diaree, poate fi vorba despre un virus la stomac. Indiferent de situaţie febra poate creşte sau poate dispărea de la sine în câteva zile.

Dacă însă copilul intră într-o categorie de risc (este mai mic de 5 ani şi are o boală cronică, precum astmul sau diabetul) este cazul să mergi la medic. Dacă nu te încadrezi în acestă situaţie, medicul îţi va spune ce să faci fără să fie nepărată nevoie să mergi cu copilul la el.

Sună-ţi medicul imediat dacă copilul se plânge că-l doare gâtul, urechea sau când urinează.

Aceastea pot însemna fie infecţie cu streptococ, otită sau infecţie urinară. Cazuri care necesită tratament cu antibiotic prescris în urma unui consult de specialitate.

Ar mai trebui să fii atent la semne precum deshidratarea sau urinarea mai puţin decât de obicei, când copilul are mai puţine lacrimi atunci când plânge sau când copilul pare mai puţin alert decât de obicei.

Deşi sunt cazuri foarte rar întâlnite, fii atent la simptome precum respiraţie grea, plâns încontinuu fără să-l poţi linişti, dificultate de a se trezi, o iritaţie care nu se albeşte dacă apeşi. Cere ajutor de urgenţă şi când observi că limba, buzele sau unghiile sunt vinete (poate însemna că nu se oxigenează suficient), sau în cazul în care observi că gâtul inflamat şi tare (poate fi semn de meningită), sau când copilul acuză dureri abdominale severe (poate însemna apendicită).

Poţi suna medicul dacă ai un copil sub 2 ani şi timp de 2 zile nu i-a scăzut febra.

La copiii mai mari, perioada creşte la 3 zile. De asemenea, dacă i-a trecut febra, iar după câteva zile îi revine trebuie mers la medic întrucât este un semn că s-a dezvoltat o infecţie secundară.

Cum scazi febra la copii

Deşi, din instinct, vrei să tratezi copilul când are febră cu vreun medicament, ar trebui să te gândeşti mai întâi la faptul că vei trata un efect şi nu cauza. Fii atent la copil. Dacă are temperatură şi totuşi îl alergi prin casă ca să-i poţi da un antitermic, înseamnă că probabil n-are nevoie de el şi ar trebui să laşi febra să-şi urmeze cursul. S-ar putea să-ţi ajuţi astfel copilul să-şi întărească sistemul imunitar. Pentru copiii sub 6 luni se recomandă acetaminofenul, iar celor peste 6 luni se poate da şi ibuprofen (poate cauza iritaţii ale stomacului).

NU da aspirină copilului mai mic de 16 ani.

În cazul în care febra persistă, unii medici recomandă alternarea acetaminofenului cu ibuprofenul la distanţe de cel puţin două ore între ele.

Poţi încerca să-i scazi febra cu o cârpă înmuiată în apă călduţă. NU folosi apă rece şi în nici un caz NU apela la băi în apă rece. Deşi pe termen scurt scade temperatura, pentru că s-a răcit brusc corpul, acesta va face tot posibilul să se reîncălzească, iar temperatura corpului va creşte şi mai mult. Nici celebrele frecţiile cu alcool nu sunt indicate întrucât pot duce la intoxicaţii din cauza vaporilor de alcool.

Oferă-i copilului multe lichide, vor ajuta corpul să lupte cu boala şi vor preveni deshidratarea. Lichidele sunt indicate şi în cazul în care copilul vomită sau are diaree. Dă-i copilului haine lejere, din materiale naturale, în care să poată respira.

Cum se măsoara febra la copii

Iată câteva argumente pro şi contra pentru diverse metode de măsurare a temperaturii.

Rectal

Pro: Cea mai bună metodă de a măsura temperatura copiilor sub 3 ani, cu cea mai mare acurateţe.

Contra: Copiilor nu le place.

Sfat: Ţine copilul în poală, pe spate, cu picioarele ridicate. 

Oral

Pro: Majoritatea copiilor peste 4 ani poate urma corect procedurile. Nu este nevoie să-i scoţi hainele. Iar acurateţea măsurării este destul de bună.

Contra: Dacă copilul nu ţine termometrul sub limbă până la semnalul de avertizare, măsurătoarea nu este corectă.

Sfat: Dacă a băut ceva înainte, mai aşteaptă 15 minute. 

Axial

Pro: Cea mai simplă metodă de a măsura temperatura, cu o acurateţe destul de bună.

Contra: Dacă în cameră este răcoare, poţi obţine o măsurătoare greşită.

Sfat: Adaugă o jumătate de grad la valoarea citită pentru a obţine o temperatură apropiată de adevăr.

Ureche

Pro: Este o măsurătoare rapidă şi convenabilă, însă acurateţea citirii depinde de mulţi factori.

Contra: Medicii spun că este destul de dificil să introduci termometrul în ureche suficient de bine pentru o măsurare corectă, în special la copiii sub 1 an.

Sfat: Trage uşor, în sus înspre spate urechea pentru a introduce corect termometrul.

Frunte

Pro: Este o măsurătoare foarte confortabilă pentru copii şi durează câteva secunde.

Contra: Termometrul costă foarte mult.

Sfat: Pentru o acurateţe maximă, aşază termometrul la mijlocul distanţei dintre păr şi sprâncene.

Tu ce faci când copilul tău are febră? Experienţa ta le poate fi de folos şi celorlalţi părinţi­.

foto: Pixabay.com[7]

Endnotes:
  1. Febra la copii: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/febra-la-copii-ce-inseamna-si-cum-poate-fi-combatuta/
  2. febră la copii: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/tusea-la-copii-cauze-tipuri-solutii/
  3. Febra la copii: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/constipatia-la-copii-cauze-simptome-tratament/
  4. febra la copii: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/diareea-la-copii-cauze-simptome-prevenire/
  5. febra: http://www.csid.ro/family/crestere-copii/febra-la-copilul-mic-de-ce-apare-si-cum-o-tratam-13539682/
  6. Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/ghid-sfatulparintilor-ro-100-de-expresii-care-fac-rau-copiilor-interzise-unui-parinte-bun-il-poti-cumpara-de-aici/
  7. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/cum-tratezi-febra-la-copii-ghid-util-pentru-parinti/