Prea curat = Rau pentru copil? Este mizeria buna pentru copilul tau? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Prea curat = Rau pentru copil? Este mizeria buna pentru copilul tau?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Prea curat = Rau pentru copil? Este mizeria buna pentru copilul tau?

Copiii mici pun mana peste tot, iar parintii lor gasesc asta dezgustator. Drept pentru care incearca sa pastreze o curatenie luna. Medicii pediatri recomanda spalarea mainilor cat mai des, utilizarea lichidelor antibacteriene, mai ales cand este sezon de gripa si viroze. Cu toate acestea, avertizeaza ca, totusi, ce e mult strica. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii webmd.com in ceea ce priveste protejarea copiilor de germeni si virusuri.

 

Igiena si alergia

Mai multe studii sugereaza ca expunerea copiilor la germeni ii protejeaza ulterior la boli precum alergiile si astmul. Aceste studii contrazic astfel vechile credinte potrivit carora tocmai expunerea la paratiziti, bacterii si virusuri in primii ani de viata declanseaza aceste boli, la maturitate. “Copiii cu frati mai mari care au crescut la tara sau care au fost dusi la cresa in primii ani din viata sunt supusi unui risc mai mic de a dezvolta astm. Asa cum creierul are nevoie de stimuli pentru a se dezvolta, asa si sistemul imunitar are nevoie de germeni pentru a se intari. Numai asa poate invata, se poate adapta si poate functiona”, a declarat dr. Thom McDade, profesor asociat la Laboratorul de Cercetare in Biologia Umana, de la Northwestern University. Potrivit acestuia, expunerea la germeni reduce riscul aparitiei inflamatiilor cronice la maturitate, boala ce duce mai apoi la afectiuni cardiovasculare, diabet sau Alzheimer.

 

 

Germenii prieteni sau dusmani?

Majoritatea germenilor care traiesc in mediul inconjurator (si chiar pe corpul nostru) este inofensiva. Mai mult, ne insoteste de mii de ani. Comportamentul uman s-a schimbat atat de mult incat multi dintre acesti germeni au disparut, inclusiv unii pe care ii avem in stomac si intestine. “Stilul de viata modern a dus la disparitia acestor germeni, iar consecintele sunt pe de o parte pozitive, dar si negative”, explica dr. Martin Blaser, profesor de Medicina Interna la Universitatea din New York.

Igienizarea excesiva a mediului ambiental al unui copil pentru a-l proteja de boli, il sensibilizeaza, de fapt, si mai mult la respectivele boli, intrucat nu-i da prilejul sistemului imunitar sa se fortifice. Se formeaza un cerc vicios. Copiii sunt mai sensibili la unele boli, apoi necesita tratament cu antibiotice, iar aceste medicamente distrug alte microorganisme din tractul intestinal benefice corpului. “Microbii din mizerie sunt adaptati pentru mizerie, nu sunt adaptati pentru corpul uman”, a adaugat Blaser.

 

 

Ce e de facut?

Echilibrul este cuvantul-cheie. Nu utilizati lichide antibacteriene in exces si nu folositi antibiotice in exces. Ambele actiuni slabesc drastic sistemul imunitar. “Imi place sa cred ca fiecare parinte simte pana unde poate sa mearga cu igienizarea. Ideea e sa nu depaseasca acea limita”, a declarat Thom McDade.

Data articol: 06/10/2014