Cele mai bune modalitati sa-ti adormi copilul

by Sfatul Parintilor | 07/02/2020 18:10

Daca ai obiceiul de a-i citi copilului inainte de culcare, insa de pe un e-book, afla ca nu faci bine. Expunerea copiilor la ecranele televizoarelor, computerelor, tabletelor etc. poate insemna tulburarea somnului[1].

 

 

Cum fura electronicele somnul

Gadget-urile emit lumina care “deregleaza” ritmul circadian, care este influentat de ciclul zi-noapte. In mod particular, lumina din spectrul albastru emisa de electronice influenteaza productia de melatonina, ceea ce ii face pe utilizatori sa se simta obositi mai tarziu decat in mod normal.

Potrivit unui studiu dat recent publicitatii, copiii in ale caror camere exista computere, tablete etc., dorm cu 21 de minute mai putin, iar copiii in ale caror camera exista doar televizor – cu 18 minute mai putin decat copiii in ale caror camere nu se gaseste niciun aparat electronic.

In plus, jocurile video si social media contribuie la distragera atentiei, astfel incat copiii au tendinta de a sta treji mai mult timp. La tulburarea somnului contribuie si zgomotele produse de diversele notificari pe telefoane in timpul noptii.

 

Cat trebuie sa doarma un copil

In functie de varsta, nevoia de somn a copilului difera. Iata un tabel pe varste care sa va ghideze.

– sub 3 luni: 14-17 ore

– 4-11 luni: 12-15 ore

– 1-2 ani: 11-14 ore

– 3-5 ani: 10-13 ore

– 6-13 ani: 9-11 ore

– 14-17 ani: 8-10 ore

Intre 18 si 64 de ani, un adult are nevoie de 7-9 ore de somn, iar peste 65 de ani, de 7-8 ore de somn.

Somn bun, copil fericit

Somnul este foarte important atat pentru dezvoltarea corpului, cat si pentru dezvoltara mintii. Copiii care nu dorm suficient au note mai mici decat copiii care se odihnesc mai mult. Potrivit unui studiu realizat cu copii, 27 de minute in plus la somn au dus la cresterea performantelor scolare, precum si la o conduita mai buna a copiilor in scoala.

 

 

 

Ce poti face pentru un somn mai bun

Limiteaza copiilor timpul petrecut in fata ecranelor. Da “stingerea” cu cel putin 30 de minute inainte de culcare.

Inlocuieste ecranele cu carti, un jurnal, o carte de colorat etc.

Nu lasa in camera copilului telefonul, tableta etc.

Este indicat ca in camera copilului sa nu fie televizor sau computer. Daca, totusi, exista, stabileste un orar foarte strict de utilizare a acestora.

Stabileste o rutina consistenta a somnului.

Asigura-te ca in camera copilului este suficient de cald, patul este confortabil, este intuneric.

Transforma-te intr-un exemplu bun si limiteaza-ti si tie timpul petrecut la computer inainte de culcare.

 
 

Imagine de Марина Вельможко[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. somnului: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/tulburari-de-somn-la-copii-ce-trebuie-sa-stie-parintii-despre-cosmaruri-si-fobiile-de-noapte-care-sunt-cauzele-si-remediile/
  2. Марина Вельможко: https://pixabay.com/ro/users/marvelmozhko-6693180/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2935722
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2935722

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cele-mai-bune-modalitati-sa-ti-adormi-copilul/