Ce ai de facut daca iti dispare copilul sau este rapit!

02 mai 2011, , Vizualizări: ...

A crescut ingrijorator de mult numarul copiilor rapiti in tara noastra. Da, se intampla atunci cand nu te astepti, cand esti cel mai putin pregatit pentru asa ceva si nu sunt, de data asta, doar povesti din filme ci realitati traite de parinti ca si noi.

 

Romania a intrat in proiectul CALLERT (Child Call Alert), finantat de Comisia Europeana in anul 2009 si este, in present, singura tara intrata in ultimul val UE care implementeaza acest mecanism de alerta. Autoritatea responsabila cu declansarea mecanismului de alerta este Inspectoratul General al Politiei Romane. Transmiterea mesajului de alerta catre toti partenerii publici si privati, se va face prin intermediul Centrului Operational al I.G.P.R. Mesajul de alerta va fi scurt si va contine informatii semnificative de natura sa permita localizarea, cu ajutorul populatiei, a victimei sau a suspectului, astfel incat sa fie usor de inteles de catre persoanele care il vad sau il aud.

In acest proiect, Politia Romana are 45 de parteneri cu care a semnat o conventie pentru diseminarea cat mai rapida si in medii cat mai variate a alertelor. Este vorba despre posturi de televiziune si radio, agentii de presa, provideri de internet, companii de transport feroviar, transport in comun si metrou, aeroporturi si retelele de televiziune cu circuit inchis din statiile de metrou, supermarketuri sau banci. Practic, in momentul lansarii alertei, partenerii vor difuza fotografia si semnalmentele copilului rapit, precum si informatiile existente despre rapitor si/sau vehicului acestuia. Mesajul va fi repetat intre 3 si 8 ore, la intervale de 15-30 de minute sau de 3 ori pe ora, in functie de disponibilitatea fiecarui difuzor.

Mecanismul de alerta va putea fi declansat de catre Unitatea de Politiede pe raza careia s-a produs rapirea sau disparitia copilului, cu avizul unitatii de Parchet competenta cu instrumentarea cazului sau cu supravegherea activitatii acelei unitati de politie.

Decizia declansarii Alerteise ia daca, in urma primelor activitati investigative si de cercetare penala, rezulta ca sunt intrunite criteriile de alerta, iar declansarea acesteia poate conduce la gasirea in viata a copilului.

 

Continutul mesajului de alerta

Mesajul de alerta contine: ziua, ora si locul unde s-a produs rapirea sau disparitia; prenumele copilului si o poza cat mai recenta a acestuia; obiectele de imbracaminte, semnalmentele si semnele particulare vizibile; descrierea autoturismului folosit de suspect, directia de deplasare, destinatia posibila (daca exista informatii); descrierea suspectului (daca exista informatii); numarul de apel unic de urgenta “112”, la care populatia (eventualii martori) poate comunica imediat informatii utile pentru localizarea victimei si a suspectului; apelul catre populatie de a nu interveni direct pentru eliberarea victimei, pentru a se proteja atat viata sau integritatea corporala a martorului, cat si cea a copilului rapit.

 

Sfaturi pentru parinti

Se stie ca mai bine previi decat sa vindeci. Asa ca, indiferent de locul in care sunteti sau spre care va indreptati aveti grija la mai multe aspecte.

 

·       Tineti copiii cu dumneavoastra pe tot parcursul cumparaturilor / calatoriilor etc.

·       Insotiti si supravegheati copiii in locurile publice, inclusiv grupuri sanitare.

·       Faceti un plan pentru cazul in care va pierdeti reciproc. Acest lucru implica si stabilirea unui loc ca punct de intâlnire.

·       Invatati-va copiii sa se adreseze unor persoane care ii pot ajuta, cum ar fi un politist, un vânzator sau o mama cu copii.

·       Nu lasati niciodata copiii in magazinele de jucarii bazându-va pe supravegherea personalului din magazin.

·       Nu mergeti la cumparaturi sau la un eveniment public cu copilul, daca considerati ca o sa fiti distrasi si copilul va ramâne nesupravegheat.

·       Nu-i incurajati pe cei mici sa mearga singuri la cumparaturi, chiar daca vor sa achizitioneze cadouri surpriza pentru prieteni sau membrii familiei.

 

 

Sfaturi pentru copii

Chiar daca sunt mici, copiii trebuie sa stie cum ii cheama pe ei sau pe parinti si adresa unde locuiesc. Aceste lucruri ii poate ajuta foarte mult in cazul in care se ratacesc. Copiii mai mari trebuie intotdeauna sa:

 

Ce e de facut in cazul unei rapiri?

In cazul in care copilul dumneavostra a fost rapit, trebuie – in primul rand – sa va pastrati calmul.Anterior anuntarii Politiei verificati la parintii prietenilor copilului dumneavoastrasau la rude unde acesta obisnuieste samai stea, dacanu este cumva acolo. Dacaaceste demersuri nu au avut succes semnalati situatia Politiei. Pastrati intotdeauna la indemanafotografii recente ale copilului. Acestea vavor fi solicitate pentru a fi multiplicate si utilizate in demersurile de cautare sau de alertare a publicului. Verificati si informati corect autoritatile referitor la ce haine purta copilul in ziua respectiva. Controlati in camera lui dacalipsesc si alte obiecte sau haine. Comunicati constant cu Politia si informati asupra oricaror elemente ulterioare pe care le descoperiti referitor la disparitia copilului. Aveti un rol activ in relatia cu ofiterul de caz pentru cadumneavoastrastiti cel mai bine obiceiurile, tipul de comportament, atitudinea copilului dumneavoastra. Faceti o listacu prietenii sau contactele copilului dumneavoastra, persoane de care ati auzit caau luat legatura cu el, etc. Informati echipa de caz cu aceste date. Asigurati-vacain permanentava exista cineva care saraspundala telefonul fix de acasasau la numerele de telefon mobil pe care copilul le stie, in caz caacesta suna.

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (3)

  1. asminasmin spune:

    bun articol

  2. RoxanaRoxana spune:

    slava domnului ca nu mi sa intamplat niciodata nici sa se rataceasca nici sa mil rapeasca ca altfel as inebunii dar niciodata pe cea mica nu o scap din ochi

  3. 27ralu spune:

    Doamne fereste.trebuie sa fim foarte atenti tot timpul la copii,oriunde am fi.

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu