Bolile copilariei. Ce trebuie sa stii despre rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile in colectivitate

by Sfatul Parintilor | 20/10/2023 18:10

Bolile copilariei. Cand incep scoala si gradinita, copiii sunt nevoiti sa-si petreaca mare parte din zi alaturi de colegi, la orele de clasa. Astfel, este de ajuns ca unul dintre zecile de copii sa sufere de o afectiune transmisibila pentru a-i infecta si pe ceilalti. Insa, daca micutii vor respecta cateva reguli de igiena, acestia pot sa tina la distanta microbii, bacteriile si virusurile.

Daca si tu te numeri printre parintii ai caror copii abia au inceput sa mearga la gradinita sau la scoala, nu este cazul sa intri in panica!

Trebuie sa stii ca, de cele mai multe ori, bolile copilariei sunt de natura infectioasa. Acestea se transmit prin virusuri, bacterii si alte microorganisme, de la un copil bolnav la celalalt.
Insa atat tu, ca parinte, cat si personalul specializat al scolilor si gradinitelor puteti preveni sau ajuta la vindecare pentru bolile copilariei.

In continuare iti prezentam bolile copilariei, precum si cateva sfaturi utile referitoare la preventie si tratament pentru bolile copilariei.

Bolile copilariei. Cele mai comune afectiuni

1. Rujeola

Copiii care au rujeola (pojar) vor avea febra ridicata vreme de trei zile. Apoi, febra va scadea, iar bolnavul va avea iritatii constand in puncte rosii cu capete mici. Rujeola afecteaza intregul corp, raspandindu-se catre maini si picioare. Fiecare dintre aceste puncte apare si dispare in aproximativ 14 ore. In general, rujeola apare la copiii de sub trei ani.
Ca tratament, trebuie administrate medicamente care sa reduca starea de febra pentru a-i regla temperatura corpului, apoi este indicat sa-i dai multe lichide, ca sa eviti deshidratarea. Perioada de incubatie dureaza intre zece si 15 zile.

2. Rubeola

Rubeola este una din bolile copilariei cu manifestari clinice asemanatoare pojarului, dar la un nivel mai scazut. Asadar, modalitatea de transmitere e similara cu cea a rujeolei, prin tuse ori stranut. In general, eruptiile in cazul acestei afectiuni sunt blande, cu o nuanta rozalie, aparand initial la nivelul fetei si raspandindu-se apoi pe tot corpul.

3. Varicela/Varsat de vant[1]

Unele dintre bolile copilariei, precum varicela, confera imunitate organismului pentru tot restul vietii, motiv pentru care numai copiii fac aceasta boala, in general. Puncte sau vezicule rosii si care declanseaza mancarime se intind de obicei pe tot corpul.

Afectiunea, cauzata de virusul varicela zoster, apare mai ales in prima decada a vietii copilului tau. Astfel, copilul va face febra si va avea simptome similare cu cele din cazul unei gripe, inainte de aparitia iritatiilor de pe piele.
La unii copii este posibil sa nu apara deloc sau aproape deloc acele iritati ale pielii. Ca regula, cu cat este mai mare copilul, cu atat este mai grava afectiunea. Varicela poate fi tratata cu antihistamincie si/sau lotiune cu calamina. Pentru a reduce febra, ii poti administra copilului tau paracetamol, dar numai dupa ce ai consultat un medic in acest sens.

Daca punctele aparute vor fi infectate cu bacterii, ar trebui administrat un antibiotic, la fel, dupa consultarea unui specialist. Boala poate dura intre zece si 20 de zile.

4. Boala gura-mana-picior[2]

Acest gen de afectiune nu trebuie confundat cu boala picioarelor-si-mainii, care influenteaza doar animalele. Fiind o boala obisnuita a copilariei, aceasta provoaca febra, cu producerea de vezicule sau inflamatii in cavitatea bucala, in palme sau pe talpi. Asemenea vezicule pot aparea si pe fesele micutului.

Afectiunea mainilor-gura-picior este provocata de o multitudine de virusuri, denumite enterovirusuri, ce apar de obicei in timpul verii sau la inceputul toamnei. Trebuie retinut faptul ca aceasta afectiune creeaza un disconfort considerabil, dar, pentru multi copii, nu este o boala grava, disparand dupa aproximativ zece zile.

5. A cincea boala

A cincea boala a fost denumita popular „afectiunea palmei peste obraz“, deoarece provoaca o urticarie rosie care arata precum un semn de dupa palmuirea cuiva. De asemenea, o iritare rosie dantelata poate aparea pe pieptul sau pe membrele copilului. A cincea boala nu face intotdeauna copilul sa se simta rau, dar, inaintea aparitiei urticariilor, micutul o poate resimti ca o raceala.

Denumirea afectiunii provine de la un medic francez, care, in urma cu aproximativ un secol, a numerotat bolile obisnuite ale copilariei caracterizate prin urticarii. Astfel, pojarul a fost definita drept „prima boala“, scarlatina a fost „a doua boala“ etc.
A cincea boala este provocata de un virus denumit parvorisul uman B19. In general, aproximativ 20% dintre copii pot avea aceasta boala pana la implinirea varstei de cinci ani, iar 60% o au pana la 19 ani.

In aceste cazuri, infectiile nu sunt grave si dispar in 7-10 zile. De remarcat este faptul ca multi copii care au aceasta boala nu prezinta simptome, fiind vorba despre o afectiune destul de simpla si lipsita de pericole reale. Totusi, uneori, infectiile cu parvovirusul uman B19 pot duce la dureri ale incheieturilor ce pot fi confundate cu artrita reumatoida. Si aceste dureri dispar in aproximativ trei saptamani. Este indicat sa ii dai copilului multe lichide in aceasta perioada, pentru a regla temperatura corpului si a evita deshidratarea.

6. Enterocolita[3]


Enterocolita e o boala a colectivitatii definita prin inflamatia mucoaselor colonului si a intestinului subtire. La enterocolita, cel mai intalnit virus implicat e rotavirusul.
Totodata, alte virusuri ce pot produce enterocolita sunt adenovirusurile ori enterovirusurile. Printre simptome regasim starile de greata si diareea. Boala este ameliorata considerabil dupa trei zile de hidratare si odihna.

7. Conjunctivita[4]

Conjunctivita este una dintre cele mai contagioase afectiuni, fiind vorba despre o inflamatie infectioasa a membranei care acopera corneea si interiorul pleoapei. Printre simptome intalnim senzatii de usturime, roseata, mancarimi, secretii cu aspect divers.
Copilul bolnav ar trebui izolat de colectivitate si supus unui control, pentru prescrierea tratamentului.

8. Herpesul

Herpesul poate fi transmis usor in colectivitate, mai ales printre copii. Acest virus poate provoca aparitia unor vezicule in zona nasului si a gurii. Se poate raspandi prin contact direct si prin intermediul salivei. Este necesara aplicarea unor unguente locale ce inhiba raspandirea virusului.

9. Infectiile cu oxiuri[5]

Viermii albi si mici sunt cunoscuti sub denumirea de oxiuri. Acesti viermi se dezvolta in intestinele umane. Copilul tau poate contacta acesti paraziti prin inghitirea de hrana infestata ori atingerea unor obiecte contaminate. Se manifesta prin mancarimi, in special in timpul noptii. Aceasta boala necesita tratament de specialitate. Este bine ca micutul sa invete din timp sa se spele pe maini, mai ales dupa folosirea toaletei, pentru a evita aparitia bolii.

10. Hepatita infectioasa

Hepatita infectioasa (hepatita A) e cel mai des intalnita la copii. Virusul care produce boala se poate transmite prin materiile fecale ale unei persoane bolnave. Asadar, hepatita A se poate transmite deseori prin lapte, hrana sau apa. Aceasta mai este denumita popular „boala mainilor murdare“. Astfel, hepatita A poate fi prevenita printr-o igiena corecta.

11. Tusea magareasca[6]

Tusea magareasca este o infectie bacteriana contagioasa. Atat adultii, cat si copiii pot lua aceasta boala, dar la micuti afectiunea tinde sa devina mai grava. Este denumita astfel deoarece bolnavii scot sunete similare cu cele ale magarilor in momentul in care tusesc repetat.

Potrivit specialistilor, mai bine de jumatate dintre copiii cu varste de sub 12 ani care au aceasta boala trebuie tratati in spital. Toti copiii ar trebui vaccinati impotriva tusei magaresti, iar imunizarea se face prin trei vaccinuri – la doua si trei luni, iar apoi la varsta de 3-4 anisori.

De asemenea, multi adulti necesita injectii pentru a scapa de aceasta boala.
E bine sa iti intrebi medicul de familie cu privire la aceste vaccinari, pentru a preveni aparitia afectiunii, avand in vedere ca imunitatea la tusea magareasca scade la perioade cuprinse intre cinci si zece ani dupa vaccinare. De retinut este faptul ca adultii le pot da si copiilor aceasta afectiune. Boala poate fi tratata cu antibiotic, iar aerul curat este necesar, de asemenea, pentru o vindecare completa si rapida.

12. Scarlatina[7]

Scarlatina consta intr-o iritatie ce apare odata cu un streptococ – o infectie cu bacterii. Copilul cu streptococ va avea, de obicei, dureri in gat si febra destul de ridicata. Initial, eruptia provocata de scarlatina apare pe piept si pe abdomen si se intinde apoi pe tot corpul. Aceasta se aseamana cu o arsura de un rosu-deschis, similara cu cele cauzate de expunerea prelungita la soare, si are textura glaspapirului.

Culoarea iritatiei va fi mai inchisa in jurul axilelor bolnavului. De asemenea, limba copilului este albicioasa, cu exceptia papilelor gustative, care sunt de un rosu-deschis, simptom cunoscut sub denumirea de „limba-capsuna“. In cazul in care copilul tau ia aceasta boala, ar putea aparea unele inrosiri ale fetei, cu zone mai palide in jurul gurii.
Scarlatina a fost candva una din bolile copilariei mortale, dar acum aceasta poate fi vindecata usor cu ajutorul antibioticelor.

Bolile copilariei mai putin cunoscute

1. VRS

Virusul respirator sincitial (VRS) este o afectiune des intalnita la copii. Aceasta este chiar mai comuna decat obisnuita gripa de sezon si creeaza mai multe probleme decat aceasta. Cei mai multi dintre noi am fost expusi la acest virus inca de la varsta de doi ani. VRS are aceleasi simptome ca raceala si gripa, respectiv febra, nas infundat si tuse. La copiii mai mici de un an, VRS reprezinta principala cauza a producerii pneumoniei si bronsitei, fiind vorba despre o inflamare a micilor cai respiratorii din plamani.
Respiratia suieratoare a copilului este un indiciu ca acesta ar putea avea VRS, fiind indicat sa-l duci la un consult medical. Pe de alta parte, numai 25-40% dintre copiii care au VRS vor avea si o respiratie suieratoare. Totodata, si mai putini copii cu acest virus sunt spitalizati. Infectiile cu VRS dureaza de la o saptamana la doua saptamani si copiii care au avut o data acest virus nu sunt imuni la el.

De fapt, poti fi infectat cu VRS la orice varsta, dar, dupa ce il vei capata de cateva ori, va deveni precum o banala raceala pentru tine.

2. Impetigo

Aceasta este o afectiune a pielii cauzata de bacterii. Este a treia cea mai raspandita afectiune a pielii la copii. Impetigo apare mai des la copiii cu varste cuprinse inte doi si sase ani. Este foarte contagioasa si poate fi luata si de adulti. Impetigo apare pe piele ca un grup de protuberante iritante sau ca inflamatii care elimina fluid, formand peste ele o crusta de culoarea mierii de albine.

Atingerea acelui fluid duce la raspandirea afectiunii pe corpul copilului tau, dar si la alte persoane. Pentru indepartarea infectiei cu impetigo trebuie administrate antibiotice. Inflamatiile se vor vindeca fara a lasa cicatrici in urma.

3. Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o afectiune foarte rara a copilariei, iar cauzele acesteia nu sunt inca foarte bine cunoscute. Este vorba despre o combinatie ciudata de simptome, incluzand aici febra mare, urticarii si inflamatii ale picioarelor, inrosirea palmelor si a ochilor, inflamarea glandelor limfatice si craparea buzelor. Aceasta afectiune poate cauza inflamarea vaselor de sange din inima, afectand astfel miocardul. Doctorii trateaza aceasta boala cu doze ridicate de medicamente ce catalizeaza raspunsul sistemului imunitar.

Uneori, boala este fatala, insa cei mai multi dintre copiii afectati isi revin dupa administrarea tratamentului.
In anii ’60, cel care a descoperit boala a fost un medic japonez pe nume Tomisaku Kawasaki. Cei mai multi pacienti au varste de pana la cinci ani. Cauzele exacte nu au fost inca descoperite, insa unii specialisti cred ca o infectie, probabil un virus, declanseaza afectiunea la copiii care au un anumit material genetic.

4. Sindromul Reye

Acest sindrom este o afectiune grava a copilariei, dar foarte rar intalnita in zilele noastre. Principalul motiv pentru care nu trebuie sa-idai aspirina copilului tau este sindromul Reye. Acesta apare brusc, după afectiuni virale precum gripa sau varicela. El cauzeaza probleme ale ficatului si inflamarea creierului, ducand la schimbari radicale de comportament si personalitate, pierderea cunostintei, crize si chiar coma.

Boala este fatala in 30% dintre cazuri. Inca nu se cunoaste cauza acestui sindrom, dar exista destule probe care sugereaza ca este legat cumva de afectiunile virale. Astfel, specialistii au sustinut prima oara in anul 1980 ca exista o legatura intre administrarea de aspirina si sindromul Reye. Apoi, anual, numarul cazurilor a scazut semnificativ, de la 555 in 1980, la doua pe an, intre 1994 si 1997.

5. Anghina difterica

Aceasta afectiune specifica perioadei copilariei este de obicei provocata de un grup de virusuri denumit virusurile umane paragripa, care cauzeaza si raceala obisnuita. Principalul simptom consta intr-o tuse magareasca. Anghina difterica poate fi o boala destul de grava, ce necesita spitalizare. Pana la 6% dintre copiii cu anghina difterica sunt spitalizati, insa rareori aceasta afectiune este fatala.
In cazurile mai grave, tratamentul ajuta copiii sa-si mentina respiratia normala pana la disparitia infectiei. Aceasta boala dureaza aproape o saptamana. Se estimeaza ca, in fiecare an, sase din 100 de copii au aceasta boala. In general, copiii care au aceasta afectiune nu au implinit inca varsta de sase ani, ea fiind mai des intalnita la micutii de doi ani.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de tolmacho[8] de la Pixabay[9]

Endnotes:
  1. 3. Varicela/Varsat de vant: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/varicela-la-copii-top-10-informatii-importante-despre-varicela-sfaturi-utile-pentru-ingrijirea-copilului-bolnav/
  2. Boala gura-mana-picior: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/boala-gura-mana-picior-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-aceasta-boala-copilariei-atentie-inceput-sezonul/
  3. Enterocolita: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/a-inceput-sezonul-enterocolitelor-la-copii-iata-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-ele/
  4. Conjunctivita: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/atentie-la-conjuctivita-la-copii/
  5. oxiuri: https://sfatulparintilor.ro/adolescenti/sanatate-adolescenti/viermisori-la-copii-oxiuri-semne-ca-micutul-tau-are-paraziti-intestinali-cauze-si-remedii/
  6. Tusea magareasca: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/tusea-convulsiva-la-bebelusi-ce-este-si-cum-se-trateaza/
  7. Scarlatina: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/scarlatina-la-copii-simptome-cauze-tratament-si-prevenire/
  8. tolmacho: https://pixabay.com/ro/users/tolmacho-5012824/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2204239
  9. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2204239

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/bolile-copilariei-ce-trebuie-sa-stii-despre-rujeola-varsat-de-vant-tuse-magareasca-si-alte-boli-transmisibile-in-colectivitate/