Reguli de selectare a unei baby sitter pentru copilul tau - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Reguli de selectare a unei baby sitter pentru copilul tau

babysitter - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - green-2558204_1920

Ce trebuie sa faci cand bona incepe treaba acasa la tine

Dupa ce bona a sosit la voi, propune-ti si aranjeaza-ti programul de asa natura incat sa stai 20-30 minute cu ea si cu copilul. Copilului trebuie sa i se spuna clar faptul ca mami si tati vor fi plecati si ca „Vali” va sta cu el. Chiar daca initial pare sa accepte, nu este neobisnuit ca cel mic sa izbucneasca in plans cand realizeaza faptul ca parintii chiar au plecat si ramane cu o doamna straina lui.

Desi plansul copilului este sincer, la fel de bine el poate disparea atunci cand realizeaza inevitabilul situatiei, ca plecarea parintilor lui este reala si ca nu are ce face in aceasta privinta. O bona buna de regula preia controlul si ii poate spune copilului „stii, cand eram de varsta ta si eu plangeam cand plecau parintii mei de acasa, te inteleg. Dar uite, poti sa spui tu ce vrei sa facem ca sa ne imprietenim mai bine si sa nu mai plangi.” Bona ii poate spune copilului ce mult ii place casa lui, camera lui, jucaria lui preferata si de ce.

Ii poate spune celui mic ca ea cunoaste o alta persoana care are acelasi nume cu al lui – acesta este un truc care nu da gres niciodata in a fascina copilul. Da asemenea sugestii bonei voastre; o poti ajuta si ii si arati ca iti pasa de calitatea timpului pe care ea il petrece cu copilul tau, ajutand-o in misiunea deloc simpla pe care o are de indeplinit: sa iti returneze un copil fericit si echilibrat emotional, nu doar hranit si curat fizic.

Inainte sa pleci de acasa, arata-i inca o data bonei casa si unde se gasesc lucrurile esentiale, pana cand ea le invata bine. Arata-i unde se afla pe scara blocului atentionarea de incendiu; lasa-i lanterna cu baterii in caz ca se intrerupe curentul. Lasa-i la indemana o trusa de prim-ajutor cu ce e nevoie in cazul unei accidentari domestice (rivanol, fasa sterila, bandaj de rani, etc).

Explica-i ca nu are voie sa ii dea copilului tau niciun medicament in lipsa ta, fara acordul tau telefonic sau al medicului pediatru!

Daca este seara si ati chemat bona sa stea cu copilul pana reveniti dintr-o vizita, explica-i acesteia ce fel de gustarele are voie copilul sa manance seara si ce nu e permis. Lasa-i si ei la indemana sa manance cate ceva. Daca vrei sa o mai chemi, fiti generosi cu acest aspect, nu o tineti nemancata pana reveniti voi din vizita.

Daca trebuie sa prepare mancare copilului peste zi, fiti siguri ca nu plecati de acasa pana nu vedeti cu ochii vostri ca bona stie unde se gasesc in bucatarie ustensilele si ingredientele necesare prepararii mancarii. Este dificil sa te descurci in bucataria altei familii, asadar pentru binele tau si al copilului, fii explicita.

 

Regulile familiei tale

Fiecare familie si situatie sunt diferite dar sunt reguli general valabile si proceduri ce trebuie explicate oricarei babysittere.
Este in regula sa foloseasca bona telefonul! Poate ca e bine sa ii precizezi lungimea acceptabila a convorbirilor, astfel incat, cand vrei sa suni acasa sa te asiguri ca totul este in regula, sa nu gasesti mereu linia ocupata. Are voie bona sa invite pe cineva la tine acasa cat sta cu copilul tau? O persoana de acelasi sex cu ea sau de sex diferit are voie? Pentru unii parinti, este mai bine daca copilul e in  compania a doua persoane, pentru altii ideea de inca o persoana straina in casa este de netolerat.
Care sunt regulile tale in ceea ce priveste raspunsul la usa? Cu siguranta o bona nu trebuie sa lase pe nimeni necunoscut in casa, indiferent cine pretinde ca este. Chiar si daca e vorba de o ruda apropiata a familiei, bona poate aplica regula. Cel putin se vede ca isi face treaba bine. Sigur ca avand acordul tau telefonic, poate permite acelei rude sa intre (desi rudele nu prea au de ce veni in casa ta in lipsa ta, fara ca tu sa fii informata in avans).
Lasa-i instructiuni despre cum sa raspunda la telefon. Daca astepti un telefon important, instruieste-o ce sa spuna, ce mesaj sa preia sau sa dea.
Asigura-te ca reintaresti toate regulile si rutinele si obiceiurile familiei pe care le-ai spus deja la interviu: la ce ora sa se culce copilul, daca sa fie lasata lumina pornita sau jaluzelele trase, daca exista o jucarie preferata cu care doarme copilul, etc.
Are copilul teme de facut? Daca da, are bona vreun rol ca sa ajute copilul in procesul temelor sale? Poate ajuta cu ceva? Macar sa stie care este rutina zilei in ceea ce priveste momentul temelor (temele incep la ora 16 dupa ce copilul se odihneste si nu are voie la calculator inainte de a si le termina, etc).
Ai pretentia ca bona sa faca mici activitati casnice cum ar fi sa duca gunoiul, daca este cazul, sau sa spele farfuriile? Daca da, ea trebuie sa stie si sa fie de acord. Este cazul de plata suplimentara? Discutati totul. Nu porni de la premiza ca este normal si de bun simt sa faca ceva sau altceva fara sa aveti un angajament clar cu privire la ce are ea de facut. Ce e normal pentru unii, nu este la fel si pentru altii.
Cunoaste copilul anumite cuvinte speciale sau de alint pentru anumite activitati, persoane sau obiecte ce fac parte din rutina vietii lui? Daca da, spune-i-le bonei, ca sa vorbeasca cu copilul aceeasi limba.

 

In concluzie, mergi pe intuitie, comunicare, incredere si empatie in relatia cu persoana pe care o alegi sa aiba grija de copilul tau. Daca ea este o persoana de buna credinta si simte simpatia si sustinerea ta, va avea grija si mai bine de copilul tau. Pana la urma, esenta meseriei de bona poate fi rezumata la: pastreaza copilul fericit, pastreaza copilul in siguranta. Iar pentru ca sa ii reuseasca din plin, are nevoie de tine ca parinte sa o ghidezi.

 

 

 

Sursa: www.childdevelopmentinfo.com

 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 29/09/2017