4 accidente auto la care nu te gândeşti, dar care pot răni copiii - Sfatulparintilor.ro
Shop
Ultimele 100 de articole

4 accidente auto la care nu te gândeşti, dar care pot răni copiii

27 octombrie 2017, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - 4 accidente auto la care nu te gândeşti, dar care pot răni copiii

Când spui accidente auto te gândeşti mai mult la evenimentele petrecute în trafic în care, printre victime, se numără şi copiii. Sunt însă şi accidente auto în care sunt implicaţi copii, care nu se petrec pe stradă, ci chiar în curtea proprie sau în faţa blocului. Iată câteva accidente auto care pot implica copiii şi ce măsuri de siguranţă ar trebui să iei.

 

 

 

Accidentele auto din cauza „zonei oarbe”

Aţi auzit de accidentele auto în care şoferii au lovit copiii în parcare, în faţa blocului sau chiar în garaj sau curtea proprie, pentru că nu i-au văzut, întrucât aceştia se aflau pe mijlocul maşinii (în faţa sau în spatele ei), aplecaţi sau eventual stând jos, căutând ceva sau jucându-se. Astfel de accidente sunt foarte dese şi reprezintă, statistic vorbind, aproximativ 60% dintre incidentele care nu au loc în trafic.  Dintre acestea 42 la sută sunt cauzate de “zona oarbă” din spatele maşinii, iar 22% de “zona oarbă” din faţa maşinii.

Cu cât este mai mare maşina şi cu cât scaunul şoferului se află mai sus de sol, cu atât mai mare va fi zona oarbă din faţa maşinii. Este aproape imposibil să vezi ceva dacă te afli la volan.

Cum previi?

De fiecare dată când pleci cu maşina dă-i un ocol pentru a te asigura ca nu e nimeni prin jurul ei. Deşi, este foarte adevărat, că cei mici te pot surprinde şi să intre imediat ce pleci sub maşină. Pentru acestea au fost inventate sistemele de senzori care te atenţionează dacă te aproprii la un anumit obiect. Întrucât nici acestea nu sunt 100% sigure, s-au dezvoltat sistemele cu senzori audio şi cameră video care îţi furnizează imagini pe bord. Ce-i drept, costurile unui astfel de sistem este destul de mare, dar poate că siguranţa este mult mai importantă.

Şi, cel mai important, învaţă-ţi copiii că pornite sau nu, maşinile reprezintă un potenţial pericol. Maşinile nu sunt de joacă şi îi pot accidenta. Chiar dacă sunt în parcare, un copil trebuie să înveţe că şoferul poate fi în maşină şi el să nu îl vadă, deci că maşina poate pleca oricând.

 

 

Accidentele din cauza geamurilor

Sunt mulţi părinţi care şi-au lăsat copiii în maşină singuri, fie că s-au dus până la bancomat sau să ia o pâine, fie că i-au lăsat să se joace în maşină în timp ce se aflau în parcare, în garaj sau în curtea casei. Pericolul cel mai mare este când copiii pot fi sugrumaţi de geamuri. Fie apasă accidental, fie se joacă şi scot capul pe geam, aceştia pot fi surprinşi de geam. Iar forţa geamului electric este suficient de mare pentru a rupe trahea unui copil mic.

Cum previi?

Cel mai simplu ar fi să nu laşi niciodată copiii nesupravegheaţi în maşină. Chiar dacă maşina ta are opţiunea de a controla geamurile numai de la şofer, oricând copilul poate băga mână şi chiar capul în momentul în care tu ai dat comanda de a închide geamul. Pentru a evita astfel de accidente trebuie să-i înveţi pe copii că după un anumit semnal (exemplu: Geamul sus, se închide geamul sau la o parte etc.), nu au voie să mai atingă geamul.

 

 

 

Maşina pleacă de pe loc

Să zicem că te opreşti la benzinărie, laşi copiii în maşină şi în timp ce faci plinul observi că cei mici nu mai stau pe bancheta din faţă, blochează uşile şi umblă la schimbătorul de viteze, iar maşina o ia la vale. Acest tip de accident este foarte des întâlnit şi poate avea consecinţe grave. Fie vehiculul poate ajunge în stradă, unde să fie acroşat de alte autoturisme, fie copiii se sperie, deblochează uşile şi sar din mers.

Cum previi?

Cea mai la îndemână soluţie este frâna de mână. Obişnuieşte-te, dacă nu o faci deja, să tragi de fiecare dată când ieşi din maşină frâna de mână (indiferent dacă eşti sau nu copiii în maşină). În plus, vorbeşte-le copiilor despre pericolul pe care îl reprezintă maşinile. Şi, pe cât posibil, evită să-i laşi singuri în maşină.

 

 

 

Copiii lăsaţi în maşină

Există cazuri excepţionale în care copiii sunt pur şi simplu uitaţi în maşină de către părinţii lor. Statisticile de peste Ocean spun că anual 30-40 de copii mor sufocaţi în autoturisme după ce au fost lăsaţi acolo neintenţionat. Pare greu de crezut, dar se întâmplă. Mai ales dacă este cald afară, temperatura din maşină creşte, iar copilul poate suferi de hipertermie şi pierderea rapidă a oxigenului.

Cum previi?

Chiar şi dacă pleci pentru câteva momente, nu-ţi lăsa copilul singur în maşină, mai ales dacă este cald afară. Te poţi întâlni cu cineva care îţi va distrage atenţia şi poţi uita de copil.

Cuvinte cheie: , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Comentarii (7)

 1. marianaion spune:

  Sunt niste accidente stupide care se pot intampla din neatenta noastra. Nu te gandesti ca se poate intampla, multumim de atentionare

 2. marianaion spune:

  Multumim de atentionare, nu te gandesti ca se poate intampla asta

 3. onuka spune:

  este aproape imposibil sa supraveghezi un copil secunda cu secunda atunci cand esti la volan. normal trebuie sa fim cat se poate de atenti, doamne fereste de probleme!! sa speram ca nu vor fi!

 4. Cam spune:

  Desi nu conduc, am carnet si un lucru pe care l-am retinut de la instructor a fost acela ca intr-o zona cu potentiali pietoni este bine sa claxonezi si sa te uiti pe sub masinile pe langa care treci pentru a observa la timp un prichindel care nu are o inaltime mai mare decat bordul masinii, copii sant foarte imprevizibili

 5. lorela02 spune:

  cand vine vorba de masini si copii intotdeauna trebuie sa fii putin mai atent.

 6. melancolia spune:

  supravegera si instruirea copiilor pot preveni accidentele auto,sunt in sigeranta copiii insotiti

 7. 27ralu spune:

  Eu nu il las pe alex singur in masina niciodata.iar geamul lui nu il deschid deloc.

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu