3 lucruri care se intampla in creierul copilului cand se uita la televizor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

3 lucruri care se intampla in creierul copilului cand se uita la televizor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » 3 lucruri care se intampla in creierul copilului cand se uita la televizor
Influenta calculatorului si televizorului asupra copilului
Privitul la televizor cauzeaza o serie de probleme, mai ales cand vine vorba despre creierul copilului, care se afla in curs de dezvoltare. Te intrebi cu siguranta care sunt acestea. Din acest motiv iti explicam ce modificari au loc in mod concret, sustinute de multe studii știintifice.
Tehnologia face parte din viata noastra și prin urmare și a copiilor noștri. Cei mici sunt obișnuiti cu utilizarea ei inca de la cele mai fragede varste și, atunci cand este folosita corespunzator, poate reprezenta chiar un privilegiu comparativ cu trecutul. De exemplu, preșcolarii pot invata cantece, sa citeasca și sa numere, iar școlarii pot descoperi lucruri interesante despre lumea inconjuratoare. Dar un timp prea indelungat in fata televizorului se poate dovedi nociv. Iata ce se intampla cu copilul din punct de vedere fizic: Copiii care petrec in mod constant mai mult de 4 ore pe zi la televizor au șanse mai mari sa fie supraponderali. Se intampla acest lucru ca urmare a faptului ca desfașoara o activitate statica (de cele mai multe ori chiar consuma in timp ce privesc la televizor alimente nepotrivite), care ii priveaza de o activitate ce implica efort fizic.
portament agresiv și sa ajunga sa se teama ca lumea este un loc periculos, iar ceva rau urmeaza sa li se intample. Un copil american, conform statisticilor, asista la aproximativ 200 000 de acte de violenta la televizor pana la varsta de 18 ani. Multe dintre acestea sunt cauzate chiar de catre personajele pozitive, pe care copiii ii admira. Pe langa efectul evident al violentei asupra psihicului uman, copiii nu pot diferentia intre realitate și imaginar și pot aparea probleme comportamentale. In plus, personajele de la televizor dau adesea dovada de un comportament riscant, precum fumat și consum de alcool, ceea ce intarește stereotipurile rasiale și de gen. Iata și dovezile știintifice. In anul 1982 un studiu realizat de catre Institutul National de Sanatate Mentala sustine ca acei copii care privesc violenta la televizor pot deveni mai putin sensibili la durere și la suferinta celor din jur, dar și mai tematori și cu șanse mai mari sa se comporte intr-un mod agresiv. Se pare ca școlarii ajung sa manifeste comportament agresiv in adolescenta, iar apoi sa fie arestati pentru infractiuni la maturitate.
2. Cercetarile subliniaza ca privitul la televizor este periculos pentru dezvoltarea creierului. Astfel, un raport japonez publicat in revista Cortex Cerebral in 2013 sustine ca privitul la televizor are un impact negativ asupra polului frontal lateral din creier, conducand la o scadere in IQ-ul verbal. Mai exact, studiul a fost desfașurat in Universitatea Tohoku și a examinat efectele televiziunii asupra creierului unui numar de 276 de copii, asociat cu durata de vizionare și efectele pe termen lung. S-a observat efectiv ingroșarea portiunilor din creier asociate cu un nivel mai mare de excitare și agresiune, ca și lobul frontal (cunoscut a reprezenta o abilitate de intelegere verbala redusa).
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 19/05/2018