Te certi cu copiii? Iata 5 lucruri pe care sa NU le faci - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Te certi cu copiii? Iata 5 lucruri pe care sa NU le faci

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Te certi cu copiii? Iata 5 lucruri pe care sa NU le faci
Te certi cu copiii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - parents-and-children-1699502_1920
Credit foto: Imagine de Tania Dimas de la Pixabay

Imagineaza-ti urmatorul scenariu:

– Nu mergi la niciun concert si cu asta basta!

– Dar mama lui X il lasa. Tu de ce nu ma lasi?

– Nu imi pasa ce face mama lui X. E treaba ei, nu a mea. Si nici a ta n-ar trebui sa fie. Ti-am spus ca daca nu iei note bune nu te las.

– Nu e corect! Tu nu ma lasi niciodata sa fac ce fac copiii de varsta mea. Esti foarte rea!

– Inceteaza acum! De ce trebuie intotdeauna sa fortezi nota. Nu mai suport!

Sa fie doar un scenariu sau ti se potriveste de minune? Daca raspunsul este DA, afla ca nu esti singurul. O multime de parinti trece prin aceasta situatie. Indiferent daca esti parinte de adolescent sau de copil mai mic, aceste certuri sunt aproape inerente. Este o forma de “comunicare“, de fapt o lipsa a ei. Cauzele sunt multiple, de la lipsa timpului parintilor pana la stresul pe care il traiesc zi de zi in aproape toate palierele vietii.

Ca sa iesi din aceasta “rutina” specialistii de la EmpoweringParents.com au cateva solutii.

Iata 5 lucruri pe care sa nu le faci daca te certi des cu copiii tai.

Nu ignora rutina

Ai observat ca de fiecare data cand ii spui copilului sa spele vasele – de exemplu – el tipa si spune ca nu e treaba lui sa faca asta? Apoi tu tipi la el si ii spui ca “Ba da, este!”. Apoi el tipa si mai tare si tu la fel, si tot asa! Il trimiti in camera lui si abia daca va mai vorbiti toata ziua? Urmareste tiparele certurilor dintre tine si copilul tau si vezi ce poti modifica. Nu poate exista o cearta “parinte-copil” daca parintele nu este acolo, nu?

Citeste si: Te certi cu copilul tau adolescent? Afla de ce e benefic sa il lasi si pe el sa iasa invingator

Nu presupune ca cearta se va opri de la sine

Cand e mic, copilul plange cand ii este foame. La 3 ani se agata de piciorul tau ca sa-ti atraga atentia. Apoi, in adolescenta, se cearta cu tine din orice. Toate aceste manifestari au un singur scop: satisfacerea nevoilor lui. In cele din urma bebelusul invata sa vorbeasca si cere atunci cand ii este foame. Dupa ce depaseste varsta de 3 ani stie ca iti poate capta atentia si fara sa se agate de piciorul tau. Iar adolescentul poate invata ca sunt si alte modalitati de a comunica, fara sa fie nevoie de cearta. Trebuie doar sa il inveti aceste noi modalitati. Iar pentru asta trebuie sa schimbi ceva la tine, astfel incat sa nu te certi. Nimic nu se poate intampla peste noapte. Important este sa incepi de undeva, apoi lucrurile vor deveni din ce in ce mai usoare.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Nu uita prioritatea numarul unu: tipul de relatie pe care ti-l doresti cu copilul tau

Cu totii vrem sa fim parinti buni. Inca de cand sunt in burtica mamei visam la ziua in care vom fi alaturi de ei. Cum vom vorbi, cum ne vom juca etc. Insa viata de zi cu zi ne face pe multi dintre noi sa uitam acele clipe si ne indepartam de la acea perspectiva. Atunci cand vorbesti cu copilul aminteste-ti de prioritatea ta: ce rol vrei sa joci in viata lui? De la “cel care tipa” poti deveni “cel care te invata”, de la “nemultumit” poti deveni “antrenor”.

Nu rata nici: De ce nu poti castiga un conflict cu copilul tau. 7 pasi ca sa aplanezi o cearta

Nu lasa nemultumirile sa explodeze

Indiferent cat de pregatit esti ca om, sau din punct de vedere profesional, niciodata nu esti pregatit pentru o cearta cu propriul copil. Asa ca cea mai buna modalitate de a nu da gres este sa opresti cearta inainte sa “explodezi” si sa ajungi din nou la punctul 1. Asta presupune o “strategie”, astfel incat sa nu fii prins in vartej. Pentru ca nu tipi, copilul nu prea are motive sa intre in defensiva si sa reactioneze. Apoi va incerca sa tipe, ca sa te enerveze si sa obtina rezultatul dorit. Si daca ramai la planul tau, copilul va invata sa se descurce si in alt mod, fara sa tipe.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Nu renunta

Chiar daca n-ai reusit sa te tii de “strategie”, nu renunta. Poti cere ajutor specializat daca simti ca nu te descurci singur. Important este sa nu te descurajezi. Viata ta se poate schimba.

Citeste si: Educaţie copii: O zi în mintea unui copil rebel

Imagine de Tania Dimas de la Pixabay

Data articol: 25/07/2023