8 pasi sa adormi un copil care nu vrea sa mearga la culcare

by Sfatul Parintilor | 12/11/2023 20:10

“Razboiul” mersului la culcare poate da multe batai de cap parintilor. Sunt copii care pur si simplu refuza sa mearga la culcare si prefera sa se joace pana la epuizare, adormind pe canapea sau pe unde se joaca. Cheia incetarii acestor batalii este stabilirea unei rutine de somn la copii. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa-i creezi un program de somn copilului tau, astfel incat si el sa fie odihnit, si nervii tai sa fie protejati.

1. Stabileste o ora de culcare

Niciun copil nu va crede ca ora 20:00 este cea mai potrivita pentru a merge la culcare si vor incepe din nou discutiile si isteriile pe aceasta tema. Stabileste o ora mai rezonabila pentru somn, nici prea devreme, nici prea tarziu: 21:30 ar putea fi o varianta de inceput.

7 mituri false despre somnul bebelusului. Atentie sa nu cazi in capcana![1]

2. Momentul de liniste

Odata stabilita ora de culcare, creeaza o perioada de “linistire”, cu aproximativ o ora inainte de culcare. Poate fi o activitate lejera, precum desenatul, in liniste, fara stimuli care sa tina creierul in priza. Apoi baita de seara si povestea preferata. La cititul povestii este de preferat ca cel mic sa fie bagat in pat, gata de somn.

3. Povestea de seara

Povestea de seara are mai multe avantaje. Pe langa faptul ca se formeaza o puternica legatura emotionala intre parinte si copil, lectura imbogateste vocabularul copilului, ii sporeste imaginatia, incurajeaza cititul cand va creste si, mai ales, va adormi copilul. Asta daca nu adoarme mai intai parintele.

4. Schimba ora

Odata intrati intr-o rutina, daca ti se pare ca ora stabilita nu este cea corecta, scade intervalul cu cate 10 minute la cateva zile, pana cand te aproprii de ora care iti convine tie. Nu grabi lucrurile si nici nu incerca sa pacalesti copilul schimband ceasul. Aceasta manipulare nu va functiona foarte mult, pentru ca in curand isi va da seama de ea.

Cum afecteaza lipsa somnului greutatea copiilor[2]

5. Fara ecrane

Ar fi de preferat ca inainte cu cateva ore de culcare sa nu lasi copilul la televizor sau la jocuri video, oricat de linistitor ar fi asta pentru tine, ca parinte. Aceste activitati nu calmeaza creierul, dimpotriva il stimuleaza si mai tare, iar starea de somn nu poate fi indusa imediat unui creier activat. Daca nu ai cum sa-i citesti copilului povestea, un audiobook este mult mai indicat decat sa-l lasi sa se uite la televizor din pat.

6. Fara mancare

Sunt copii care, pentru a intarzia ora culcarii, cer de mancare. Spune-i bland, dar ferm ca “acum este ora de culcare” si ca va avea timp suficient a doua zi sa manance gustarile preferate.

7. Ocazii speciale

Se mai intampla, desigur, sa existe si ocazii speciale in care rutina somnului sa fie intrerupta: vizite, zile de nastere, vacanta. Abandonarea rutinei somnului la copii din cand in cand nu este o problema, cu conditia sa revii la ea cat mai curand posibil. In acest fel ii transmiti copilului ca a fost doar o ocazie speciala si nu ceva de zi cu zi.

8. Cosmarurile

Daca ai un copil care se teme de intuneric sau care incepe sa viseze urat, evita povestile de seara ce pot avea elemente generatoare de teama. In plus, poti lasa usa deschisa de la dormitorul lui, il poti asigura ca esti pe aproape si oricand poti veni la el sa-l verifici. Cu multa dragoste si intelegere va depasi si aceasta etapa.

Voi ce ritual aveti la culcare?

© Indigofish | Dreamstime Stock Photos[3] & Stock Free Images[4]

Endnotes:
  1. 7 mituri false despre somnul bebelusului. Atentie sa nu cazi in capcana!: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/7-mituri-false-despre-somnul-bebelusului-atentie-sa-nu-cazi-in-capcana/
  2. Cum afecteaza lipsa somnului greutatea copiilor: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/cum-afecteaza-lipsa-somnului-greutatea-copiilor/
  3. Dreamstime Stock Photos: http://www.dreamstime.com/
  4. Stock Free Images: http://www.stockfreeimages.com/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/somn-copii-crestere-copii-probleme-somn-copii/