Soc anafilactic. Informatii importante pentru parinti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Soc anafilactic. Informatii importante pentru parinti

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Soc anafilactic. Informatii importante pentru parinti
soc anafilactic

Unul dintre cosmarurile vietii de parinte este un soc anafilactic, o reactie alergica grava, cu dezvoltare rapida. Denumita si anafilaxie, aceasta reactie apare atunci cand sistemul imunitar confunda o substanta, de altfel inofensiva, cu un „invadator“ periculos si o trateaza ca pe o amenintare grava in momentul in care ea patrunde in organism.

In consecinta, incepe sa se apere eliberand histamina, care, la randul ei, da nastere unei serii de simptome – unele dintre ele putand fi fatale pentru micutul tau.

In general, bebelusii sub 6 luni nu sunt in pericol de anafilaxie, pentru ca, pana la aceasta varsta, nu sunt expusi la prea multe substante cu potential alergenic. Cel mai adesea, socul anafilactic e cauzat de o alergie alimentara, iar trecerea la hrana solida se face dupa implinirea varstei de 6 luni.

De asemenea, e nevoie de cateva expuneri repetate la un anumit alergen pentru ca organismul sa intre in criza, asa ca poate dura ceva timp pana cand puiul tau sa dezvolte o alergie (poti incepe sa te pregatesti pentru asta cand copilul e suficient de mare ca sa invete sa mearga). Cu toate acestea, au existat cazuri de soc anafilactic si la bebelusi de o luna, precum si la copii care nu mai fusesera expusi inainte la alergenul respectiv.

Simptome soc anafilactic

Aceste simptome includ:
– umflarea fetei, limbii, buzelor, gatului sau a pielii din alte alte zone ale corpului;
– respiratie suflanta sau suieratoare (wheezing) ori alte dificultati respiratorii;
– puls rapid si batai neregulate ale inimii;
urticarie ori un alt tip de eruptii cutanate;
– pierderea cunostintei;
– varsaturi;
– diaree;
– transpiratie excesiva;
– paliditate, inrosirea pielii sau albastrirea ei.

De obicei, simptomele apar in decurs de 2 ore de la expunerea la alergenul respectiv, desi e posibil sa se manifeste mult mai rapid (la cateva minute) sau sa dureze mai mult – pana la 4 ore – pana cand sistemul imunitar reactioneaza la substanta in cauza. 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 28/01/2021