Recompensa sau pedeapsa? Cum sa obtii de la copil purtarea dorita - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Recompensa sau pedeapsa? Cum sa obtii de la copil purtarea dorita

Cum sa obtii de la copil purtarea dorita - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - mom-838980_1920
Credit foto: Image by Tawny Nina Botha from Pixabay

4. Functioneaza abordari diferite pe copii diferiti?

Fontenelle (autorul pro-recompensa) : Da! Acestia sunt ceea ce eu numesc „copii care detin controlul”. Lor le plac concursurile, competitiile, sa aiba ei controlul situatiilor si sa calce pe fiecare nerv al parintilor lor. Cu cat mai mult acest tip de copil stie ca vrei ca el sa isi faca baie, cu atat mai mult el nu o va face. Tineti minte, pedeapsa se bazeaza pe frica de consecinta negativa a ei. Unii copii, cum sunt acest tip de copii de mai sus, pur si simplu nu au aceasta frica, iar pedeapsa nu va functiona cu ei. Pentru acest copil, trebuie sa folosesti mult mai mult recompensa ca si modalitate de stimulare a comportamentului bun.
Winget (autorul pro-pedeapsa): Mai depinde si de varsta copilului. Copiii mici sub nicio forma nu trebuie sa ajunga sa gandeasca macar ca exista si o optiune, o alternativa la un anumit tip de comportament. Forteaza si impune actiunile care sunt singura forma de a te purta in diverse situatii, inca de cand ei sunt foarte mici. Cu copiii mai mari trebuie sa vorbesti mult, sa le explici consecintele de a nu face lucrurile corect. Daca ei vor sa miroase ca niste mici porcusori pentru ca refuza sa isi faca baie, atunci pedeapsa va fi faptul ca se fac de rusine printre prietenii lor care pot rade de ei. Acest tip de stimulent negativ poate fi suficient incat sa ii faca sa se razgandeasca.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

5. Concret, cu ce trebuie recompensam copilul? Dar cu ce sa il pedepsim?

Fontenelle (autorul pro-recompensa): Incepeti cu recompense constand in activitati placute sau lucruri mici, materiale, concrete, ca sa motivati copilul sa repete comportamentul bun. Daca isi schimba comportamentul, adauga recompensele sociale (laudele in public). Eventual, puteti combina toate aceste trei forme de recompense.

Image by Tawny Nina Botha from Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 10/12/2022