Psiholog Maria Verdi: „Crestem o generatie de inadaptati la viata reala?” - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Maria Verdi: „Crestem o generatie de inadaptati la viata reala?”

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Psiholog Maria Verdi: „Crestem o generatie de inadaptati la viata reala?”
copii mobil - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

In contextul in care smartphone-urile au devenit un “must-have” al oricarui copil, in perioada 2010-2014, in tara noastra, s-a inregistrat o crestere exponentiala, de la 25% la 80% a copiilor care au un cont pe retelele de socializare online, se arata in studiul european Net Children Go Mobile.

Acelasi raport releva ca 57% dintre copiii romani cu varste intre 9 si 16 ani au contul setat public, chiar daca, oficial, Facebook interzice accesul lor, fata de alte tari europene, unde procentul este, in medie, de 27%.

Psihologii sunt de parere ca accesul copiilor la Internet, de la cele mai fragede varste, poate avea atat beneficii, cat si dezavantaje majore pentru dezvoltarea lor fizica si mentala. Mai mult decat atat, specialistii afirma ca internetul pe mobil poate distrage atentia acestora la scoala, iar efectele se pot rasfrange, atat asupra rezultatelor lor, cat si asupra gradului din ce in ce mai redus de a socializa fata in fata.

 

Psiholog: “Daca li se interzice accesul online, copiii din ziua de azi devin agresivi

Psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life observa ca, la o analiza mai atenta, acest fenomen s-a acutizat deoarece am adoptat si la noi in tara stilul nordic permisiv de crestere si educare. “De mici, copiii nu au limite impuse, sunt lasati sa faca ce vor, pana devin ei sefii casei. Exista parinti care pun in mainile copilului tableta, telefonul de la varsta de 2 ani. La zile aniversare, cadourile ultimilor ani sunt tabletele, laptopurile, telefoanele. Copiii cu varsta pana intr-un an sunt linistiti cand plang, cu muzica din telefon. La cel mult 2 ani, tot parintii le fac cont de Facebook, unde posteaza albume cu poze. Sunt crescuti cu Facebook si alimentati cu internetul. Mediul online este surogatul parintelui. Initial parintele este multumit ca are un copil cuminte, ca sta in casa, se joaca pe internet. In timp, copilul socializeaza tot mai greu in real, comunica tot mai putin cu parintii, devine introvertit. Adictia creata genereaza conflicte in relatia parinte-copil”, considera psihologul Maria Verdi.

Totodata, specialistul remarca ca, daca li se interzice accesul online, copiii din ziua de azi devin agresivi. Acelasi comportament il manifesta si in mediul scolar. “Cand sunt deja la varsta scolara, manevreaza cu profesionalism internetul. In timpul orei, mintea lor este online, pe Facebook. In momentele de neatentie ale invatatorului sau profesorului, ei comunica pe Facebook. Intrebati de ce procedeaza asa, motiveaza ca se plictisesc la scoala. Avem copii foarte dotati, olimpici, dar in acelasi timp asistam la scaderea interesului fata de scoala, rezultatele se vad in examenele anuale, in simularile facute inaintea examenelor. Cresterea procentului depresiei infantile devine ingrijoratoare. Actualul stil educational se pare ca este depasit, neatractiv pentru tanara generatie. Prea multa teorie, ghiozdane grele, incarcate, generatoare de scolioze si plictiseala”, remarca Verdi.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 25/05/2015