Ingrijorator! Face ravagii printre copiii din Romania! Medicii: Avem 2-3 cazuri disperate pe saptamana - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ingrijorator! Face ravagii printre copiii din Romania! Medicii: Avem 2-3 cazuri disperate pe saptamana

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ingrijorator! Face ravagii printre copiii din Romania! Medicii: Avem 2-3 cazuri disperate pe saptamana

Medicii sustin ca jocurile pe calculator dauneaza grav sanatatii, iar utilizarea frecventa a computerului a dat nastere dependentei.

”In multe cazuri se ajunge la psihoterapie si medicatie”, spune medicul-sef al Sectiei de psihiatrie pediatrica din cadrul Clinicii de Psihiatrie si Neurologie pentru Copii si Adolescenti a Spitalului „Louis Turcanu” Timisoara, Laura Nussbaum.

Numerosi copii au inca de mici tablete si laptopuri, de cele mai multe ori manevrand fara probleme tastatura si mouse-ul inainte de a invata sa scrie cu stiloul.

”E adevarat ca accesul copiilor la noile tehnologii le dezvolta abilitati si aptitudini, dar lucrurile trebuie facute cu masura, iar debutul in mediul virtual trebuie amanat cat mai mult cu putinta. Calculatorul, tableta si telefonul mobil dau dependenta. Avem foarte multe cazuri de copii de la gradinita sau de la clasele primare. Acestia nu isi doresc nimic altceva decat sa se joace pe calculator. Cu cat varsta la care copiii au acces la calculator e mai mica, cu atat este mai periculos in ceea ce priveste adictia”, spune medicul timisorean, conform activenews.

O data cu cresterea in varsta, se ajunge la cazuri in care copiii chiulesc de la ore pentru a sta cu ochii atintiti pe monitor si mintea conectata la o realitate virtuala, de cele mai multe ori violenta.

”Unii dezvolta ticuri, altii sunt agitati. La multi se exacerbeaza anumite probleme mentale sau comportamentale care altfel ar fi trecute mai usor cu vederea. Avem multi copii hiperactivi. Unii ajung la obezitate deoarece refuza orice fel de miscare. Altii refuza sa mai manance si nici apa nu mai beau ca sa nu isi intrerupa jocul. Apoi mai apar si alte probleme. Copiii fug de realitate si se refugiaza in mediul virtual pentru ca altfel controlezi lucrurile in joc. Mai mult, sunt cazuri in care copiii socializeaza doar online, ei acolo traiesc. De asemenea, sunt si foarte multi elevi la care bioritmul este perturbat. Unii ajung sa doarma doar doua ore din 24. Altii dorm doar cateva ore dupa trei-patru zile de nesomn pe motiv ca trebuie sa termine un nivel de joc. Se ajunge in situatia in care copiii nu mai au limite”, spune Laura Nussbaum.

 

Citeste continuarea pe CAPLIMPEDE.RO.

Data articol: 25/10/2015