Incepe SCOALA. Reguli de ambalare a pachetelului pentru scoala

by Sfatul Parintilor | 12/09/2014 21:10

Orice parinte stie cat de importanta este gustarea pentru scoala a micutului sau si ce alegeri sanatoase trebuie facute pentru a-i asigura copilului necesarul de nutrienti din timpul pranzului. Greselile apar insa la ambalarea pachetelului, deoarece, in unele situatii, simpla punguta de plastic sau de hartie nu e suficienta pentru a tine la distanta bacteriile.

Specialistii in siguranta alimentatie iti vin in ajutor cu cateva sfaturi utile despre cum ar trebui ambalate gustarile pentru scolari. Astfel, prof. Don Schaffner, de la Universitatea Rutgers din New Jersey (SUA), spune ca alimentele pot fi pastrate proaspete pe tot parcursul zilei daca folosesti pungi de vinil, pe care sa le cureti cu apa calduta si sapun atunci cand cel mic revine de la scoala si sa le lasi la uscat peste noapte.

Schaffner, care este si purtator de cuvant pentru Institutul de Tehnologii Alimentare din SUA, este de parere ca, atunci cand pregatesti pachetelul de mancare pentru pranz, e important sa te gandesti la perisabilitatea alimentelor. Alimentele perisabile nu pot rezista la temperatura camerei mai mult de doua ore – sau chiar de o ora in timpul verii, din cauza caldurii. Alimentele refrigerate corect pot rezista mult timp, dar majoritatea elevilor nu are la dispozitie un frigider in care sa-si poata pune cutiuta cu pranzul“.

Iata ce poti face ca sa te asiguri ca gustarea celui mic e ambalata corect, iar materialele folosite nu vor favoriza dezvoltarea bacteriilor:

 

 

Cumpara pungi de unica folosinta!

Acestea e bine sa aiba o banda de inchidere etans si se pot spala usor inainte de utilizare. Asa vei sti ca pranzul copilului tau este impachetat intr-un ambalaj curat.

 

Alege alimente neperisabile!

Daca este posibil, pune-i in pachet alimente care nu necesita refrigerarea, cum ar fi fructe preambalate. Sandvisurile cu unt de arahide reprezinta o alta optiune potrivita. „Acest gen de sandvisuri este preferat de copii si nu este rapid perisabil. Nu trebuie refrigerat, pentru ca va rezista fara indoiala de dimineata, din momentul in care il impachetezi, si pana la pranz, cand il vor consuma copiii“, mentioneaza Schaffner.

 

Impacheteaza ingredientele separat!

Copiii mai mari isi pot face singuri sandvisurile la scoala. Ambaleaza painea separat, iar pentru branzeturi si semipreparatele din carne foloseste o punga frigorifica.

 

 

Pastreaza alimentele reci!

Pungile frigorifice pot mentine temperatura scazuta a alimentelor. Pentru a te asigura ca alimentele perisabile raman proaspete, aminteste-ti cu o noapte inainte sa tii mancarea in frigider. Dimineata, pune mancarea intr-o punga frigorifica, recomandata atat pentru semipraparate, cat si pentru iaurturi. La fel ca pungile de vinil, si cele frigorifice trebuie spalate pentru ziua urmatoare.

Una dintre cele mai frecvente greseli ale parintilor, potrivit prof. Schaffner, este ca nu planifica ambalarea pranzului in mod corect, preferand sa hotarasca ce vor pune in pachetelul pentru scoala abia dimineata, cand sunt pe fuga si nu vor sa intarzie la serviciu. Acesta ne sfatuieste sa luam in calcul timpul care se scurge de la impachetarea alimentelor si pana la consumul propriu-zis. De asemenea, foarte important pentru prevenirea imbolnavirii este sa-l inveti pe cel mic sa se spele pe maini la scoala inainte de a manca.

Autor: Alexandra NEDELCU

 

 

Photo credit: elana’s pantry[1] / Foter[2] / CC BY-NC-ND[3]

Endnotes:
  1. elana’s pantry: http://www.flickr.com/photos/elanaspantry/5039496407/
  2. Foter: http://foter.com/re/ab2dbd
  3. CC BY-NC-ND: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/incepe-scoala-reguli-de-ambalare-a-pachetelului-pentru-scoala/