Educatia pozitiva: Disciplinarea prescolarilor prin tehnica celor 5 pasi

by Sfatul Parintilor | 16/03/2019 18:00

Disciplinarea[1] este un capitol foarte important al educatiei[2] prescolarilor. Sunt parinti care se confrunta cu probleme in ceea ce priveste acest aspect si, de multe ori, sub presiunea timpului, a problemelor de la job sau personale, cedeaza nervos si nu mai au rabdare in tratarea subiectului “disciplina copiilor[3]”. Iata cativa pasi ce se inscriu in capitolul Educatiei pozitive[4], care sa va ajute in gasirea mijloacelor de disciplinare a copiilor[5] fara sa fie nevoie de nervi, stres sau violenta.

 

Metoda se intituleaza Tehnica celor 5 pasi.

 

Pazul 1: Adreseaza-i cerinta si ofera-i un motiv

Exemplu: “Trebuie sa te opresti din joaca si sa faci curat. E timpul sa plecam!”

 

 

Pasul 2: Repeta cerinta

“Trebuie sa te opresti din joaca si sa faci curat!”

Este de folos sa te cobori la nivelul copilului tau, sa-l privesti in ochi, sa-l atingi usor si sa fii sigur ca i-ai captat atentia si a inteles.

 

 

Pasul 3: Ofera-te sa-l ajuti

“Se pare ca nu te pot opri. Te poti opri din joaca pentru a face curat sau ai nevoie de ajutorul meu?”

Respecta-i dorinta, indiferent de raspuns. Ajutorul nu trebuie sa fie o pedeapsa, ci… un ajutor.

 

Pasul 4: Ajuta-l

“Ok, nu te opresti din joaca. Acum te ajut eu sa te opresti”.

Copilul trebuie sa-si dea seama ca nu se poate opri singur, iar tu il ajuti, nu-l pedepsesti. Poate ca nu-si da seama ca trebuie sa se opreasca, poate este prea obosit sau prea infometat sau poate ca, pur si simplu, nu vrea sa se opreasca.

 

 

Pasul 5: Imbratisarea ursului

Stai in spatele copilului, imbratiseaza-l peste umeri si tine-i mainile daca ti-e teama ca se va zbate. Coboara la nivelul lui si sopteste-i in ureche ca il acest fel il ajuti sa se opreasca din joaca si ca-l vei tine asa pana cand se va opri. Poti exercita o presiune usoara pe umeri astfel incat sa nu incerce sa te loveasca sau sa fuga. Aceasta nu este o forma de pedeapsa, ci o tehnica prin care copilul isi da seama ca trebuie sa respecte anumite limite.

Acest ultim pas trebuie folosit cu atentie. In nici un caz mesajul transmis nu trebuie sa fie de pedeapsa, ci de ajutor, de dragoste, de imbratisare calda parinteasca, astfel incat copilul sa simta “limitele”, insa in acelasi timp sa se simta si iubit, si in siguranta. In timp ce-l tii strans in brate, vorbeste-i incet la ureche, nu tipa, nu ameninta.

 

 

Tehnica celor 5 pasi a fost dezvoltata de Lisa Kuzura-Seibold, pastor la Biserica Word of Grace din Mesa Arizona. Aceasta tactica non violenta poate fi utilizata pentru a-i convinge pe cei mici sa faca anumite lucruri (curatenie in camera, sa-si stranga jucariile) etc.

Endnotes:
  1. Disciplinarea: http://sfatulparintilor.ro/37131/disciplina-copii-4-greseli-pe-care-le-repeta-parintii-incercand-sa-i-cuminteasca/
  2. educatiei: https://www.qbebe.ro/psihologie/educatie_si_disciplina/educatia_pozitiva_modalitatea_prin_care_copiii_pot_fi_crescuti_fara_violenta_si_pedepse
  3. disciplina copiilor: http://sfatulparintilor.ro/47164/educatie-copii-disciplina-proactiva-sau-cum-sa-ai-un-copil-cuminte-si-ascultator/
  4. Educatiei pozitive: http://sfatulparintilor.ro/cauta/?q=educatie%20pozitiva
  5. disciplinare a copiilor: http://sfatulparintilor.ro/37755/disciplina-cum-sa-cumintesti-copilul-in-7-zile/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/educatie-pozitiva-sfaturi-copii-crestere-copii-educatie-copii-parinti-copii/