8 lucruri pe care nu ar mai trebui sa le faci dupa ce esti parinte

by Sfatul Parintilor | 26/05/2018 18:00

Odata ce ai devenit parinte trebuie sa devii un adevarat model pentru copilul tau. Indiferent de cat de multe sfaturi, recompense, pedepse ii dai tu copilului tai sa nu foloseasca cuvinte triviale, sa nu se bata, sa respecte persoanele in varsta etc., daca tu faci exact pe dos, nu te astepta ca el sa se comporte astfel. Mai ales in cazul copiilor, exemplu personal este mult mai puternic decat orice altceva. Injuri, il vei auzi si pe micutul tau repetand aceste cuvinte mai ales daca se gaseste intr-o situatie pe care n-o stapaneste. Iata lucrurile la care trebuie sa renunti dupa ce devii parinte:

 

 

1. Sa injuri la volan

O mama conducea spre aeroport, cand fiul sau de cativa anisori a inceput sa injure. „Intarziam si am injurat tot drumul. Pana cand am ajuns la destinatie, o multime de cuvinte urate au fost imprimate in mintea sa.”

Potrivit unui sondaj realizat in Australia 42% dintre copii pana in 3 ani stiu sa injure din cauza faptului ca parintii vorbesc urat atunci cand se afla in fata volanului. Incearca ca atunci cand conduci si esti nervos, sa folosesti cuvinte inofesive, precum naiba in loc de dracu. Chiar daca vei parea demodat sigur este mai bine decat sa ai un copil care injura non-stop.

 

 

Iti recomandam si Cele 3 mari greseli despre bani pe care le fac parintii[1]

 

2. Sa incerci sa-ti mentii masina imaculata

Si daca tot suntem la subiectul masina merita mentionat faptul ca se acumuleaza mizerie in masina intr-un ritm alarmant. Sigur, poti ca din cand in cand sa dai cu matura in masina, insa trebuie sa accepti ca de vreme ce ai masina te poti oricand sa gasesti pete de suc sau cotoare de mere pe bancheta. Mai bine mergi la o spalatorie auto si cere o curatare totala.

 

 

3. Sa discuti chestiuni sensibile in fata copiilor

Copiii n-au nevoie sa auda decat o soapta dintr-o discutie a adultilor pentru a construi un adevarat scenariu: „De ce matusa Sue si unchiul Chris nu mai vin impreuna? Divorteaza? Voi veti divorta vreodata?”

Cei mai multi dintre oameni vor sa evite astfel de scenarii si de aceea, evita abordarea oricarui subiect sensibil in fata micutilor.

 

4. Sa incerci sa-ti mentii casa luna

Dorinta de a mentine standardele inalte in ceea ce priveste curatenia intr-o casa cu copii este inutila si frustranta. In final pierzi timp pretios pe care ti l-ai fi putut petrece jucandu-te cu copilul.

„Am decis ca viata este prea scurta pentru a aranja si a face ordine intreaga zi”, a declarat Karen, mama a 3 fetite de 8, 6 si 4 ani. „Acum, in loc sa alerg dupa fiecare, facem curat impreuna inainte de cina”. Pastreaza in minte faptul ca momentele amuzante petrecute cu copiii tai ti le vei aminti dupa ce acestia vor creste. In asemenea conditii cui ii pasa ca sunt scame pe covor?

 

 

 

5. Sa te intalnesti cu prieteni care pur si simplu „nu inteleg”

In vreme ce te vezi cei mai multi dintre prietenii tai care nu au inca copii, pot exista si persoane care nu inteleg noua ta viata. Poate ca nu par interesate de copilul tau sau il priveste ca si cum ar fi o bomba care le-ar putea exploda in fata. Daca prietenia lor este atat de importanta pentru tine le mai poti acorda o sansa. Insa daca intalnirile voastre par ciudate si stanjenitoare poate ca ar trebui sa faci un pas inapoi si sa accepti faptul ca lucrurile s-au schimbat – cel putin pentru moment.

 

 

Mai poti citi si 10 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre cum e sa fii parinte de prescolar[2]

 

6. Sa judeci copiii altor persoane

Ca adulti putem sa ne facem vinovati de faptul ca judecam oameni pe care nu-i cunoastem. Adesea, ne formam opiniile  bazate pe aspectul fizic, accent si comportamnet dupa care tragem concluzia „Nu sunt genul meu de persoane”. Copiii nu fac asta. Nu le pasa de hainele lui X sau cum este tunsa Y – tot ceea ce conteaza este ca se distreaza foarte bine cand se joaca impreuna. Ca parinte este important sa nu lasi propriile tale preconceptii sa stea in calea acestei prietenii.

 

7. Sa fii prea mandru pentru a cere ajutorul

Ca noi parinti, oamenii, adesea, vor sa demonstreze ca pot face ei insisi totul. Insa acceptarea ajutorul ii face parinti mai buni, doar si pentru ca se simt sprijiniti si, prin urmare, mai fericiti. Nu trebuie sa te simti niciodata vinovat ca trebuie sa-i ceri ajutorul unui prieten. In timp, ii vei intoarce serviciul, mai mult, cand este vorba de familie si prieteni apropiati sunt disperati sa se implice.

 

 

8. Sa te invinovatesti ca nu esti perfect

Iti tot spui „trebuie sa ma straduiesc mai mult” intrucat nu ti se pare ca esti un parinte destul de bun? Ca parinti, aveti tendinta de a observa mai degraba ceea ce faceti gresit decat lucrurile minunate pe care le-ati obtinut. Cand este vorba despre parenting, sa faci tot ce poti este suficient de bine.

 

Endnotes:
  1. Cele 3 mari greseli despre bani pe care le fac parintii: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/job-bani-cariera/despre-bani
  2. 10 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre cum e sa fii parinte de prescolar: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/crestere-copii-10-lucruri-pe-care-nu-ti-le-spune-nimeni-despre-cum-e-sa-fii-parinte-de-prescolar

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/educatie-copii-parinti-copii-relatie-parinti-copii-crestere-copii/