Educatie copii: 4 metode sa stai calm cand copilul e agitat - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Educatie copii: 4 metode sa stai calm cand copilul e agitat

metode sa stai calm - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - crying-6033267_1920

3. Pauza, respira, gandeste

Urmeaza acesti pasi si astfel ii vei transmite si copilului tau acest model de comportament. Atunci cand esti nervos, ia o pauza, respira adanc si gandeste-te care este cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemei ivite. Apoi puteti discuta mai tarziu, cand sunteti calmi amandoi, despre ea.

Atunci cand esti agitat, corpul considera aceasta stare o amenintare si creste nivelul de adrenalina pentru a se proteja. Ca atare, energia este mutata de la creier la muschi. Asa se si explica faptul ca spui unele cuvinte pe care sa le regreti si te intrebi apoi  “Ce-o fi fost in mintea mea?” sau “Cum de n-am gandit in momentul ala?!”. De aceea este util acest exercitiu. Faci o pauza, te detasezi de problema, respiri adanc, astfel incat creierul sa fie bine oxigenat si incepi sa te gandesti gasirea solutiilor. Daca adrenalina isi face de cap, creierul nu are cum sa gandeasca eficient si sa ia cele mai bune decizii.

Ti s-a intamplat sa spui o vorba pe care sa o regreti apoi? Afla aici cum sa vorbesti cu copilul tau

4. Lasa grijile de-o parte si concentreaza-te pe lucrurile pozitive

Sa te ingrijorezi pentru copil este ceva negativ. Grijile tale vor ajunge la copil, fara sa vrei, si-l vei transforma intr-un copil anxios, care se va gandi ca e ceva in neregula cu el, ca are o problema, ca nu se va descurca. Din moment ce tu esti atat de ingrijorat, e clar ca e o problema cu el. Si va deveni astfel mai nervos si mai anxios. Atunci cand esti stresat, creierul nu mai functioneaza la capacitatea optima si te impiedica sa iei deciziile corecte. De aceea gandirea pozitiva este excelenta. Nu-ti inchipui ca se vor intampla cele mai rele lucruri cu copilul tau. Lasa-ti gandurile bune, optimiste sa le inlocuiasca pe cele de negative. Vei reusi astfel sa fii mai calm. Nu uita, furia repetata va distruge, incet-incet, legaturile dintre parinte si copil. Relatia dintre parinte si copil trebuie sa fie una calda, optimista, plina de iubire, intelegere si respect reciproc. Copiii vor invata de la tine acest model, vor sti ca gandurile negre nu fac bine nimanui si vor reusi sa si le infraneze, urmandu-ti exemplul.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Imagine de Lee Murry de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/06/2023