Educatie copii: 4 idei preconcepute despre disciplina si pedeapsa

17 ianuarie 2017, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro-Educatie copii: 4 idei preconcepute despre disciplina si pedeapsa

Disciplina si pedeapsa sunt doua elemente strans legate in ceea ce priveste educatia copiilor. Cel putin asa se credea pana acum. In vremurile moderne, insa, cei doi termeni au capatat alte valente si au devenit “disciplina pozitiva”, “disciplina cu demnitate”, “disciplina cu dragoste”. Daca multi parinti sunt de acord cu ce inseamna disciplina si de ce trebuie facuta, nu multi sunt de aceeasi parere cand vine vorba despre cum se face disciplina. Iar cea mai controversata dintre modalitati este pedeapsa, fie ea corporala sau nu.

Iata care sunt ideile preconcepute despre disciplina, pedeapsa si educatia copiilor, potrivit lui Kenny Toh, fondatorul Institute of Advanced Parentology.

 

1. Disciplina inseamna pedeapsa

In mintea multor oameni disciplina este sinonima cu pedeapsa si de aceea termenul “disciplina non-punitiva” nu este deloc confortabil pentru ei. Pentru acesti oameni a nu pedepsi copilul inseamna a nu-l disciplina. Iar fara disciplina, copiii au tendinta sa devina rasfatati, nerespectuosi, necontrolabili.

In realitate, pedeapsa n-are nicio legatura cu disciplina. Pornind si numai de la originile cuvantului “disciplina”, acesta inseamna “instruire”, “invatare”.  Asadar, a disciplina un copil inseamna a-l instrui, a-l ajuta sa invete. Iar intrebarile majore pe care ar trebui sa si le puna orice parinte inainte de a lua orice masura in ceea ce priveste educatia copilului sau sunt “Ce trebuie sa-l invat pe copilul meu?” si “Cum il pot ajuta sa invete?”.

Prin pedeapsa ii facem pe copii sa “plateasca” pentru erorile facute sau pentru a experimenta consecintele faptelor lor, astfel incat ei sa fie responsabili de actiunile lor si sa nu mai repete anumite comportamente. Insa, pedepsele genereaza emotii negative, atat pentru parinti, cat si pentru copii si pot avea efecte distructive asupra relatiei parinte-copil. Copiii pedepsiti des au tendinta de a se simti vinovati, furiosi sau se resemneaza. O astfel de stare nu este deloc un mediu propice pentru invatare, indiferent de lectia pe care dorim ca un copil s-o invete.

Desi prin pedeapsa se pare ca rezultatele sunt imediate in ceea ce priveste comportamentul necorespunzator al unui copil (cel putin aceasta este credinta multor culturi), pedeapsa nu este acelasi lucru cu disciplina.

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau

 

2. Daca nu pedepsesti ineamna ca esti permisiv

Pentru multi parinti a nu pedepsi copilul inseamna a-i da voie sa faca tot ce vrea. Permisivitatea nu este tocmai un lucru bun, insa nu trebuie sa fie dusa pana la extrem. Un copil trebuie sa invete cum sa se comporte in societate, cum sa fie responsabil si moral, insa prin pedeapsa nu se ajunge la rezultatele dorite. Dupa cum, nici un copil pe care parintele il lasa sa-si faca de cap nu va ajunge acolo unde trebuie. Insa poti fi un parinte ferm si fara sa recurgi la pedepse. De exemplu, daca cel mic s-a implicat intr-o bataie in parc, nu te duci sa-l iei de urechi si sa intrebi “De ce?”, “Cine a inceput?”, “Cine pe cine a lovit?” etc. Ce trebuie facut in acele momente este sa-l iei pur si simplu din acel loc, sa-l lasi sa se “racoreasca” si apoi sa-l lasi sa se joace cu alti copii. Cautarea “vinovatului” in momentul in care toata lumea este agitata va conduce la si mai multa ostilitate. Nepedepsind copilul pentru ca s-a batut nu inseamna ca ai incurajat bataia. Dimpotriva! Inveti copilul ca in momentele de tensiune, cel mai bine este sa parasesti mediul ostil si sa te linistesti inainte de a lua o hotarare. Atunci cand este calm poti invata copilul cum se poate rezolva un conflict de interese si fara bataie.

 

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu