Despre homeschooling. Sau cum sa faci scoala ACASA, in Romania

by Sfatul Parintilor | 23/09/2018 18:10

O stire a facut inconjurul internetului in Romania si a starnit valuri  de pareri de o parte si de alta a baricadelor. Dana Nalbaru si sotul ei – Dragos Bucur – si-au retras fiica de la scoala[1] traditionala romaneasca si au inscris-o in sistemul homeschooling.

„Am retras-o  pe Sofia de la scoala. De tot. Am ales ca ea sa invete in sistem homeschooling despre lucrurile care ii plac si fara constrangeri, fara competitii impuse, fara note sau calificative. Ne-am gandit bine inainte de a lua aceasta decizie si ne-am <facut temele> inainte de a ne arunca spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care isi educa in mod similar copiii, citim mult despre asta si ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viata, constienti fiind ca noi vom fi cei care va trebui sa o ajutam si sa o sustinem in tot acest proces. Vom descoperi alaturi de ea o gramada de lucruri, sunt sigura”, si-a explicat Dana Nalbaru decizia.

Pentru ca cei doi parinti sunt persoane publice cu un capital de imagine pozitiv, in mai multi parinti a inceput sa incolteasca ideea „de ce n-as face si eu asta pentru copilul meu?”, stiut fiind faptul ca in sistemul educational romanesc inca mai sunt ramasite ale mentalitatii comuniste, in care accentul se pune mai mult pe acumularea de cunostinte si mai putin pe punerea lor in practica. Un sistem educational in care orginalitatea nu este mai deloc incurajata si in care copiii nu sunt apreciati in functie de abilitati, ci in functie de cat de multe informatii pot acumula.

 

 

Este legal sa faci homeschooling in Romania?

Toate par bune si frumoase cu sistemul homeschooling, insa este legala „Scoala acasa” in Romania? Sa vedem ce zice Legea invatamantului:

ART. 16
(1) Invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.
(2) Obligatia de a frecventa invatamantul de 10 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani.

Asadar, nu se mentioneaza nimic despre homeschooling. Ba, mai mult decat atat, in Codul penal sunt stipulate pedepse pentru parintii care nu isi duc copiii la scoala.

 

CAPITOLUL II[2]
Infractiuni contra familiei

Art. 380

Impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu

(1) Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

 

De aici am putea trage concluziile ca sistemul homeschooling in Romania este ilegal. Dar – ei bine, exista un dar – cum legile in Romania lasa loc de interpretare, si in legea invatamantului poti gasi portite de scapare.

Ca de exemplu, paragrafele (2) si (3) de la articolul 21 (Legea invatamantului):

(2) Elevii din invatamantul preuniversitar de stat si particular se pot transfera la alte unitati de invatamant de stat sau particular, cu acordul unitatii primitoare.

(3) Statul garanteaza dreptul la educatie diferentiata, pe baza pluralismului educational, in acord cu particularitatile de varsta si individuale.

Cum scolile romanesti, la nivel preuniversitar nu au si optiunea de invatamant la distanta, parintele poate opta pentru scolile din straintate care au licenta internationala pentru invatamant la distanta, online si prin corespondenta. Asa numitele „scoli-umbrela” accepta si copii romani si acorda – din punct de vedere legal si academic – foaie matricola si diplome la final de ciclu de invatamant. Parintele este astfel „acoperit”, iar copilul beneficiaza de documente oficiale de absolvire.

Pentru mai multe informatii despre sistemul homeschooling si despre scolile-umbrela la care puteti adera, accesati pagina Asociatiei Homeschooling din Romania[3].

 

Ce spunea ministrul Invatamantului

Un lucru este clar. Legea din Romania nu stipuleaza ce trebuie facut in cazul in care parintele opteaza pentru scoala acasa. Iar parintii care aleg sa face homeschooling isi asuma, cel putin deocamdata, un risc major. Lucru recunoscut de insusi ministrul Invatamantului. „Nu stiu foarte bine cum functioneaza acest sistem in Romania in momentul de fata (sistemul de scoala acasa), stiu ca a inceput mai demult. Am avut cateva discutii cu persoane care doreau sa foloseasca sistemul pentru copii si m-au intrebat inainte de a fi ministru.

Ar trebui sa ma interesez si sa vad nu numai teoriile despre homeschooling, ci si functionarea lor exacta in Romania si cadrul legislativ in care functioneaza. Cu siguranta ca exista aspecte pozitive, dar exista si anumite riscuri pe care ti le asumi ca parinte. Aspectele pozitive sunt evidente, pentru ca exista o anumita libertatea de a alege subiecte, educatorii pe care vrei sa ii ai, cu cine faci anumite activitati care sunt agreate de catre copilul tau.

Riscul este ca atata timp cat in Romania nu exista o legislatie foarte clara care sa iti dovedeasca o ruta de trecere, de acces din homeschooling in sistemul public formal de scoala, care sunt conditiile de a accede din homeschooling in gimnaziu, liceu si mai departe in universitate, poti sa fii in situatia ca odata ce ai terminat patru sau opt clase in sistemul de scolarizare acasa sa nu poti sa te intorci inapoi in sistemul public, adica sa ai dificultati pentru ca nu ai o diploma care este acreditata, nu ai un numar de credite, un numar de ore”, a explicat demnitarul la Digi 24.

 

 

Cum e la altii

In Statele Unite, peste doua milioane de copii de la varsta gradintei pana la varsta majoratului sunt “inregimentati” in sistemul homeschooling. Parintii au ales aceasta varianta pentru copiii lor tocmai datorita libertatii de educare, in functie de personalitatea acestora. De exemplu, un copil cu personalitate auditiva reactioneaza mai bine la audiobook-uri, in timp ce un copil cu personalitate vizuala va fi atras de plansele cu imagini. Intreaga educatie se individualizeaza si se muleaza pe abilitatile si preferintele copilului.

Daca in unele state americane nu exista nicio conditie impusa pentru scoala acasa, in altele sunt reglementate cateva reguli precum portofoliul minim obligatoriu si testarea standard la perioade regulate de timp pentru copiii care invata in acest sistem. De asemnea, parintii nu trebuie sa aiba vreo diploma de invatamant pentru a putea sa-si educe copiii acasa. Pentru copilul care este deja inscris la o scoala traditionala, parintele ar trebui sa faca o scrisoare prin care sa instiinteze unitatea de invatamant despre noua optiune. Dupa ce scoala a primit notificarea, parintele va urma ghidajul unitatii de invatamant respective.

In unele zone din Statele Unite exista comunitati foarte solide de parinti care isi educa copiii in sistemul homeschooling si chiar fac cursuri in comun.

Daca un parinte este mai bine pregatit intr-un domeniu (istorie, matematica, gramatica, inginerie etc.), copiii din comunitatea respectiva merg sa invete materia in casa acelui parinte.

De asemenea, nu exista un orar prestabilit de invatare a anumitor materii. Acest lucru se hotaraste tot in functie de abilitatile copilului. Daca un copil reactioneaza mai bine la stiinte in cursul diminetii, atunci va invata stiinte la primele ore. Daca, in schimb, este atras de ele si se concentreaza mai bine spre seara, atunci, lectiile se vor tine seara.

In Statele Unite, programul homeschooling se poate face pana la admiterea in facultate. Daca in unele state exista teste standardizate pe care copiii  ar trebui sa le sustina periodic, in altele nu exista niciun astfel de examen, principalul “hop” fiind intrarea la facultate.

 

Surse: education.com, legeaz.net, research.ro

Endnotes:
  1. scoala: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/structura-an-scolar-2018-2019-cand-incepe-scoala-care-este-programul-vacantelor-scolare/
  2. CAPITOLUL II: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-380
  3. Asociatiei Homeschooling din Romania: http://www.homeschooling.ro/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/despre-homeschooling-sau-cum-sa-faci-scoala-acasa-in-romania/