Cum te impiedica judecarea celorlalti parinti in educatia copiilor tai - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum te impiedica judecarea celorlalti parinti in educatia copiilor tai

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Parinti pentru parinti » Cum te impiedica judecarea celorlalti parinti in educatia copiilor tai
educatia copiilor - educatie copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - play-stone-1744790_1920

Te-ai gandit vreodata ca judecarea celorlalti parinti si frica de a fi judecat te impiedica sa iti educi propriii copii?

Ei bine, specialistii in psihologie sunt de parere ca modul in care ne privesc ceilalti parinti, precum si modul in care noi, la randul nostru, ii privim pe ceilalti ne influenteaza abilitatea de a lua decizii corecte in educarea celor mici.

 

Cu totii am fost in situatii in care, inainte de a corecta un comportament neadecvat al copilului, ne-am gandit mai intai la ce aud, vad si cred oamenii din jur, iar deciziile au fost luate bazandu-ne pe frici si preconceptii si mai putin pe judecata proprie. In acele momente poti fi oricine, mai putin un parinte calm, empatic si eficace care sa ia decizii favorabile copilului sau.

Copilul se educa tinand cont de valorile si credintele fiecaruia, de personalitatea si caracterul copilului. Principala intrebare pe care ar trebui sa o ai in minte atunci cand educi copilul este “Ce conteaza mai mult in acest moment: Cum se simte copilul meu sau ce cred altii?”. In acest fel poti lua decizii corecte, eficace, fara sa lasi emotiile celor din jur sa te influenteze.

 

Pe de alta parte, obiceiul de a-i judeca pe ceilalti parinti in ceea ce priveste deciziile acestora in legatura cu educatia copiilor lor vine din propriile insecuritati. In loc sa ii judecam ar trebui sa simtim compasiune si sa le intelegem “lupta”. Ca si noi, se tem de parerile celorlalti. Chiar daca nu ni se pare adecvat un comportament, chiar daca nu ni se pare corect modul in care isi educa copilul, nu este treaba noastra. Nimeni nu este perfect si nimeni nu este un parinte perfect.

 

In plus, atunci cand arati empatie fata de oamenii din jur, atunci cand ii spui cu intelegere unui parinte “E greu sa fii parinte, nu-i asa?!”, nu doar ca il ajuti sa depaseasca un moment dificil, insa vei fi un model demn de urmat pentru copilul tau, care va intelege ce inseamna empatia si compasiunea.

 

Sursa: childproofparenting.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 22/10/2017