Cum stii daca ai copilul stresat si cum il poti ajuta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum stii daca ai copilul stresat si cum il poti ajuta

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum stii daca ai copilul stresat si cum il poti ajuta
Cum stii daca ai copilul stresat - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - microphone-1209816_1920
Credit foto: Imagine de Free-Photos de la Pixabay

In ziua de azi, stresul loveste din plin, indiferent ca suntem oameni mari sau copii. Pana si cei mai mici dintre copii sunt ingrijorati din diverse motive. Stresul copiilor nostri devine o problema atunci cand starea lor fizica si emotionala devine alterata si influenteaza negativ viata familiei.

In acest articol vei afla care sunt sursele de stres la copii, cum recunosti un copil stresat si mai ales cum il poti ajuta.

Sursele de stres

Stresul vine din ceea ce credem noi ca trebuie sa facem versus ceea ce suntem in stare sa facem. Iar la copii mici aceasta este cea mai des intalnita cauza a stresului si a acumularii de frustrari. Sunt mici, vor sa exploreze lumea insa fie nu au capacitatea de a le face, inca, fie nu sunt lasati sa le faca.

Pentru copii, dusul la gradinita poate fi o sursa de stres. Pentru elevi faptul ca nu mai au timp de joaca si sunt tot timpul ocupati cu lectii sau alte activitati extrascolare poate fi o sursa de stres.

Discutiile despre bani, job, bolile unei rude, cearta dintre parinti pe diverse teme pot fi o alta cauza de stres pentru copii. Este foarte indicat ca astfel de dialoguri sa nu fie purtate in preajma copiilor pentru ca ei capteaza si anxietatile parintilor.

Lucrurile se complica si mai mult cand este vorba despre deces in familie sau divortul parintilor.

Aceste probleme pun o si mai mare presiune pe copii. Chiar si cel mai amiabil divort posibil poate fi o experienta traumatizanta pentru copil. Lui i se naruie sistemul de securitate – familia lui in sanul careia a fost iubit si protejat. Fara ea, se va simti expus. Tocmai de aceea este indicat ca parintii sa nu puna copilul in situatia de a alege sa fie de partea unui sau altuia dintre parinti, dupa cum nici nu trebuie facute comentarii rautacioase impotriva celuilalt parinte.

Atunci cand sesizezi neliniste la copilul tau este foarte important sa-i validezi acele sentimente, chiar daca – in ochii tai de adult – par a fi prostesti. Sentimentele sunt sentimente, iar ele trebuie tratate ca atare, intelese, validate, exprimate. Atlfel, copilul tau s-ar putea simti “ciudat”, “anormal” pentru ca are astfel de sentimente.

Nu rata nici: Atentie parinti! Cum afecteaza creierul copilului cearta parintilor in fata lui

 Cum recunosti un copil stresat

Nu este intotdeauna simplu sa recunosti un copil stresat, insa poti urmari daca i se schimba brusc starile de spirit, daca are izbucniri, daca isi schimba programul de somn, daca face pipi noaptea in somn. Alti copii experimenteaza si trairi fizice: dureri de burta, dureri de stomac, dureri de cap. De asemenea, unii copii pot avea probleme de concentrare la scoala, nu reusesc sa-si faca temele, in timp ce alti copii devin introvertiti, petrec din ce in ce mai mult timp singuri, nu mai sunt comunicativi. Unii copii pot avea cosmaruri sau nu mai au increderea ca se pot descurca singuri si atunci stau numai pe langa parinti.

Copiii mai mici pot recapata obiceiuri de bebelus: isi sug degetul, isi invart parul, isi baga degetul in nas. Copiii mai mari pot deveni agresivi, sfideaza autoritatea, agreseaza colegii etc.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

 

Cum ajuti un copil stresat?

Primii pasi sunt odihna suficienta si alimentatia sanatoasa. Un copil bine hranit si odihnit este mai cooperant. Fa-ti timp pentru copil, petrece mult timp cu el, in activitati care-i fac lui placere, astfel incat sa simta ca se detensioneaza, ca scapa de presiune. Nu-l forta sa vorbeasca, nu-l trage de limba, lasa-l sa-si spuna pasurile in ritmul lui, asa cum simte el ca este confortabil pentru el.

Desi pentru multi este dificil sa vina acasa de la serviciu obositi si sa se aseze pe podea ca sa se joace cu copiii, acest lucru este extrem de important. Ii poti povesti despre ziua ta, cum a fost, cum te-ai descurcat tu in situatii stresante. In acest fel, nu numai ca petreci timp alaturi de copilul tau, dar ii arati ca este important pentru tine din moment ce petreci timp alaturi de el si, mai mult, ai incredere in el sa-i povestesti ce ti s-a intamplat peste zi. In plus, faptul ca ii povestesti din experientele tale il ajuta pe el sa inteleaga ce ar avea de facut in situatii similare, fara sa simta vreo “predica” din partea ta.

Citeste si: Cum detectezi stresul la copii?

Vorbeste cu copilul despre ce inseamna stres, de unde vine si cum te poti elibera de stres.

Puteti gasi impreuna solutii daca problema este programul incarcat al copilului tau.

De asemenea, poti anticipa eventuale situatii stresante (mers la doctor, mers intr-un loc necunoscut), caz in care ii explici copilului ce urmeaza sa se intample. Aceste mesaje de preventie, obisnuiesc copilul cu ideea si, indiferent de situatie, nu-l va lua prin surprindere.

Nu uita, este normal ca cei mici sa aiba sentimente de frica, teama, furie, singuratate, anxietate, asa cum au si oamenii mari. Inconjoara-ti copilul cu toata dragostea ta si lasa-l sa stie ca tot ceea ce simte este normal, si ca tu ai incredere ca va gasi cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor si ca tu esti acolo sa-l sustii.

Cand e cazul sa ceri ajutor specializat?

In cazul copiilor mai putini comunicativi de felul lor sau in cazul celor care nu vor sa discute despre anumite situatii din viata lor, cel mai bine este sa le povestesti tu despre tine, fara nici o aluzie la ei si mai ales fara niciun repros. Te poti adresa unui specialist in cazul in care schimbarile comportamentale persista, cand stresul se transforma intr-o profunda stare de anxietate, sau cand acest comportament creeaza reale probleme la scoala sau acasa.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Data articol: 30/06/2023