Copilul tau face crize de nervi? Cum sa-l inveti sa-si controleze emotiile - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Copilul tau face crize de nervi? Cum sa-l inveti sa-si controleze emotiile

crize de nervi

Ce e de facut?

Ii poti spune “Observa ca de fiecare data cand se intampla X esti … (nervos, furios, frustrat, suparat etc.). Ti-ai dat si tu seama de asta?”. Sau “Vad ca te infurii serios atunci cand cineva se contrazice cu tine. S-ar zice ca nu te simti respectat. Te deranjeaza la culme”. Un asemenea feedback il face pe copil sa devina constient de emotiile lui si de cauzele acestor emotii. In acest fel el va sti sa defineasca starile care il cuprind in momentele de furie.

Este foarte important sa fii constient si de propriile tale “butoane”. Exemplul personal este cel mai bun invatator. Copiii reusesc mult mai repede sa imite comportamentul parintilor decat sa asculte predicile lor.

Dezactivarea crizelor

Odate depistate cauzele si reactiile, il poti intreba pe copil daca ar putea sa se comporte diferit data viitoare cand se va confrunta cu situatia respective. Sau ii poti sugera cateva idei: “Data viitoare cand vei mai simti ca ai fost nedreptatit, in loc sa …, incearca sa… sau sa…!”. In acest fel ii arati celui mic ca sunt si alte posibilitati.

Atunci cand se confrunta cu o anumita situatie, nu sari sa-l ajuti imediat. Lasa-l sa se descurce singur. Este destul de dificil, ca parinte, sa-ti vezi copilul suparat, insa daca ii sari in ajutor, nu-l inveti cum sa isi gestioneze emotiile si aceste crize vor continua. Ai incredere in copilul tau ca o sa se descurce. In loc sa-i spui “Oh, saracutul de tine!”, fraza ce ii poate supraactiva frustrarea, ii poti spune “Stiu ca este greu, ca esti dezamagit si suparat. Daca simti ca ai nevoie de o pauza ca sa te linistesti, o poti face. Cand te-ai calmat, putem discuta”.

De asemenea, nu este indicat sa folosesti cuvinte precum “Asta este o prostie!” sau “Ce baiat/fetita mare! Cum sa plang pentru asta?!” etc. Acest gen de expresii le pot crea copiilor impresia ca e ceva in neregula cu ei. Arata-le respectul cuvenit, da-le timp si spatiu sa-si evalueze emotiile. Asta nu inseamna insa ca le accepti comportamentul neadecvat.

Ultimul, dar nu cel din urma pas este sa-ti pastrezi calmul. Chiar daca te enervezi, poti iesi din camera si sa revii cand iti trece. In acest fel nu numai ca vei lua decizii mult mai corecte, fara sa fii “aprins”, insa ii vei arata si copilului tau o modalitate de a se linisti. (Sursa: Empoweringparents.com)

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 17/10/2019