Preșcolari/Comportament și dezvoltare

Copilul tau are atitudine de victima? 4 sfaturi sa-l ajuti

victimizare copii

“NU e coreeect!”, “Nu e vina meaa!”… Ti se par cunoscute aceste replici? Imediat ce ai spus “Nu” sau ai setat o regula/consecinta, copilul tau exagereaza si nu-si asuma responsabilitatea pentru comportamentul sau. Indiferent de circumstante, el este intotdeauna cel mai nedreptatit dintre pamanteni, toata lumea greseste. Pe scurt, el este o VICTIMA.

 

Daca nu este corectata la timp aceasta atitudine, copilul tau va creste cu lipsa abilitatii de a se adapta si de a avea relatii sanatoase, lucruri esentiale in viata de adult.

 

 

Greseli care conduc la mentalitatea de victima

Inainte de a incerca sa corectezi atitudinea copilului tau, gandeste-te daca nu cumva ii incurajezi acest comportament. Iata cateva greseli pe care le faci, ca parinte, si iti transformi copilul, fara sa vrei, intr-o victima.

– dai vina pe altii si nu-ti asumi greselile

– ai intotdeauna o scuza pregatita

– lupti pentru statutul de “victima”

– vezi la tot pasul nedreptati

– nu asculti sfaturile altora

– te plangi tot timpul

– acuzi pe altii ca nu te inteleg

– te concentrezi pe ce lipseste.

 

Aceste erori iti fac copilul sa devina fatalist, incapabil sa-si asume rolul de a schimba ceva, incapabil sa-si asume responsabilitatea.

 

Cum poti modifica statutul de victima

Iata patru sfaturi care pot schimba comportamentul copilului tau si astfel sa el scoti din starea de victima.

 

  1. Rezolva lucrurile unul cate unul

Identifica dificultatile pe care le intampina copilul tau si apoi rezolva-le una cate una. Nu se intampla minuni peste noapte. Fie ca este nevoie de o noua rutina de dimineata sau sa accepte sa faca diverse treburi in gospodarie. Seteaza clar regulile si consecintele. Tipetele si victimizarile sunt excluse.

 

  1. Vorbeste cu copilul tau cand sunteti amandoi calmi

Atunci cand sunteti calmi amandoi, seteaza asteptarile: “Hai sa vorbim despre indatoririle tale in casa. Faci parte din aceasta familie, asa ca ai si tu rolul tau. Daca vrei sa beneficiezi de X, trebuie sa faci Y”. Setarea regulilor, asteptarilor si consecintelor se face foarte bine cand nu exista implicatii emotionale din nicio parte. Nu te astepta sa primeasca regulile cu bucurie, insa daca iti mentii calmul, sansele de reusita cresc.

 

 

  1. Nu renunta

Va dura mult pana cand copilul va renunta la statutul de victima. De multe ori parintii renunta pentru ca au obosit sa-i auda plangandu-se. E mult de lucru, insa toate eforturile vor fi rasplatite din plin.

 

 

  1. Lauda-l cand face ce trebuie

Atunci cand copilul isi asuma responsabilitatea, el incepe sa renunte la statutul de victima. Este un bun prilej sa-l lauzi si sa-l incurajezi.

Pe masura ce un anumit comportament se schimba, este timpul sa adaugi noi reguli. Acest lucru il va ajuta sa se transforme intr-un adult cu incredere de sine, responsabil si capabil sa gaseasca solutii, fara sa se planga de problemele pe care le are.

 

Sursa: Empoweringparents.com

 

Vizualizări: 17447
 

Cuvinte cheie: , , , ,