Copilul meu e foarte timid. Este asta o problema?

by Sfatul Parintilor | 08/11/2019 18:10

Ti-ai dori ca micutul tau sa fie mai infipt si mai vorbaret, mai ales cand aveti musafiri – si sa raspunda degajat la intrebarile lor amabile, in loc sa se ascunda dupa tine? Sau poate vrei sa-l incurajezi sa devina mai sociabil si sa-si faca prieteni cu mai multa usurinta?

Ei bine, primul lucru pe care trebuie sa-l intelegi este ca a fi timid [1]nu e un defect (vreun „blestem” aruncat asupra familiei tale), ci o trasatura de personalitate, o parte integranta din caracterul copilului tau si al adultului de mai tarziu. Sigur, il poti educa sa nu lase timiditatea sa-i afecteze in timp viata sociala, dar principalul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-i arati ca e iubit si apreciat exact asa cum este el.

Multi copii ajung sa fie etichetati drept timizi, dar asta nu e neaparat un lucru rau. Inainte de a te decide daca e cazul sa actionezi si sa-ti impulsionezi micutul cu niste sfaturi si tactici pozitive, incearca sa intelegi ce inseamna, de fapt, aceasta trasatura a caracterului sau si cum ii influenteaza viata de zi cu zi. In functie de cat de abil stii sa abordezi situatia, timiditatea lui se poate dovedi fie o binecuvantare, fie un neajuns.

 

Cand e bine sa-l lasi in pace



In general, oamenii timizi sunt foarte agreabili si binevoitori, stiu sa fie buni ascultatori si transmit o senzatie placuta de apropiere si prietenie fara sa fie nevoie sa scoata un cuvant – cum s-ar zice, emana energie pozitiva. De aceea, timiditatea este o calitate atragatoare atunci cand ne alegem partenerul sau prietenii: ceva din comportamentul timidului ne spune ca e abordabil, ca e o companie placuta si ne transmite un sentiment de siguranta.

Iata, deci, ca nu e nevoie sa te justifici in fata rudelor si amicilor si sa le ceri cumva scuze ca micutul tau e mai timid – mai ales daca el te aude cand spui asta. Timiditatea lui poate fi un atu, acum dar si mai tarziu. Nu e nimic in neregula cu un copil timid. De fapt, multi inteleg gresit timiditatea si o confunda cu o problema emotionala, cu stima scazuta de sine sau cu anxietatea sociala. In realitate, majoritatea copiilor timizi au o perceptie foarte sanatoasa despre ei insisi, sunt impacati cu felul lor de a fi si aceasta liniste interioara se reflecta in exterior, facandu-i sa fie tacuti si putin meditativi.

Ca parinte, sigur ca te vei ingrijora daca observi ca puiul tau sta retras atunci cand e intr-un grup si nu comunica prea mult cu ceilalti copii. Cum iti poti da seama daca e doar timid sau are intr-adevar o problema de ordin emotional? E destul de simplu. Un copil timid dar care nu are o stima de sine scazuta ii priveste pe ceilalti in ochi (nu se fereste de contactul vizual), e amabil si politicos, arata ca e fericit in pielea lui, se comporta frumos cu ceilalti, iar ei se simt bine in prezenta lui – toate astea chiar daca e tacut si nu ii place sa fie in centrul atentiei.

In unele cazuri, copilul timid are tendinta sa fie meditativ (sa gandeasca profund si sa intoarca lucrurile pe toate partile) si destul de precaut cand vine vorba despre interactiunile sociale. Nu se apropie foarte usor de ceilalti, ci ii studiaza mai intai de la distanta, ca sa vada daca merita efortul; insa, atunci cand isi face un prieten, de obicei e pentru toata viata.

Cand e cazul sa iei masuri



Exista insa si situatii in care timiditatea unui copil e un semnal negativ. De altfel, acesti copii sunt mai mult decat timizi: ei se retrag in sine, evita contactul vizual cu ceilalti si afiseaza mai multe tipuri de probleme comportamentale. Vei observa ca restul copiilor nu se simt deloc lejer in prezenta lor si, daca incerci sa-i faci sa se deschida si sa-ti impartaseasca gandurile si sentimentele lor, vei descoperi ca se poarta asa din cauza unor conflicte interioare (sau nu) nerezolvate, a fricii sau a furiei – nu pentru ca sunt calmi si detasati.

In unele cazuri, copiii se ascund sub masca timiditatii pentru ca nu vor sa-si dezvaluie personalitatea – se tem ca nu cumva ceilalti sa vada prea adanc in forul lor interior si sa descopere anumite lucruri care nici lor nu le plac. Asa ca se simt mai in siguranta sa disimuleze, sa nu arate nimic si sa se retraga in „carapacea” lor. Aceasta eticheta de a fi „timid” e scuza perfecta de a se eschiva de la interactiunile cu ceilalti. Din pacate, asta ii impiedica sa-si exerseze abilitatile sociale – un deserviciu pentru situatiile cand vor vrea totusi sa se apropie de cineva.

De asemenea, timiditatea poate deveni un mecanism de aparare, activat de frica de a fi agresati intr-o maniera sau alta, ori un pretext de a renunta sa mai faca progrese – copilul nu mai evolueaza din punct de vedere emotional, nu isi slefuieste abilitatile sociale, devine tot mai introvertit si asta ii afecteaza din ce in ce mai mult stima de sine si asa scazuta. Tocmai la acest capitol trebuie sa lucreze parintii: stima de sine a micutului.

Pentru a-ti ajuta copilul sa treaca peste aceasta problema, trebuie sa-i oferi multa afectiune, sa-i creezi acasa un mediu in care sa se simta protejat, sa intaresti cat mai mult legatura dintre voi (pentru ca el sa stie ca poate avea incredere in tine) si sa il disciplinezi intr-un mod care sa nu atraga dupa sine frustrare, manie sau adancirea parerii negative pe care o are despre sine.

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: AskDrSears.com

Imagine de Luidmila Kot[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. timid : https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cum-sa-ajuti-un-copil-exagerat-de-timid/
  2. Luidmila Kot: https://pixabay.com/ro/users/LuidmilaKot-2358662/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1606572
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1606572

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/copilul-meu-e-foarte-timid-este-asta-o-problema/