Cele mai bune DOUA lucruri pe care le poti face pentru COPILUL TAU

10 octombrie 2017, , Vizualizări: ...
familie - copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - girls-2611536

Imaginati-va urmatorul scenariu: Ati dus copilul la scoala, v-ati stabilit planurile pentru ziua ce urmeaza, va pregatiti de actiune cand primiti un mesaj ca acesta si-a uitat (DIN NOU) caietul de teme acasa si are nevoie URGENTA de el. Ce faceti?

 

Daca ziceti „NU”, il lasati sa suporte singur consecintele unei teme nefacute, poate chiar o nota mica. Daca e in anii terminali, orice nota mica ii afecteaza media de admitere la liceu. Apoi pot aparea diverse scenarii pesimiste legate de viitorul lui. Si, mai tarziu, apar intrebari de genul „Ce ar face un parinte bun?”. Poate ca un parinte bun nu l-ar fi lasat sa plece de acasa fara caietul de teme. Ar fi fost mai atent si si-ar fi dat seama ca nu l-a luat.

Dar, privind inapoi, in cate alte situatii v-ati „salvat” copiii? De cate ori ati facut in locul lor diverse lucruri? Copiii invata din experiente. Daca faceti totul in locul lor ii privati de oportuntiatea de a invata ceva intr-un mod ca se poate de firesc – prin prisma consecintelor faptelor sale.

 

Parintii moderni au tentatia de a-si „proteja” copiii, de a-i feri de stres, de a nu tine scorul, de a-i declara pe ei de fiecare data castigatori. Sa iti educi copilul intr-un spirit al competitivitatii exagerate este periculos, dar la fel de periculos este si sa-l declari de fiecare data invingator, mai ales daca nu merita.

 

Chiar daca vi se pare bizar, copiii ar trebui lasati sa simta durerea, dezamagirea, frustrarea pentru a se maturiza, pentru a invata cum sa le gestioneze si sa le depaseasca. Numai asa vor putea face fata situatiilor dificile care pot aparea in viata de adult.

 

Iata asadar cele mai pretioase doua lucruri pe care un parinte le poate face pentru copilul sau.

 

 

  1. NU face lucruri pe care le poate face singur

Cand faci in locul lui diverse lucruri, pe care el le-ar fi putut face foarte bine si singur, ii furi oportunitatea de a-si dezvolta propriile abilitati.

 

  1. Lasa-l sa suporte singur consecintele faptelor sale

Universul actioneaza foarte corect. Orice actiune are si o reactiune. Iar copiii trebuie sa afle asta.

 

Autor:  Zoe Shaw, psihoterapeut

Sursa: yourtango.ro

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu