Ce se intampla in creierul unui copil mic. 6 explicatii de la neurologi

by Sfatul Parintilor | 26/10/2017 22:27

Cand ai copil mic, creierul tau de om mare incearca sa gaseasca explicatia logica a ceea ce se petrece cu cel mic. N-ai nici cea mai mica idee ce se petrece in capsorul lui si nici ei nu iti poate spune, cel putin deocamdata.

Aici intervine stiinta, iar neurologii stiu exact ce se petrece in creierul copiilor mici.

 

Iata care sunt explicatiile oferite de Dr. Dean Burnett, medic neurolog, tata a doi copii de 4, respectiv 1 an.

 

 

  1. Copilul este pestisorul Dory

Adultii au modele mintale construite pe baza experientelor anterioare si a amintirilor. Ei isi pot face o idee despre ce urmeaza, pe baza acestor informatii pe care copiii nu le au. Acum si le formeaza. De aceea pentru ei totul este nou si fascinant. Nu au suficienta experienta ca sa “judece” o situatie. Pana la 7 ani, creierul lor nu poate stoca o cantitate foarte mare de amintiri.

 

 

  1. Repetitie vs. intelegere

Creierul nu creste in acelasi timp cu restul corpului. Un copil poate deveni as in mersul de-a busilea, prin intermediul repetitiei, insa nu va intelege de ce este nevoie sa se incalte. Copiii nu inteleg de ce se schimba lucrurile de la o zi la alta si atunci isi pierd controlul. Nu stiu cum sa reactioneze, asa ca se streseaza si din simplu motiv ca nu le-ai mai dat sa manance din castronul rosu, ci din cel verde.

 

 

  1. Creierele mici lucreaza de doua ori mai greu

In creierul unui copil mic sunt mai multe conexiuni decat in creierul unui adult. Copilul proceseaza foarte multa informatie care ii “bulverseaza” creierul. Abia spre adolescenta acesta incepe sa “cearna” informatiile, sa stocheze amintirile importante si sa scape de “balast”. Acesta este si motivul pentru care in adolescenta copiii simt nevoia sa doarma mai mult. Atunci se “sedimenteaza” toate aceste informatii.

 

  1. Lupta sau fugi

In perioade de stres puternic, creierul copilului nu stie decat un raspuns: “lupta sau fugi”. Daca pentru un adult un lucru poate parea inofensiv, pentru copil poate insemna ceva care sa-i ameninte viata, si atunci se activeaza centrul “lupta sau fugi” din hipocampus.

 

 

  1. Evolutia tipatului

Copiii se pot speria din orice. E o forma de conservare. Copiii plang pentru a “speria” pradatorii si pentru a “alerta” adultii.

 

 

  1. Broccoli nu e “gustos” pentru creier

Exista o explicatie “cerebrala” pentru faptul ca cei mici nu mananca spanac sau broccoli si se dau in vant dupa dulciuri. Creierul cere o sursa puternica de energie, iar zaharul o ofera din plin, chiar daca nu e sanatos.

 

 

“In creierul copiilor mici este un haos total. Ganditi-va ca voua, ca parinti, va e greu si aveti 30-40 de ani de experienta de viata! Nu e vina lor. Nu vor sa va tina treji toata noaptea, nu vor sa va dea peste cap orare si programe, nu vor sa va faca viata mai grea. Doar cresc si se dezvolta!”, a adaugat Dr. Burnett.

 

 

Sursa: fatherly.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/ce-se-intampla-creierul-unui-copil-mic-6-explicatii-de-la-neurologi/