Bunicii nu pier... doar devin invizibili - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Bunicii nu pier… doar devin invizibili

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Bunicii nu pier… doar devin invizibili
bunici - sfatulparintilor.ro - pexels-photo-24289

Desi mor, bunicii nosti raman pentru totdeauna in inimile noastre. Le simtim lipsa in fiecare zi si am da orice sa ii mai auzim macar o data spunandu-ne povesti, sa ii simtim alaturi de noi si sa privim in ochii lor in care vedem dragostea pentru noi.

Desi bunicii nostri au fost fericiti cand am venit pe lume si ne-au privit in timp ce cresteam noi ii vedem in timp ce-si iau ramas bun de la aceasta lume.

De obicei, prima pierdere importanta pe care o avem in copilarie este atunci cand unul dintre bunici isi da ultima suflare.

Bunicii au un rol foarte important in copilaria noastra, ne ascut spiritele si ne transfera mostenirea lor care ne insoteste pentru toata viata, chiar si dupa ce ei nu mai sunt pe acest pamant.

In prezent, mai mult decat oricand, bunicii se implica activ in cresterea nepotilor lor. Ajutorul lor este extrem de important.

Copiii disting extrem de bine diferentele dintre rolurile parintilor si ale bunicilor.

Nu este, prin urmare, nimic neobisnuit ca intre bunici si copii sa se dezvolte legaturi speciale, motiv pentru care nepotii sunt, adesea, devastati de moartea bunicilor lor.

 

 

Prima pierdere importanta: sa-i spui adio unui bunic

Cei care au avut putut sa-i aiba alaturi pe bunici pana au devenit maturi sunt cu adevarat privilegiati, insa altii s-au confruntat cu pierderea acestor rude apropiate atunci cand erau inca copii si nu au putut intelege magnitudinea unui asemenea eveniment.

In situatiile de acest gen, adultii nu stiu cum sa indulceasca experienta astfel incat micutii sa sufere mai putin sau sa-i faca sa inteleaga mai bine situatia.

Tocmai de aceea, adultii ar trebui sa le spuna copiilor adevarul, insa este extrem de important sa foloseasca cuvinte adaptate pentru varsta micutilor.

Totodata, parintii ar trebui sa evite sa faca greseala de a-i impiedica pe copii sa-si ia ramas bun de la bunicii lor, ori sa le spuna ca acum bunica/bunicul s-a transformat intr-o stea pe cer sau dorm in cer.

In primul rand, trebuie sa faca un efort si sa-i explice micutului conceptul de moarte, fara sa foloseasca metafore care sa-i produca confuzie si sa evite orice neintelegere.

Daca ii spui unui copil ca bunicii au plecat, prima intrebare pe care o vei auzi este: cand se intorc.

In al doilea rand, daca incerci sa-i explici din punct de vedere religios conceptul de moarte, este important sa-l faci sa inteleaga ca un mort nu se mai intoarce niciodata.

Aceste explicatii trebuie sa fie scurte, simple si la obiect, pentru ca un copil nu are creierul atat de dezvoltat incat sa inteleaga orice informatie.

Apoi, este important ca adultul sa nu-si ascunda sentimentele sau lacrimile fata de copil. Trebuie sa-l inveti ca moartea nu este tabu. Pentru a depasi o pierdere de acet fel, trebuie sa vorbesti deschis despre durerea pe care o simti si de persoana pe care ai pierdut-o.

Atunci cand copii incep sa inteleaga mai bine aceste evenimente nefericite vor incepe sa vorbeasca la momentul potrivit despre ele, insa pana atunci, va trebui ca parintii sa le ofere o mana de ajutor pentru a trece mai usor peste ele.

Si nu in cele din urma, trebuie sa fii foarte atent intrucat copiii vor pune o multime de intrebari, la care este bine sa primeasca raspunsuri precise si inteligente.

Pierderea unui bunic este, intotdeauna, o chestiune complexa si cel mai bun lucru pe care il poti face este sa fii atent la orice intrebare pe care copilul tau ti-o poate pune.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 20/04/2017