6 semne ca pui prea multa presiune asupra copilului tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 semne ca pui prea multa presiune asupra copilului tau

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 6 semne ca pui prea multa presiune asupra copilului tau
Cum sa educi copilul - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - piqsels.com-id-ftapd
Este normal ca fiecare dintre noi sa aiba dorința ca al sau copil sa aiba parte numai de lucruri bune, sa reuseasca in viața. Din pacate insa, aceasta nazuința a noastra ne poate determina ca, in anumite momente, sa avem asteptari prea mari de la copiii nostri, sa-i presam prea mult. Pentru ca aceasta atitudine sa nu devina periculoasa pentru sanatatea lor, este esențial sa recunoastem acele semne, ce ne vor indica faptul ca punem prea multa presiune asupra lor. De noi va depinde cel mai mult sa gasim echilibrul intre dorințele si asteptarile noastre si capacitatea copiilor de a raspunde acestora.
Ce comportamente sunt vizibile la un copil asupra caruia se pune prea multa presiune
Este agitat, are adesea crize de furie
Daca iți presezi mai mult copilul, poți observa, in timp, ca si el va avea tot felul de comportamente, cum ar fi:
• Va fi nervos de multe ori
• Va incepe sa planga fara vreun motiv serios
• Iți va face diverse „scene” (de exemplu, se va apuca sa țipe la tine), chiar daca inainte nu facea asa
• Va reacționa exagerat in anumite ocazii
Oricare dintre aceste reacții sunt firesti in cazul in care copilul simte ca nu mai poate face fața solicitarilor primite si pot fi modalitatea sa de a-ți transmite acest lucru, de a-ți arata ca are nevoie de o altfel de atitudine din partea ta, dar si de a-ți testa rabdarea.
Copilul iți aduce reprosuri de genul „Intotdeauna vrei ca eu sa iau numai note bune” sau „As vrea sa nu mai insisti atat de mult ca eu sa castig”
Cand un parinte aude asemenea cuvinte din partea copilului sau, ar trebui sa se gandeasca serios daca nu exagereaza cu asteptarile pe care le are de la acesta.
Este evident ca atunci cand spune asa ceva, copilul simte ca nu mai poate face fața si nu isi doreste decat sa-l asculți, sa-ți poata marturisi ce il deranjeaza, sa nu il mai forțezi atat de mult sa exceleze.
Nu va fi deloc indicat, ne sfatuiesc specialistii, sa-i aducem reprosuri copilului cand auzim astfel de vorbe din partea sa. In loc sa-i zicem, de pilda, „Te forțez sa faci lucrul X pentru ca stiu ce e mai bine pentru tine. O sa vezi ca imi vei mulțumi pentru asta mai tarziu”, va fi mult mai bine pentru copil sa ramanem calmi, rabdatori si sa empatizam cu el. Cel mai important va fi sa analizam cuvintele sale, sa ne dam seama cu ce gresim si sa incercam sa ne revizuim atitudinea.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 27/05/2018