5 griji ale parintilor moderni. Ce e de facut in era tehnologiei - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 griji ale parintilor moderni. Ce e de facut in era tehnologiei

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Parinti pentru parinti » 5 griji ale parintilor moderni. Ce e de facut in era tehnologiei
griji parinti - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - family-3043408

Griji parinti: In ziua de azi, cand programul tv este non-stop, cand exista canale de muzica, desene animate, filme etc este greu sa-i mai urnesti pe copii din fata micului ecran. Iar atunci cand nu se mai uita la televizor trec la PC, unde au filme, jocuri, retele de socializare. Parintii au nenumarate motive pentru a fi ingrijorati. Insa, exagereaza uneori adultii in incercarea de a tine copiii sanatosi si in siguranta?

 

Griji parinti: Daca este si cazul tau iata cateva sfaturi despre cum sa negociezi in unele situatii mai delicate:

 

 

1. Copiii stau cu ochii „lipiti” de televizor

Consumul copiilor de emisiuni televizate a crescut dramatic in ultimii ani, insa nu este nicio surpriza. Noi, parintii, am crescut cu 1-2 canale TV, in timp ce alegerile copiilor de azi sunt, practic, nelimitate.

Ne este teama ca televiziunea este o experienta pasiva – insa este important sa ne amintim si ca micutii nostri nu trebuie sa fie stimulati activ in fiecare secunda in timpul zilei.

 

 

2. Jocurile pe calculator ii fac pe copii mai agresivi

Copiii pana in 5 ani tind sa reactioneze violent dupa ce au urmarit scene dure din jocuri, precum distrugeri de masini sau morti glorioase, sustine asociatia profesorilor si lectorilor din SUA.

Cu toate acestea, poti limita expunerea copiilor tai la astfel de jocuri nepotrivite. Nu uita ca restrictiile de varsta prezente pe anumite jocuri PC exista pentru un motiv. Iar daca copilul tau joaca astfel de jocuri in casa unui prieten, intreaba-te daca tu esti fericit/a ca merge acolo.

In plus, este de ajutor sa discuti ce inseamna violenta in viata reala – ca oamenii se ranesc, experimenteaza durere si chiar mor, ceea ce nu este deloc „amuzant/ distractiv”.

 

 

3. Copiii stau prea mult online

Daca contorizezi orele pe care copilul tau le petrece saptamanal pe net atunci probabil ca vei fi uluit (potrivit unui studiu realizat de catre compania ChildWise, un copil petrece, in medie, 110 minute pe zi).

Insa, ia in calcul ca discutiile online ale unui copil sunt la fel de normale precum erau pe vremuri discutiile telefonice intre prieteni. Atat timp cat sunt si activi – fac sport si interactioneaza fata in fata cu prietenii – activitatile online sunt doar un alt aspect din viata variata a copilului tau.

 

 

4. Copiii evita cartile „potrivite”

Poate ca esti ingrijorat ca textele de pe ecranul PC-ului sunt singurele citite de copilul tau. Aminteste-ti totusi ca la scoala vine in contact cu texte corespunzatoare si ca este putin probabil sa-si piarda abilitatea de concentrare dupa un singur paragraf.

In plus, daca in mod constant ii sugerezi ce carti l-ar putea interesa sunt sanse mari ca el/ea sa isi redescopere pasiunea pentru lectura.

 

 

5. Copiii sunt prea prietenosi cu strainii

Acesta este un motiv de ingrijorare si este important sa-i atragi atentia copilului asupra acestui lucru atunci cand isi face noi prieteni virtuali.

Principala regula este: „nu-ti face niciun prieten virtual daca nu cunosti persoana respectiva in viata reala”.

Data articol: 21/01/2018