5 calitati pe care sa le dezvolti la copilul tau - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 calitati pe care sa le dezvolti la copilul tau

calitati pe care sa le dezvolti la copilul tau
Credit foto: Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay

4. Empatia

Empatia este cheia dezvoltari competentelor sociale ale unei persoane. Pentru a avea relatii sanatoase trebuie sa iti dai seama ce simt oamenii si sa oferi un raspuns in consecinta. Desi copiii au o forma primitiva de empatie, ei incep sa inteleaga cum e in pielea altcuiva in perioada 3-6 ani. Pana atunci nu pot vedea lumea prin ochii altcuiva. La doi ani, un copil nu stie ca daca loveste alt copil in cap, pe acel copil il va durea.

Ca sa dezvolti empatia la copilul tau, intrebarile de genul “Cum te-ai simti tu daca…?” nu sunt foarte fericite. Insa poti folosi explicatiile cauza-efect. “Daca iti musti fratele, acesta poate face o buba care sa-l doara”. Daca vezi un copil cu o julitura, ii poti spune copilului tau “Trebuie sa usture foarte tare!”, astfel incat copilul sa constientizeze suferinta, sentimentele. “Pentru a deprinde aceasta calitate, e nevoie de foarte multa rabdare din partea parintilor. Si, mai ales, de repetarea din nou si din nou, si din nou”, explica Jody Johnson Pawel.

De asemenea, comportamentul parintilor este foarte important. Cum te comporti tu cu prietenii tai si cu cei din jurul tau, asa se va comporta si copilul tau. Daca cel mic arunca un creion, la nervi, ii poti spune calm ca intelegi ca este furios, insa aruncarea creionului nu este o solutie. In acest fel ii poti da alternative la un coportament neadecvat, ii arati si ca iti pasa de sentimentele lui si le valizezi si ii predai si lectia pastrarii calmului.

Te mai poate interesa si: 6 calitati ca sa fii parintele perfect pentru copilul tau. Le ai si tu?

5. Independenta

Un copil independent are incredere in el, stie ce vrea si cum sa se autoaprecieze. Aceste atribute il vor ajuta sa fie rabdator, responsabil, sa ia decizii si sa gaseasca solutii. Daca, sa zicem, copilul de 14 luni este suparat pe faptul ca nu se poate juca cu jucaria altui copil, valideaza-i nefericirea, insa incurajeaza-l sa gaseasca si alte solutii.

Ajuta-ti copilul sa rezolve sarcini mici: sa isi ia singur prosopul, sa deschida o cutie, sa intinda gem pe paine etc. Astfel, el se va simti autonom si din ce in ce mai increzator in el si in fortele proprii. De asemenea, ii poti cere “parerea” copilului tau. La cumparaturi, da-i optiuni “Luam X sau Y?”, astfel incat el sa se simta important.

Sursa: AmericanBaby.com. Parents.com

Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 21/04/2023