4 greseli ale parintilor in educarea copiilor. ATENTIE, induc copiii in eroare!

by Sfatul Parintilor | 31/03/2022 18:10

Greseli ale parintilor. In incercarea de a-i educa pe cei mici, unii parinti comit greseli care induc copiii in eroare. Desi spun una, comportamentul parintilor arata cu totul altceva, iar copiii sunt confuzi. Nu stiu pe care dintre cele doua variante sa le creada.

Iata cateva greseli ale parintilor pe care acestia le fac in incercarea de a-si educa copiii si cum sa le eviti.

Greseli ale parintilor #1. Tipi la copii

Tipatul nu face decat sa-i invete pe copii ca este ok sa-si piarda calmul atunci cand sunt suparati. Nu este in regula sa tipi la copilul tau, sa nu mai faca zgomot, de exemplu. Este un nonsens sa incerci sa corectezi un comportament gresit cu un alt comportament gresit.

Condu-l prin exemplul personal si ramai calm si rational. Daca simti ca esti pe cale sa izbucnesti pune-ti copilul sa se linisteasca atatea minute cati ani are el, spune-i pe un ton linistit ce, din ceea ce a facut, te-a suparat, dupa care acorda-ti putin timp pentru a te linisti. Dupa aceea, atrage-i atentia copilului ca trebuie sa-si ceara scuze, imbratisati-va si treci mai departe. Nu continua sa-ti disciplinezi copilul sau sa te astepti ca si partenerul tau sa-i atraga atentia mai tarziu. Odata ce ati rezolvat chestiunea, consider-o incheiata pentru totdeauna.

Citeste si: Top 5 greseli pe care le fac parintii de adolescenti[1]

Greseli ale parintilor #2. Ii raspunzi cu aceeasi moneda

I-ai raspuns vreodata copilului la fel dupa ce el te-a lovit, ciupit sau muscat? Daca ai procedat astfel, afla ca „nu i-ai dat o lectie”ca este rau sa ataci fizic pe cineva, de fapt nu ai facut altceva decat sa intaresti o practica gresita, repetand comportamentul inadecvat al celui mic.

Cea mai buna modalitate de a raspunde unei agresiuni fizice este sa-l indepartezi pe copil din contextul violent si sa-i oferi o perioada de x minute (cati ani are el) sa se linisteasca, explicandu-i ferm, insa calm ca ceea a facut nu este acceptabil si spuneti-i si motivul pentru care un asemenea comportament este gresit. Nu uita, copiii sunt excelenti imitatori si vor copia manierele si comportamentele tale, iar tu vrei ca ei sa te vada mereu calm si rational. Insista pe scuze, indiferent pe cine au ranit, apoi imbratiseaza-i si uita subiectul.

Greseli ale parintilor #3. Ii dai pedepse disproportionate

Este foarte important atunci cand vrei sa-ti disciplinezi copilul sa nu setezi consecinte exagerate pentru fapte minore. De exemplu, daca arunca o revista pe jos in semn de protest, nu-i interzici sa mearga la aniversarea celui mai bun prieten. Este o pedeapsa mult prea mare si il vei descuraja sa-si exprime sentimentele. Este mult mai indicat sa-l ajuti sa-si identifice sentimentele, sa si le exteriorizeze intr-o maniera mai calma si sa incerce sa le rezolve in alt fel. „Explozia” nervoasa nu va rezolva niciodata o problema.

Nu tine predici! Mai mult de doua fraze oricum nu vor capta. Indruma-l in schimb catre o activitate care sa-i distraga atentia si, totodata, sa-i consume energia.

Nu rata nici: 7 pacate CAPITALE ale parintilor in educatia copiilor. Atentie mare sa nu le faci si tu![2]

Greseli ale parintilor #4. Il ameninti, dar nu-l pedepsesti

Cu totii ne amenintam copiii cu anumite consecinte. Mai grav este cand amenintam si nu facem nimic pentru a si pune in fapta amenintarea respectiva. „Pentru ca ai facut X, azi nu te mai duci la Bunica!”, poate fi un exemplu de amenintare. Apoi, pentru ca iti dai seama ca Bunica va fi foarte dezamagita, revii asupra hotararii luate. Din acest gen de amenintare copilul nu va invata nimic constructiv. Inainte de a face amenintarea, gandeste-te daca chiar o poti duce pana la capat. Daca nu esti sigur, mai bine renunta.

Endnotes:
  1. pe care le fac parintii de adolescenti: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/top-5-greseli-pe-care-le-fac-parintii-de-adolescenti/
  2. 7 pacate CAPITALE ale parintilor in educatia copiilor. Atentie mare sa nu le faci si tu!: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/7-pacate-capitale-ale-parintilor-in-educatia-copiilor-atentie-mare-sa-nu-le-faci-si-tu/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/4-greseli-ale-parintilor-in-educarea-copiilor-atentie-induc-copiii-in-eroare/