10 SFATURI esentiale pentru SIGURANTA copilului tau. Invata-l aceste lucruri ca sa se apere singur

by Sfatul Parintilor | 24/09/2019 18:10

Sfaturi pentru siguranta copilului. Peste 2800 de cazuri de minori disparuti au fost sesizate in prima parte a anului 2019, au precizat reprezentantii Politiei Romane. In total, 2.824 de cazuri de disparitii. Oamenii legii au solutionat 2.954. Cifra este mai mare deoarece o persoană poate fi semnalata dispărută de mai multe ori in intervalul de timp mentionat.

Este adevarat, copiii[1] au nevoie si de independenta, insa inainte de a-l lasa singur e nevoie sa-l inveti anumite lucruri menite sa-i asigure protectia[2], mai ales dupa cazurile Caracal[3] si Dambovita[4].

 

Iata 10 sfaturi pentru siguranta copilului tau. Invata-l aceste lucruri ca sa se apere singur!

  1. Nu-i dezvalui numele

Nu scrie numele copilului tau pe ghiozdan, haine sau alte obiecte personale. Poti scrie pe etichete numarul tau de telefon astfel incat, daca sunt pierdute, cel care le gaseste sa te poata contacta.

Cand un strain stie numele copilului ii poate castiga increderea mai usor.

  1. Sa fuga de masini in directia opusa

Cu totii ne invatam copiii sa nu se urce intr-o masina straina. Insa o alta regula este la fel de importanta. In cazul in care o masina straina opreste langa ei sau merge in paralel cu ei, copiii trebuie sa alerge in directia opusa. Va castiga astfel timp sa strige dupa ajutor si sa alerteze trecatorii.

  1. Inventeaza o parola

Daca cineva strain ii spune copilului tau ca a venit sa-l ia in locul parintilor, primul lucru pe care trebuie sa-l intrebe copilul este “Cum ii cheama pe parinti si care este parola”. De preferat ca aceasta sa nu aiba nicio legatura cu numele voastre sau cu data nasterii, care pot fi aflate destul de usor.

  1. Aplicatii de localizare

Gratie GPS-ului, iti poti localiza copilul cu ajutorul aplicatiilor care nu monitorizeaza doar locul in care se afla cel mic, ci si cata baterie mai are telefonul lui.

  1. Gadget-uri cu buton de panica

Exista gadget-uri care au buton de panica (ceasuri, bratari, medalioane, brelocuri). Cu ajutorul unor aplicatii, parintele poate vedea pe telefon unde este copilul, in cazul in care s-a activat butonul de panica.

  1. Sa strige “NU il cunosc!”

In cazul in care cineva strain incearca sa-l ia cu forta, copilul trebuie sa se comporte urat, sa tipe, sa muste, sa loveasca, sa atraga atentia cu orice pret, chiar daca ii este frica. De asemenea, copilul trebuie sa strige cat poate de tare “NU il (o) cunosc. Vrea sa ma ia cu forta!”.

  1. Sa pastreze distanta

Copilul trebuie sa stie ca nu este obligat sa vorbeasca oamenilor pe care nu ii cunoaste. O conversatie n-ar trebui sa dureze mai mult de 5-7 secunde. Cel mai bun lucru cand este abordat de un strain este sa plece si sa caute un loc in care este in siguranta. In timpul conversatiei, distanta fata de strain trebuie sa fie mai mare de un metru. Daca strainul incearca sa se apropie, sa faca un pas in spate, astfel incat sa pastreze distanta.

  1. Sa nu urce in lift cu straini

Copilul trebuie sa stie ca nu trebuie sa se urce in lift cu persoane straine. De asemenea, cand asteapta liftul, trebuie sa stea cu spatele la perete, pentru a vedea daca se apropie cineva de el. In cazul in care se apropie un strain, copilul trebuie sa pretinda ca a uitat ceva sau ca trebuie sa verifice cutia postala. Daca stainul insista, copilul ar trebui sa-i raspunda politicos ca parintii l-au invatat sa nu urce in lift decat singur. Daca adultul il forteaza sa intre in lift, copilul trebuie sa stie ca este foarte important sa tipe, sa loveasca si sa muste atacatorul.

  1. Sa nu spuna ca este singur acasa

Copilul trebuie sa stie ca daca esti singur acasa si bate cineva la usa, nu trebuie sa deschida usa. Copilul nu trebuie sa dezvaluie faptul ca este singur acasa. Nici macar daca strainul pretinde ca este prieten sau angajatul vreunei companii de utilitati. Daca strainul insista sau incearca sa deschida usa, copilul trebuie sa-si alerteze imediat parintii, vecinii si chiar politia.

  1. Sa nu-si faca prieteni online

Avertizeaza-ti copilul cu privire la pericolul din lumea online. “Vecinul Mihaita de 10 ani” poate fi un adult gata sa profite de pe urma inocentei sale. Invata-ti copilul sa nu divulge date personale strainilor, chiar daca sunt copii. Copilul nu trebuie sa accepte sa se intalneasca cu prietenii virtuali.

Sursa: brightside.me

Endnotes:
  1. copiii: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/siguranta-copilului-in-autovehicul-cele-mai-mari-greseli-facute-de-parinti-si-modul-in-care-pot-fi-evitate/
  2. protectia: https://www.qbebe.ro/copilul/ingrijirea_copilului/ghidul_complet_pentru_siguranta_copilului
  3. Caracal: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/radiografia-unei-crime-ce-se-stie-pana-acum-despre-cazul-de-la-caracal-1165687
  4. Dambovita: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/exclusiv-crima-din-dambovita-suspectul-a-mai-fost-acuzat-de-agresiune-sexuala-si-violenta-1190905

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/10-sfaturi-esentiale-pentru-siguranta-copilului-tau-invata-l-aceste-lucruri-ca-sa-se-apere-singur/